Då ska vi strax kasta oss in i den näst sista omgången av årets serie. Mitt förra inlägg där jag ambitiöst ”tippade” återstående matcher blev ju…. ett fiasko! Ett rätt (Falkenberg) och resten bom. Jag tar på mig den dummaste av alla strutar och ”gör om-gör rätt”. Ja, i den bemärkelsen att jag tippar en omgång i taget i stället. Alltid lär man sig något.

Innan jag ger mig in i det så blir det lite Hammarby, det var ju ett tag sen sist. Det är märkligt tyst vad gäller Hammarby och nästa års organisation och spelartrupp, något som klubben säkerligen är glada över. Med det menar jag att dom som jobbar med frågorna håller det inom stängda dörrar, något man absolut inte kan klandra dem för. Men för alla som vill veta (bland annat jag och de cirka tio-, elva-, tolv tusen som går på varje hemma match) är det lite frustrerande. Denna vecka dök Sören Åkeby upp igen som ett alternativ, den här gången som en möjlig sportchef. Av de namn som hittills cirkulerat (Mikkel Jensen och Johan Hammarström) känns Åkeby för mig som ett minst lika bra alternativ. På frågan om vem som tränar laget nästa år är svaret från klubben, ungefär ” Thomas Dennerby är inte avskriven, men vi jobbar på med frågan ett tag till”. Dim-ridå eller inte, jag är skeptisk till att man idag, den 24 oktober, inte vet vilka två personer som kommer att inneha de viktigaste sportsliga rollerna i Hammarby 2014 och framåt. Det genererar ju i massor av frågor runt truppen, kontrakt som löper ut, optioner som ska förlängas eller sägas upp samt de rekryteringar som ska göras. Som jag förstår det sköter nuvarande tränar trojka detta på ”basic-nivå” men blir dessa kvar? Om inte så är det ju i paritet med att Gregg Berhalters sista aktion var att rekrytera två spelare som han sen knappt se i träning? Vi pratar alltså här om något som är kärnan i verksamheten och som är avgörande om det ska ges förutsättningar för att lyckas bättre än innevarande säsong.

För min egen räkning behöver jag inte veta någonting alls innan det är klart, men en indikation på att saker är på plats ”snarast” vore inte fel och skulle gynna klubben på många sätt, inte minst trovärdighetsmässigt mot supportrarna och hjälpa till med nästa års försäljning av årskort. Även den som bekant livsviktig.

Omgång 29

Degerfors – Falkenberg  2

Kommentar: Två lag som gör en fantastisk säsong, oavsett hur det slutar möts här i en extremt intressant match. Degerfors slog Hammarby på bortaplan med 1-0 i en match som borde innehållit fler mål. Falkenberg avgjorde sent, givetvis genom stekhete Victor Sköld som gjorde hemmalagets båda mål. Jag ändrar mitt ursprungstips (X) och tror att man säkrar uppflyttning redan här.

Varberg – Assyriska        1

Kommentar: Står kvar vid mitt tips, motivationen hos hemmalaget enormt, det räcker långt. Assyriska är dock alltid farliga. Båda lagen har spelare avstängda.

Östersund – Värnamo   1

Kommentar: Jag trodde inför förra omgången att Värnamo skulle kunna krångla sig ur det jobbiga läget till slut. 2-5 på hemmaplan är dock ett tecken på att något är galet, kanske är det nerverna? Att Åkeby kopplas ihop med uppdrag i Hammarby ger knappast arbetsro, oavsett om det stämmer eller inte. Ändrar till hemmaseger från det ursprungliga krysset.

GIF Sundsvall – IK Brage    1

Kommentar: Finns inget som tyder på något annat än att det slutar med hemmaseger, tre poäng ett måste då övriga topplag har bra chans till poäng. Brage lär inte kunna hota alls.

Örebro – GAIS                 1

Kommentar: ÖSK darrar, det trodde man inte när halva serien var spelad. Senaste insatsen mot ÖIS var inte imponerande och det kunde mycket väl ha blivit noll poäng, nu blev det i alla fall en. Man har allt i sina egna händer men vinst krävs här om det ska bli uppflyttning utan kval. Jag tror att man tar sig i kragen och slår GAIS.

Örgryte – Ljungskile     1

Kommentar: Örgryte krigar och gjorde en fin insats mot ÖSK senast, något som också gav en poäng. Har allt att spela för och kommer att sälja sig dyrt. Vid seger här väntar en minst sagt dramatisk sista omgång mot IFK Värnamo.

Jönköping – Landskrona   1

Kommentar: J-Södra tog en oerhört viktig seger senast och är i princip klara för nästa års Superetta.Vid en seger här skulle man slå fast det definitivt och det är precis vad jag tror kommer att hända. Landskrona BoIS befinner sig i en kris, en ganska allvarlig sådan dessutom. jag har antytt att ”något” varit på tok i klubben men att det handlade om eventuellt ”köpta” spelare kunde jag inte ens föreställa mig. Två ännu icke namngivna spelare är avstängda av klubben själva även fast det ännu bara rör sig om misstankar. Det här påverkar givetvis truppen mer än bara numerärt/kvalitativt och det kan sluta illa. Ändrar mig till hemmaseger.

Omgång 30 (sista)

Värnamo – Örgryte

Ljungskile – Örebro

Falkenberg – Ängelholm

Assyriska – Degerfors

Brage – Varberg

Landskrona – GIF Sundsvall

GAIS – Jönköping