Återuppstånden från de döda. Nåja, fullt så dramatiska kanske vi inte ska vara men onekligen är det så att det rått stiltje här på bloggen det senaste. Livet har kommit emellan. Ni vet, så som det gör ibland. Men nu syns ljus på arbetshimlen och ett större fokus kan riktas mot Superettan igen. Som comebackinlägg tänkte jag mig ett lättsamt sådant, vars ämne aktualiserades i måndags när jag satt och våndades på Gamla Ullevi – vilka är årets snyggaste mål?

Jag vet, jag vet, det här är egentligen en fråga att ta upp efter säsongen men efter det absurda mål som jag bevittnade i måndags så jag kände jag mig tvungen att fundera lite – och kom fram till följande. Här har ni årets hittills mest spektakulära mål.

5. Ferhad Ayas, Degerfors. 1-0 mot Assyriska.

Jo, visst har han tur på vägen fram mot mål, Ayas. Försvararna borde kunnat stoppa hans framfart men icke desto mindre är det en mycket vass prestation som 18-årigen stod för. Att driva boll i hög fart är svårt men Ayas gör det från mittlinjen ända fram till straffområdet utan att förlora bollen i sin ägo. Och skottet, ptja, det är hyfsat måste man säga.

4. Martin Andersen, Ängelholm. 1-1 mot GAIS.

Den här prestationen av Ängelholms dansk är vansinnigt begåvad. Andersen tar ner bollen på bröstet, via låret till högerfoten – och sedan in i mål. Bollen nuddar alltså inte marken. Bara att få skottet innanför ramen under de premisserna hade varit godkänt men Andersen får det dessutom i mål, otagbart för Vaiho. Klass rakt igenom.

3. Johan Hedman, ÖIS. 3-0 mot Assyriska.

Som ÖIS:are är jag ju fruktansvärt förtjust i det här målet, av naturliga skäl. Ställningen är 2-0, övertiden är på väg med sitt slut och Johan Hedman har bollen i sin ägo utan att riktigt veta vad han ska göra med den. Vad göra? Äh, jag lägger den på mål, tänkte Johan. Och det visade ju sig vara ett bra beslut. ”Ett underbart mål”, kommenterade SR-profilen Christer Jonasson det hela. Jag instämmer.

2. Otto Martler, Falkenberg. 1-0 mot Varberg.

Här går en målvakt och gör mål och så hamnar det inte på förstaplatsen. Ja, jo, konkurrensen är hård. Martlers mål är självklart det mest uppmärksammade, men låt oss vara ärliga – det är ju enbart tur. Oavsett så är det ett otroligt mål som går till historien och har naturligtvis en given plats på den här listan.

1. Daryl Smylie, Jönköping Södra. 3-1 mot ÖIS.

Gamla Ullev i måndags. Jönköping leder med 2-1 och på läktaren sitter jag och övriga ÖIS:are och hoppas på en kvittering. Daryl Smylie, han var på andra tankar. En boll damp ner framför honom, fem-tio meter in på egen planhalva. När normala människor hade tagit emot bollen och slagit en enkel passning, så ödslade Daryl ingen tid utan klippte till på en touch. I en perfekt men ack så retlig båge flög bollen in över Fredrik Andersson i målet. Alla J-Södraiter jublade – vi andra, vi gnuggade oss i ögonen och undrade om det där verkligen hade skett. Jag är fortfarande osäker.

Andreas Kristensson
@ankristensson