Det har tisslat och tasslats under en dryg månads tid att Gregg Berhalters dagar i Hammarby snart var räknade. Han kom till klubben med väldigt fina meriter som spelare, men med väldigt begränsad erfarenhet som tränare. Första mötet och första intrycket var att det var en väldigt tydlig och bestämd amerikan som anställdes för att ta Hammarby Fotboll tillbaka till Allsvenskan.

Ankomsten

Den första tiden, hans ankomst till Arlanda inräknad, var präglad av stor entusiasm från allt och alla. Det var ett tydligt och konkret ledarskap och han tog ett järngrepp om verksamheten. Supportrar som bevittnade träningarna jublade över att ”det var inte trams” längre. Det var hårda ord, hårda krav men egentligen inga nyheter eller konstiga regler. Han har nog uppfattas som en ledare av sorten ”My way or high way”, ett ledarskap som fungerar utmärkt när man vinner men blir obekvämt för många när det går lite trögt.

Did I say fucking walk” ?

Det engelska språket är kraftfullt och ger oerhört med energi, alla har vi sett brandtal i filmer av olika sort och blivit uppjagade. ”Did I say fucking walk” är ju lite häftigare än ”sa jag åt er att gå”? Eller hur!? Gregg var tydlig med vad han ville och ingen kan ta ifrån honom det. Han ställde höga krav på inställning och proffsighet, han lever som han lär i sin ledarroll och har gjort allt han kunnat, i alla fall så vitt jag vet. Citatet som rubrik syftar till att spelare i nedjogg efter träning inte joggade, utan gick. Det gillade inte Berhalter och det var det ingen närvarande som missade.

Svackan 2012 blev dyr

Säsongen 2012 skulle vara den sista på Söderstadion och även om ingen sa det rakt ut så var det givetvis en förhoppning att man skulle ta steget upp lagom till invigningen av den nya arenan. Efter en hel del förändringar i truppen så steg förväntningarna och inte blev det sämre av den inledning på serien som blev. Men sen kom svackan. En lång svacka som kostade för mycket, det gick inte att reparera trots ännu ett aktivt transferfönster sommaren 2012. Under hela året agerade dock alla väldigt enat om att ”vi bygger något för nästa år, det är då det gäller”. 2013 kom, fortsatt så blev det en hel del förändringar med spelare både in och ut och truppens dignitet ännu starkare. Nu skulle det äntligen ske, nu skulle det allsvenska avancemanget inträffa. Men det har inte lossnat, det man byggt har inte klickat och därför är läget som det är. För få mål framåt har gett för få segrar och den här branschen är extremt resultat orienterad. Vinn eller försvinn.

Dynamik eller dynamit

Alla tränare eller ledare strävar att få en grupp som växer sig starka i sig själv och det grundas inte minst i ledarskapet och ledarteamets sätt att agera och verka. Det är extremt viktigt att alla drar åt samma håll, det innebär inte att man alltid måste tycka samma sak men däremot att man ibland är beredd att kompromissa. Man måste i alla lägen ge varandra stöd. Om det saknas dynamik blir det istället dynamit, förr eller senare smäller det.

Att någonting verkar ha gått galet den senaste tiden känns ganska självklart. På raka frågor har ledningen svävat när man frågat om Berhalter hade deras förtroende, assisterande tränaren har inför sponsorer, direkt efter match, och till BaraBajens web-radio mer eller mindre ”skyllt” byten  på den ansvarige tränaren. Spelare har  också antytt sitt missnöje till media på ett eller annat sätt. Det har luktat mer och mer krut, att något inte varit som det ska. Med tanke på att dessa saker varit mer eller mindre kända kan man undra hur mycket annat som pågått bakom kulisserna, antagligen alldeles för mycket.

Det är givetvis chefen, i det här fallet Gregg Berhalter, som står ansvarig för de resultat laget visar upp. Det finns dock ingen som klarar att bära en hel verksamhet, då skulle man knappast anställa så många som man nu gör. Lite lojalitet skadar inte när man jobbar i ett team och uttrycket ”En för alla, alla för en” borde verkligen gälla här.

Transfersnurren, vem styr och är ansvarig? 

Det har inte undgått någon hur många spelare som passerat genom Årstas grindar, det är väldigt många. Gregg Berhalter har fått sparken för att resultaten har varit för dåliga och det är inget att säga om. Jag har också fått intrycket att han legat bakom samtliga värvningar, de flesta redan ”färdiga”, erfarna spelare. Men har han verkligen bestämt allt, till 100%? Om så är fallet finns det stor anledning att dra i nödbromsen omgående. Det här har man inte kommit på den senaste veckan, det här har ledningen diskuterat och prata om ganska länge. Man har lobbat med Dennerby som  till slut har fått klartecken från sitt civila jobb.

Hur kan man då, om man nu varit så nära att entlediga Berhalter ”låta” honom plocka in två forwards senaste två veckorna? Hur har man låtit honom bestämma att spelare ska lånas ut, även det de senaste två veckorna? Och vem är det som antingen låtit honom ”köra på” trots väntande avsked alternativt står ansvarig för värvningarna? 

Ovanstående är viktigt, för den nya chefen Thomas Dennerby har nu antagligen väldigt små möjligheter att tillföra en eventuell spelartyp han vill ha eller kanske är en sådan spelartyp precis utlånad, bort från klubben?

Jag har trott till 100% att Gregg bestämt allt, men det finns frågetecken. Stora frågetecken.

It’s been coming, you know

Greggs fall rent taktiskt blev att han inte fick fart på anfallsspelet, laget har inte förvaltat de chanser man skapat och det håller inte. Det bygge han påbörjade har inte nått så långt som han, eller någon annan, ville och nu får han inte bygga klart. Jag har inte varit diskret på den här bloggen med att jag anser att man inte har fått ut maximalt av den breda truppen och det står jag fast vid.  Det är ganska uppenbart att många spelare i truppen varit missnöjda, till viss del beroende på det stora antal spelare man är. Konkurrens är allt som oftast väldigt bra, men det kan faktiskt bli för mycket. Det verkar ha skett här. Startelvor, byten och allt annat runt om ger alltid upphov för åsikter, något som ju sker på gott och ont. När klagomuren ljuder för högt, ja då kan det gå så här. It’s been coming, you know.

Jag högaktar Gregg för att han är rakryggad och att han är beredd att slita hårt för att nå sina mål. Utåt sett skyddar han alltid sina spelare, även det en egenskap jag gillar. Han har aldrig heller backat undan när folk som varit kritiska velat prata. Hans ledarstil har inte klickat till 100% med den trupp av spelare han haft till sitt förfogande, några de nyförvärv han ansvarat för har inte  motsvarat förväntningarna ( vem som bär ansvaret i det kan ifrågasättas) och hans taktiska disposition har varit ifrågasatt av många. Det slutgiltiga beskedet att han får gå medan alla de övriga i teamet blir kvar är för mig märkligt och sätter ytterligare frågetecken bakom frågan om lojalitet och vem som bestämt vad, egentligen?

Vad väntar nu?

Thomas Dennerby tar över med omedelbar verkan, klivet ner från klubbens sportråd till planen är inte så långt ibland. Jag vet för lite om tränaren och personen för att säga något speciellt men av det jag hört verkar han vara mer eller mindre en motsats till Berhalter vad gäller ledarskap. Han tar över en stor, bred och aningen stukad trupp. Det gäller att gjuta mod och slå till med en seger när man gästar Örgryte. kommande omgång.

Avtalet sägs gälla 0,5år + option på ytterligare ett. Låt oss hoppas för alla hammarbyares skull att han blir kvar så länge, minst. En bra start blir viktig så att den eventuella optionen kan göras aktiv tidigt så att man kan bygga infrö 2014 oavsett vilken division man spelare i då.

Tack för ditt hårda jobb och lycka till i din vidare karriär Gregg Berhalter och Lycka till i Hammarby Thomas Dennerby

 

@MagnusOsterberg