Det har inte gått mer än några få dagar sedan superettan säsongen tog slut, i alla fall vad gäller seriespelet. Bollen hade knappt slutat studsa och folket knappt lämnat Tele2 Arena innan det stod klart att Hammarby hade gjort klart med både ny sportchef och ny huvudtränare. Thomas Dennerby lämnar alltså uppdraget han hoppade på i somras och återgår nu till sitt civila jobb i Tyresö kommun, ett jobb där jag vet att han är väldigt uppskattad.

Spekulationerna om vem eller vilka som skulle fylla de vakanta stolarna har gått varma i kretsarna runt klubben och jag har varit inne på ämnet många gånger, jag har till exempel förespråkat att klubben skulle testa någonting nytt, något man inte redan gjort och misslyckats med de senaste åren. Jag har varit inne på idèn med en manager, en idè som man inte valt. Men de val man gjort, de personer man har satt på respektive stol är sannerligen något nytt.

Två etablerade namn på en dag

Vi börjar med den nya sportchefen, Mats Jingblad. Jag har väldigt liten personlig kännedom om honom men vet ju att han har en fin karriär så här långt. Han har mestadels haft uppdrag som tränare även om tjänsten i IFK Norrköping kan liknas vid en manager-roll. Han har varit utomlands, han har jobbat i allsvenskan och han har de senaste åren varit U19 tränare i Halmstad BK (där han dessvärre fick vinna JSM guld ifjol, med mig som förlorare i finalen). Mats är ett etablerat namn i fotbollssverige och har god kännedom om hur spelarmarknaden ser ut samt kunskap om vad som krävs för att lyckas. Det missnöje med att den sportsliga kompetensen varit på en för låg nivå är med andra ord numera en icke-fråga vilket bara kan ses som positivt.

Ny huvudtränare för laget är alltså Kurt-Arne ”Nanne” Bergstrand och det var för mig en rejäl överraskning. Det har varit aktuellt med både Sören Åkeby och Peter Gerhardsson och några namn till, att Nanne var aktuell fick jag dock inte hört talas om förrän de allra sista dagarna innan det blev klart. Jag måste erkänna att jag är både överraskad och imponerad över att man har lyckats knyta till sig ett sådant aktat och etablerat namn efter fyra säsonger i Superettan, det säger en hel del om den status som klubben ändå har trots uteblivna sportsliga framgångar. Nanne har i mångt och mycket byggt upp Kalmar FF och sett till att klubben tillhört den övre skaran i Allsvenskan varje säsong, bara det säger en hel del om vad han är kapabel till.

Vad kan man vänta sig?

Två etablerade namn i ledande positioner, två personer som sedan lång tid känner varandra och har respekt för varandra, nu tillsammans i en klubb där det finns en stor kraft att hämta och där kraven alltid är enorma. Kan man räkna med omedelbar uppryckning, uppflyttning och idel solsken?

Jag kan ju bara tala för mig själv och de som jag har kontakt med, men det finns ingen som varit negativ till denna nya satsning, tvärtom sjuder det av förhoppningar åter igen. Några få dagar efter en femte plats i serien och en ganska medioker säsong så bubblar det av förväntningar igen men jag tycker att det finns stora anledningar att igen lyssna på vad de båda har sagt inledningsvis.”Vi ska göra en ungdomssatsning”, ”vi ska upp i allsvenskan”, ”enorm potential i klubben”. Observera att det är lösryckta citat jag finner relevanta som tyder på att man inser att inget sker över en natt. Nannes kontrakt är på fyra år vilket verkligen känns vettig i det här läget och det kommer, precis som alltid, att handla om tålamod för samtliga parter. Att bygga på lite längre sikt och att satsa på unga(egna) spelare likaså, är tärande för många när det egentligen på den här nivån bara handlar om en enda sak: resultat, det vill säga att vinna tillräckligt många matcher.

För mig som ofta förespråkar att göra just det, att satsa på egna (unga) spelare handlar det om en balans, att vinna en serie på vilken nivå som helst är nästan omöjlig med enbart ”juniorer”, däremot måste det finnas utrymme för att matcha in enstaka spelare som är tillräckligt bra oavsett ålder. Det har Nanne gjort i Kalmar FF i Allsvenskan och det kan han givetvis göra i Hammarby i Superettan också, det är  i alla fall vad jag förväntar mig.

Det som också är en fråga att svara på är hur den fullständiga ledarstaben ska se ut framöver, det är väldigt viktigt att de ledande personerna får bygga sin egen organisation och se till att man kompletterar varandra perfekt, det är en förutsättning för att det inte ska bli grus i maskineriet. Här har jag ingen vidare insyn i hur det ligger till med kontrakten för de befintliga tränarna.

Vilka resurser finns att värva för?

Att säga att man i och med dessa två väldigt bra rekryteringar nu har lagt en bra grund är inte att säga för mycket men det är självklart så att någon bedömning av hur starka man blir 2014 kan man inte göra ännu. Mats och Nanne måste få resurser att värva in spelare som går rakt in i laget och höjer kvaliteten på flera positioner samtidigt som jag utgår ifrån att truppen i antal kommer att minska. Vad det finns för ekonomi har jag ingen aning om, men ska man konkurrera om uppflyttning till allsvenskan redan nästa säsong måste allsvenska spelare rekryteras, svårare än så är det inte. Möjligheten borde också finnas att hitta spelare i andra lag i Superettan som höjer kvaliteten samtidigt som det inte behöver kosta enorma summor, vare sig i transfersummor eller löner. Ska man ta en av de tre första platserna räcker det inte att värva ”truppspelare”.

Förväntningarna, en hjälp eller ett hinder?

Utan att på något sätt känna Nanne Bergstrand vågar jag säga att han, personligen, kommer att klara förväntningarna som kommer att hänga över laget, något som är ett måste och antagligen en av de stora anledningarna till att klubben letat efter någon mer etablerad och rutinerad tränare. Med detta sagt gäller det att se till att gjuta det modet i truppen och visa stabilitet, att inte vika från sin idè och linje. Trycket på laget kommer att vara minst lika stort nästa år och med rätt karaktärer i laget kommer det att kunna bli en styrka snarare än ett hinder. Vad man än utgår ifrån handlar allt om ekonomi, klubben måste satsa, supportrar måste gå på matcherna det innebär att man måste ge och ta. Spelarna måste ge allt man har, supportarna likaså. Supportrarna måste ge tränare och spelare sitt stöd och visa förtroende, då kommer man att få se det man vill.

Nanne Bergstrand har vad som krävs som tränare, får han rätt trupp att jobba med kommer det att ge det önskade utfallet, förr eller senare. Vilken exakt väg han kommer att välja spelmässigt återstår att se och hänger givetvis ihop med det material han får att jobba med. Det handlar som jag sagt om att vinna matcher, tillräckligt många matcher och hamna högst upp i tabellen. Det finns givetvis en risk att ha en slags övertro på tränaren,men i det här fallet har jag inte övertro, men väl en stark tro.

Välkomna till serien som Gud glömde Mats och Nanne, välkomna till Superettan!

@MagnusOsterberg