Det är över nu, förutom för de lag som har kvalspel att ta tag i, men det är läge att summera serietabellen ändå. En kortare genomgång av hela tabellen kommer under den närmaste tiden att följas upp med lite Årets lag, listor och så vidare. Idag kikar vi från toppen till botten på den serie som präglat, i alla fall mitt liv, väldigt mycket från den 6:e april till igår, lördagen den 2 november.

 

1. Falkenbergs FF 62 p och seriesegrare 2013. Jag har inget problem att erkänna hur fel jag värderade denna trupp inför säsongen, men jag är i gott sällskap då de allra flesta placerade laget bra mycket längre ned i tabellen. En ny målvakt som gjort stor succè i Olle Martler. En jättetalang i Niclas Eliasson (född 1995) som vinner assistligan och självklart skyttekungen, Victor Sköld, som med tjugo (20) mål givetvis bidragit enormt mycket till framgången. Jag missar inte heller att ge tränare Hasse Eklund rejält med credit då det är han som har styrt skutan på ett föredomligt sätt.

 

2. Örebro SK 61p och tvåa spelar nog ÖSK mindre roll även om dom efter halva serien såg ut att ”jogga hem det”. En aningen svagare höst, utan att på något sätt ha varit dåliga gjorde att det dröjde till den sista omgången innan den allsvenska återkomsten blev ett faktum. Laget har motsvarat förväntningar och bara det är bra gjort. Att studsa tillbaka direkt är lättare sagt än gjort, det är bara att gratulera.

 

3. GIF Sundsvall 58p räckte inte till mer än kvalspel för att ta sig upp i Allsvenskan och att motståndet blir Halmstad BK står nu klart. Innan året så kändes det absolut som att laget skulle finnas med i toppen något som man ju också gjort stora delar av året. Oavsett om man gillar det eller ej så har uppmärksamheten kring Kevin Walker satt ljuset på laget vid flera tillfällen, frågan är om det gjort någon skillnad åt något håll? Klart är att de två matcher som nu väntar betyder väldigt, väldigt mycket.

 

4. Degerfors IF 52p och en fjärde plats. Värmlänningarna har vida överträffat vad jag trodde de var kapabla till denna säsong. En stekhet, effektiv och skicklig Johan Bertilsson har tillsammans med övrig trupp gjort det grymt bra sett till förutsättningarna. Man måste ge tränare Werner en rejäl dos med uppmuntrande ord för det han gjort!

 

5. Hammarby IF 47p och en placering sämre än förra året, bara av akademisk betydelse men ändå. Ett rörigt år utanför planen har följts upp med en trubbig offensiv där man inte fått det att flyta som det ska eller målen att trilla in för den delen. Ny organisation ska på plats och det lär ske en hel del i truppen inför nästa års säsong.

 

6. Ängelholms FF 43p blev facit efter en rejäl uppryckning. Vintern/våren var hemsk med skador och sjukdomar men man klarade sig skapligt poängmässigt för att sedan i slutändan hamna på en klart godkänd placering långt ifrån obehagliga streck nedåt. Beundransvärt gjort och även här en stor eloge till tränaren, Jocke Persson, som fick ihop truppen på ett bra sätt och man måste i slutändan vara ganska nöjda med säsongen.

 

7. GAIS 43p och ett välkomnande i Superettan likt många andra får, inte så vänligt. Det har varit trassel med ekonomin och spelet har hackat en del  det också. Nu vet klubben och laget vad som väntar 2014, jag utgår ifrån att man gör ett bättre 2014.

 

8. Assyriska FF 42p och en mittplacering var kanske ungefär vad som förväntades. Ett ganska ojämnt uppträdande men i sina bästa stunder väldigt, väldigt bra. Ska Assyriska bli ett topplag bör det ske nästa år, annars riskerar man att bli av med viktiga kuggar. Tränare Valentic vet vad han vill.

 

9. Ljungskile SK 39p och alla är nöjda och glada. Jag trodde LSK skulle få det svårt men man har, på planen, gjort det väldigt bra. Ekonomin i fokus även för den här klubben men nu verkar det värsta hotet vara avblåst. Har förlängt avtalet med tränare Fredheim och försöker bygga vidare på en klart godkänd säsong.

 

10. Östersunds FK 39p blev det för nykomlingarna med så många exotiska inslag. Har stått för en dynamisk och bra fotboll även om det avtog ganska markant under hösten. Har många individuellt skickliga spelare som lär vara intressanta för både större klubbar i Superettan men även i Allsvenskan. Lär bli bättre till nästa år även om alla nu är förvarnade om att det inte är ”tre enkla poäng” när man möter ÖFK.

 

11. Jönköping Södra 38p skrapade Mats Grens gäng ihop och det blev lite nerv mot slutet innan man hittade ett vinnande spår igen. Nytt kontrakt men egentligen ingenting som tyder på att man är på väg uppåt inför nästa år. Behöver förbättra mycket men det borde finnas potential i staden. Konkurrensen hårdnar gentemot Husqvarna FF hur klarar man det?

 

12. Landskrona BoIS 32p och en rejäl felbedömning av mig igen. Jag trodde absolut att skåningarna ledda av nye Jörgen Pettersson skulle vara med och hota mycket högre upp i tabellen. Så blev inte fallet och en misstänkt spelskandal blev på något sätt nästan droppen som fick bägaren att rinna över. Klarade sig precis från kval och det var nog en väldig tur. Har massor att ta tag i över vintern för att kunna starta med blankt blad 2014. Kompetens finns i truppen.

 

13. Varbergs BoIS 32p och tvingas till kval för att behålla sin superetta-status. Har inte riktigt fått till det och hamnade ganska tidigt i en negativ trend.Skyttekung Altemark-Vanneryr bär ett tungt lass, kanske är hans två mål i sista omgången ett gott tecken inför kvalet?

 

14. IFK Värnamo 31p och kval, igen. IFK har gjort det förut och måste göra det igen, kvala sig kvar i Superettan. Hade från start en ganska tunn trupp men gjorde en del fina transfers under sommaren. Hade en väldigt fin period tidigt på hösten men föll sen tillbaka lite för mycket och tog för lite poäng. Hade chansen i sista omgången hemma mot ÖIS med fick endast med sig en poäng. Har gjort det förr och ska göra det igen, men Dalkurd som väntar är inte en enkel motståndare.

 

15. Örgryte IS 28p blev facit för Örgrytes ett-åriga sejour i serien denna säsong, våren lovade så mycket mer med stora framgångar i Svenska cupen där man imponerade flera gånger om, bland annat mot allsvenskt motstånd. Sedan började serien och något gick snett. Tränarbytet till Marcus Lantz under sommaren genererade lite kraft, förstärkning av spelartruppen med bland annat George Mourad gav även det hopp. Men det räckte inte. Har en kamp att utkämpa för att inte tappa sina guldkorn (Abrahamsson i målet, unge kaptenen Lindström och ytterligare några spelare.) Jag hoppas vi snart har Örgryte IS tillbaka i Superettan.

 

16. IK Brage 12p och enbart två segrar på en hel säsong är givetvis alldeles åt skogen för dåligt. En satsning som slog helt fel, tränarbyte, sparkad sportchef och spelare som lämnade redan under sommaren. Det blev inget vidare för dalmasarna som nu löper en risk att serie-mässigt hamna som nummer två på Domnarsvallen, Dalkurd kvalar ju vidare mot Superettan…Lär göra en omstart baserad på eget – och närproducerat, något som man har stor möjlighet att bli framgångsrika med.

 

@MagnusOsterberg