Omgång arton är komplett och det är några dagar innan nästa runda påbörjas. Serien är inne i ett skede där lag runt strecken oundvikligen börjar räkna poäng och titta sig runt lite i spelprogrammet. Transferfönstret är stängt och det innebär att man nu får köra på det man har, undantaget om det försvinner spelare utomlands.

Det finns väl anledning att titta igenom resultaten lite raskt och kommentera det.

Östersund – Brage 1-0

Det fortsätter att gå troll i det allra mesta för IK Brage. Den här matchen stod länge och väl 0-0 men i det absoluta slutskedet gjorde hemmalaget ett segermål och resan hem fick göras utan poäng. Igen. Oavsett vad som nu händer resten av säsongen så pekar ju det allra mesta på degradering, tråkigt för klubben som ju innan året spände musklerna med några namnkunniga spelare. ÖFK som nykomling gör det godkänt och blir intressanta att följa framöver.

Varberg – Jönköping 1-1

I sjuttiofyra minuter var detta möte mållöst innan det sprattlade till. Skyttekung Altemark-Vannemyr gav hemmalaget ledningen bara för att sedan få se Södras trotjänare Thommy Thelin kvittera. Varberg har några poäng till godo till de negativa strecken men J-Södra lär få kriga långt in på hösten för att klara nytt kontrakt.

Degerfors – GAIS 4-2

Hyllningarna till Falkenberg blev många under våren, som den här hösten har inletts lär minst samma mängd beröm riktas mot Degerfors om deras form håller i sig. En titt på det återstående programmet visar att många av topplagen ska dit och det lär bli en tuff uppgift att få det här gänget ur spår. Imponerande, minst sagt, med tanke på den omsättning som var innan säsongen. GAIS har en liten liten möjlighet att haka på där uppe men lär spela kvar i Superettan även 2014.

Ljungskile – Falkenberg 3-1

En fin skalp för Ljungskile och ett litet hinder på vägen för FFF. LSK går mot säkrat kontrakt och FFF får ta ny fart. Nyförvärvet Per Frick gjorde mål, tillsammans med den jagade poängkungen Sköld lär dom fortsätta att terrorisera motståndare hela hösten.

Ängelholm – Landskrona 2-1

Det blev stor dramatik i detta derby, BoIS ledde länge med 1-0, Alex Nilsson målskytt. Men ÄFF gav sig inte. Man gav sig inte alls, två blixtsnabba mål gav  en seger som ger andrum i tabellen nedåt, dessutom är man nu fem poäng före BoIS i slaget om att bli bästa Skåne-lag i årets Superetta. Landskrona får ladda om, lite oväntat måste man också titta sig lite försiktigt bakåt, 21 poäng är lite tunt efter arton omgångar.

Örgryte – Assyriska 3-0

En tidig utvisning för Assyriska förstörde alla planer på poäng i denna match. Ledning för ÖIS i paus utökades med dryga kvarten kvar. AFF fick sitt andra röda ett par minuter innan och då var det förstås över för denna gång. Två spelare ur backlinjen borta till nästa match, det är aldrig positivt. För ÖIS var det givetvis minst sagt välkomna poäng och kanske kan Marcus Lantz nu ingjuta nytt mod i sitt lovande lag. Vad kan George Mourad göra?

GIF Sundsvall – Örebro SK 1-0

Johan Eklunds nickmål gav Giffarna en seger som satt ganska hårt inne. Bra målvaktsspel från båda målvakterna höll siffrorna nere till endast mål och segern innebär att att ÖSK inte springer iväg med serieledningen. Flera lag jagar, främst just nu är det Sundsvall. Förlusten av Skulason kommer att märkas, men lånet av Pontus Engblom tillför fart längs fram och säkerligen ett och annat mål. ÖSK tar i nästa omgång emot Hammarby i en ny match av stort intresse.

IFK Värnamo – Hammarby 0-2

Thomas Dennerby har upplevt redan upplevt himmel och helvete som ansvarig tränare i Hammarby. Det ska sägas att den start elva man mönstrade i denna match är den första som ”känns som Dennerbys”, de tidigare har snarare varit någon blek kopia på vad som varit innan (segern mot ÖIS kom ju mot tio man). Billy Berntsson, Mikael Rynell, Chrisophe Lallet och Robin Tranberg startade matchen vilket inte tillhörde vanligheterna under Berhalter och Kennedy Bakircioglu hade en roll som forward. Utvärdering av det får det bli separat. Sören Åkeby fick lämna tränarbänken innan halvtid då han och domarna inte var helt överens om rätt och fel. Siffrorna kunde ha varit större, men framför allt i första halvlek borde Hammarby gjort fler mål då flertalet givna målchanser inte resulterade. Värnamo har varit inne i en bra period, men att Sebastian Göransson inte startade matchen kändes lite konstigt då han varit i väldigt bra form, skadad? Bajen får ta sikte på ÖSK borta medan Värnamo åker till Falkenberg för ny attack på tre poäng.

 

En titt i tabellen indikerar att den här hösten, liksom många andra höstar i Superettan kommer att bli galet spännande i både topp och botten. To be continued…

Twitter

@MagnusOsterberg