Sol, öl och grill? Nää. Jobb, jobb och, eh, mer jobb står på min agenda. Dock alltid med Superettan i medvetandet. Såklart. Snart är dessbättre det odrägliga uppehållet över och vi kan äntligen börja hänge oss åt matcher igen, men i väntan på de ljusare tiderna – varför inte gå igenom de största sommarhändelserna? För visst har det hänt en hel del. Den galna serien som är Superettan sover som bekant aldrig.

Marcus Lantz & Sören Börjesson in – Hans Prytz & Jonas Karlén ut

Förra söndagen slog det ner som en sommarblixt; tränarduon Prytz och Karlén entledigas från sina tjänster i ÖIS. Anledningen är såklart den något motiga våren och med den som bakgrund kände sig de ansvariga tvingade till åtgärder för att optimera lagets chanser att prestera så bra som bara möjligt under resterande del av säsongen. Marcus Lantz tar klivet från assisterande tränare samt ansvarig för U21 till huvudtränare, och till sin hjälp får han legendaren och nestorn Sören Börjesson som tidigare hållit i trådarna för U19-laget. I och med att lösningen är intern är det en ekonomisk gynnsam sådan kontra att ta in någon utifrån och jag tror säkerligen att den nya konstellationen även kan bidra med en hel del nyttigt från tränarbänken.

Med det sagt så är vårt huvudproblem en alltför tunn trupp och för det kan inte Prytz hållas ansvarig. Och nog är det tufft att göra sig av med en tränare som dels tog oss upp till Superettan igen – dels till semifinal i Svenska Cupen. Uppbrottet är bara ytterligare ett bevis på hur hård och kall fotbollsvärlden kan vara, men när allt ska till att summeras tror jag inte att beslutet kommer visa sig vara felaktigt. Lantz och Börjesson tillsammans känns som en spännande duo.

Flykten från Östersund

Det har varit en intensiv vår för norrlänningarna som har slagit igenom i stor stil på den svenska allmänhetens fotbollsscen. Nu splittras dock bygget som tagit dem till Superettan något. Juanjo Hervias blev utsedd till säsongens spelare förra året, men nu lämnar den spanske mittbacken laget efter att i år dukat under för den hårda konkurrensen. Även Ryan Gilligan, en av deras absolut bästa spelare, har gjort sitt i klubben. Anledningen sägs vara sociala problem som i kombination med hans nya klubbadress, Brage, har fått spekulationerna att gå varma. Vad är det som har hänt? Ett tungt tapp rent fotbollsmässigt kan vi hur som helst konstatera att det är.

Även Samuel Mensah kan komma att packa sin väska. Efter att felaktigt ha blivit anklagad och gripen av Östersundspolisen för våldtäkt funderar Mensah nu på att söka sig någon annanstans. Hela historien går att läsa exempelvis här.

Det har emellertid inte bara gått folk ut genom Östersunds dörrar – fyra stycken personer har för första gången klivit över tröskeln också: Marcus Törnstrand, Lee Robinson, Craig Barr och Jason Walker. Sammantaget gör det Östersund till seriens mest aktiva lag under transferfönstret.

Brages spelarkaruseller

Praktiskt taget lika aktiva har jumbon Brage varit där sportchef Michael Kallbäck verkligen inte kunnat unna sig någon långledighet. Jan Tauer kungjorde sin sorti för en månad sedan, och sedan dess har även ytterligare två profilvärvningar vinkat adjö: Njogu Demba Nyrén och Tyler Ruthven. Det tyngsta tappet Brage råkat ut för är dock förstamålvakten Patrick Carlgren som har signerat ett kontrakt med AIK, men inlånade Tim Markström från Hammarby kommer att ersätta honom väl. Markström och tidigare nämnda Gilligan är bra tillskott – men inte räcker det för att rädda laget undan nedflyttning? Kallbäck får jobba dubbla skift ett tag till.

Lucky Lukes intåg

”Mannen som drar snabbare än sin egen skugga”. Vi får väl se hur det är med den saken, men nog är Luke Rodgers ett intressant nyförvärv i alla fall. Om han har kapaciteten att frälsa Hammarby är väl tveksamt men sett till spelartyp är han vad laget behöver. Jag ber dig dock, Luke, i dubbelmötet med ÖIS får du gärna ha kvar händerna vid hölstret alla 180 minuter..

Örebros byte med AIK

Serieledarna har även de varit i farten, om än inte lika frekvent som många av deras konkurrenter. Alhassan Kamara, med sex mål bokföra, återvänder till AIK vilket naturligtvis svider. Är det något lag som klarar av den smällen är däremot just Örebro som med Samuelsson och Hasani framförallt har det gott ställt på anfallspositionen. I Daniel Gustavsson, som går den andra vägen, får de dessutom en skicklig mittfältare som garanterat kommer att prestera för dem. Örebro är storfavoriter till uppflyttning även fram till dags datums transferaktiviteter.

En vecka kvar till omstart. Fan vad jag inte vill vara sportchef just nu.

Andreas Kristensson
@ankristensson