Vissa av er känner igen den här bloggen. För andra är den ny. Oavsett vilket är det på sin plats att göra en snabb genomgång av vad den här bloggen kommer innehålla. Vad ni kan förvänta er.

Min utgångspunkt är att en fotbollsklubb inte är någonting utan dess supportrar. Klubbarna är beroende av supportarna. Det är vi som betalar spelarnas löner och det är via ideella engagemang som klubbar föds. Det är vi som gör att sidor som Fotbolldirekt.se kan existera. Utan supportrar, inga klubbar. Och inga sajter.

Stora ord. Men det är sanningen.

Tyvärr glöms det allt för ofta bort. Både av klubbledningar, medier och gemene man. Att vara supporter är för många synonymt med att vara en huligan. Obegripligt, men kanske inte så konstigt sett ur ett medieperspektiv. För det är den bilden många mediekonsumenter får. Svarta rubriker. Bråk på läktare. Bengaler, bangers och bombarjackor.

De som besöker en fotbollsarena med jämna mellanrum vet däremot att den bilden är falsk. Det är inte farligt att gå på fotboll. Verkligen inte. Samtidigt som vi inte ska sticka under stolen med att det finns stora problem inom svensk fotboll.

Tanken med den här bloggen är helt enkelt att diskutera och reflektera kring svensk supporterkultur. Kanske diskuteras ett beslut från disciplinnämnden; de tenderar att diskuteras. Kanske lyfta ett supporterinitiativ. Eller något så enkelt som att ranka tifon, lägga upp supporterklipp och annat smått och gott. Den kommer att handla om supporterkultur, i synnerhet svensk.

Stort och smått. Tungt och lätt. Men alltid med en oberoende supportervinkel.

Personligen tror jag att det kan vara nyttigt för supportrar att höja blicken och titta bortom närområdet. Att inte bara läsa om den egna klubbens supportrar. För även om man ser ett annat lags supportrar som konkurrenter så är vi i grund och botten samma skrot och korn. Det är en förvånansvärt tunn linje mellan vän och fiende.

Målsättningen med bloggen är att alla svenska klubbar och supportrar som förtjänar att lyftas ska lyftas. Men för att det ska gå behövs även din hjälp. Tipsa! Kommentera! Meja! Twittra!

Det finns oerhört många personer och initiativ som förtjänar att lyftas. Tillsammans kan vi göra det. Så tvekan inte att kontakta mig på Twitter (@MPJon) eller mejla mig. Adressen hittar du i botten av detta inlägg.

Let’s do this.

Jon Mauno Pettersson
Twitter: @MPJon
Mail: jon.mauno@gmail.com