Det råder som bekant uppehåll i superettan men de flesta lagen har nu dragit igång sin träning igen. Bloggen har abstinens och behöver även den köra på lite innan det drar igång igen.

Det var på sin plats att prata med en serieledare och därför blev det ett telefonsamtal till seriens största nolla, Örebro SK:s Oscar Jansson.

Oscar med Örebro-klubben Karlslunds IF som moderförening har efter många år utomlands (bland annat Tottenham Hotspur, & Shamrock Rovers) flyttat hem för att fortsätta sin karriär.

Oscar delar ledningen i målvaktsligan (räddningsprocent 85) med Hammarbys Johannes Hopf men är ensam i topp när det gäller hållna nollor, närmare bestämt åtta stycken.

Oscar, hur är läget i sommarvilan?
– Det är mycket bra, jag har varit på en mycket bra semester med min flickvän till Bulgarien. Härligt varmt väder och bra mat, en perfekt avkoppling. Nu är det bara att köra igen!

Hur är läget i ÖSK, ni leder ju serien och har varit väldigt jämna?
– Allt är bra, vi är nöjda med vad vi gjort hittills men vet att det återstår mycket jobb innan vi når det vi vill. Alla tränare och folk runt om laget är bra på att se till att vi fokuserar på rätt saker och inte svävar iväg. Vi har varit jämna och strävar efter att fortsätta med det. Vi vet att det inte finns några lätta motståndare i den här serien.

Du har hållit nollan åtta gånger hittills, vad är du mest nöjd med hittills?
– Att vi som lag har undvikit allt för många enkla misstag. Vi jobbar väldigt hårt och har fått marginalerna med oss. Självklart är jag personligen nöjd med att ha hållit nollan så måna gånger som jag gjort, det är pricken över i:et.  Jag känner verkligen att jag har utvecklat mitt spel i luftrummet under mina år utomlands, det har fungerat väldigt bra här. Vi har ett bra lag, en bra trupp med en mix av unga och rutinerade.

När du beslutade att flytta hem, var det många klubbar som var intresserade?
– Det fanns intressenter, men egentligen blev det bara diskussion med ÖSK och en annan klubb. När ÖSK kom in i bilden kände jag direkt att det var dit jag ville. Jag ville komma hem och bevisa för alla att jag tagit steg utomlands, inte bara ”vara ett namn”.

Var huvudorsaken att det var tillbaka till din hemstad?
– Nej, egentligen inte. Jag kände att ÖSK ville ha mig och det kändes bra direkt. Jag hade ju knappt spelat seniorfotboll i Sverige innan jag flyttade utomlands.  Att komma närmare min familj och alla kompisar var en bra bonus.

Vad upplever du är största skillnaden i träning om du jämför åren i England kontra här hemma?
– Här hemma är det mycket mer taktisk träning vad gäller laget, själva målvaktsträningen här är lite mer tekniskt inriktad. Utomlands är det lite mer mängdträning, lite mer hårdkörning.

Du fick åka med på turnè med landslaget i januari, hur var det?
– Det var så klart hur roligt som helst. Jag hade ingen aning att det var aktuellt även om jag ju varit med lite i U21-landslaget innan. Det finns många bra målvakter men jag blev glad över möjligheten. Det kändes som ett kvitto på att det jag gjort utomlands uppskattades.  Det gav en rejäl kick inför året, en väldigt bra start som gav extra motivation helt enkelt.

Hur mycket tänker du på landslaget?
– Ingenting egentligt, jag vill så klart göra det så bra som möjligt och kanske kommer jag    med igen men det får man se då.

Tre snabba:

Vilka två lag går direkt upp i Allsvenskan?
– Örebro SK och GIF Sundsvall

Vem är Superettans bästa utespelare?
– Ahmed Yasin, han har varit riktigt bra hela våren och Magnus Wikström som är oerhört nyttig för oss och väldigt stabil.

Vem är Superettans bästa målvakt?
– Jag säger mig själv, det har gått bra måste jag säga, det har det.

Fakta Oscar Jansson

@MagnusOsterberg