Medan omgång 23 är på god väg att bli komplett är det läge att titta över läget igen, för det händer saker i princip varje dag, match eller inte..

Superettan, det är här det händer!

En jämn tabell i både topp och botten, spelskandal,sparkade tränare och sportchefer, drömmål och så vidare. Det finns liksom inga gränser för vad den här serien kan bjuda på. Det är lite sarkastiskt men också en hel del sanning i det, det händer verkligen saker hela tiden.

Tabellen

I tabelltoppen är saker och ting i sin ordning (precis i skrivande stund stöter Viktor Sköld, Falkenberg, in sitt femtonde mål för säsongen i matchminut 87 borta mot Brage) och topplagen tar sina segrar och poäng. GIF Sundsvall är väl det lag som i topptrion visat sig vara lite tagna av stundens allvar och tappar ”onödiga” poäng. ÖSK och Falkenberg däremot ser ut att ha det där flytet som som topplag ofta här, tur eller inte..?

I och med dagens seger för FFF känns det som att Örebro SK och Falkenbergs FF spelar i Allsvenskan 2014, GIF Sundsvall får kvala om dom inte rasar ihop fullständigt.

Ångesten i botten

IK Brage är borta men sedan är det oerhört tätt mellan Värnamo, Örgryte, Varberg och Jönköping. Dessa lag har dessutom kvar att möta varandra. Östersund och Landskrona är i farozonen men bör klara sig undan den värsta stressen. Pulsen på dessa lags supportrar, tränare och spelare lär vara rätt hög resten av hösten.

Action utanför planerna

En spelskandal ”avslöjades” också då spel på matchen GAIS-Värnamo stoppades i förväg, spelare i bortalaget ska ha erbjudits pengar för att förlora matchen och händelsen är polisanmäld. Fortsättning lär följa.

IK Brage har haft det rörigt, tränare, sportchef och spelare har lämnat under mer eller mindre stora rubriker under säsongen och det rent sportsliga innebär omstart i Division 1 Norra nästa år. Nya friska tag så ska dom kunna ta sig tillbaka relativt snart igen, antagligen utan en massa uppmärksammade nyförvärv,

Bajen gör det igen

Ordförande Kent Hertzell avgick efter ett rörigt medlemsmöte, Gregg Berhalter fick sparken, marknadschef Ljungström lämnade sitt konsultuppdrag och nu (idag) har även sportchef Gustaf Grauers fått städa skrivbordet.

När Grauers inte deltog på det ovan nämnda mötet så drog ”snacket” igång på allvar att han var på väg bort från klubben och i samma veva framgick det mer eller mindre att han inte längre hade fria händer att sköta sitt jobb, till exempel väntade många spelare på samtal om sina utgående kontrakt (eller optioner som klubben har) utan att något hände. En sportchef som inte har mandat att göra det är naturligtvis på väg ut, tydligare blir det liksom inte. Det pratas nu om att man ska göra en omorganisation vad gäller sportråd och/eller sportchef och det är nog en klok idè. Vilken väg man än nu väljer är det av högsta vikt att det blir rätt, rätt man på rätt plats med rätt förutsättningar . Jag har inte ägnat några längre stunder åt detta men frågan är om inte Hammarby ska testa varianten med en manager.

En liten kort beskrivning av hur jag ser på detta är en manager som blir sportchef och huvudtränare i samma person, ansvar för att köpa/sälja/byta de spelare han också har ansvaret att träna och coacha. Under sig har han två assisterande tränare som kompletterar på bästa sätt efter vad Managern har för behov. Truppen ska bantas ned och det finns säkert utrymme att titta på den övriga organisationen i stort. En manager får naturligtvis väldigt stor makt vilket ju borgar än mer för vikten av att det blir rätt man på den stolen.

Ryktesfloran om vilka namn som är aktuella lär växa sig stark närmaste tiden såvida man inte redan är på gång att tillsätta någon väldigt snart. Att spekulera i namn tänker jag inte göra, det görs så bra i andra medier att det får räcka.

Mitt i detta befinner sig nu Thomas Dennerby, nyss tillträdd som huvudtränare med en option som löper ut efter denna säsong. Är han mannen som blir manager? Blir han en av två tränare? Är jag ute och cyklar?

Kanske är jag på helt fel spår, men tanken om ovanstående kittlar lite. Det är något nytt som Hammarby inte har testat tidigare och tidigare varianter har ju inte gett önskat resultat så varför inte?

En snabb tanke på nästa års serie: Vi säger hej då till IK Brage och hej till IK Sirius (med stor sannolikhet) och det lär också finnas två lag i superettan i Södertälje nästa säsong då Syrianska har ett ytterst svårt läge i allsvenskan. Antalet ”lokala” matcher runt Stockholmsområdet i Superettan ökar markant och det kan jag tycka är bra, för det är ju här det händer!

Twitter

@MagnusOsterberg