Det råder uppehåll i Superettan och även om det inte är 15 matcher spelade för vardera lag så känns det är lilla breaket som att det är halvtid i serien. Nu vankas det intensiva tider för sportchefer som ska hitta nya spelare som kan hjälpa respektive klubb att hitta rätt väg eller bara fortsätta på inslagen väg, för de klubbar som är nöjda med utfallet hittills.

Silly season är en företeelse i en helt egen klass. Plötsligt blir allt och alla helt vilda, mig själv inräknad, och den ena spelaren efter den andra ska signas eller skeppas iväg omgående. Nu är det ju som alla vet lite mer komplicerat än så och det blir sällan inte i närheten så galet som många vill. En snabb titt på tabellen ger i alla fall utrymme för lite spekulationer som känns högst relevanta:

IK Brages satsning har hamnat rejält på kant, endast en (1) vinst på femton försök är ju alldeles för dåligt. Jan Tauer, som var en stor profilvärvning, har lämnat och Djemba-Nyren som knappt spelat har ett avtal som löper ut inom kort. Lägg till att Conny Karlsson hoppade av då ”hans ledarstil inte passade in”. Nye tränaren Milosevic har det tufft och frågan är vad det finns för ekonomiska muskler att räta upp en skuta som näst intill ligger på botten. Sportchef Kallbäck har ett tufft jobb framför sig.

Att Hammarbys offensiv har knackat betänkligt är en väl känd sanning och det spekuleras vilt om ny forward in, senast idag viskade en fågel att ”det landar en forward i helgen”. Mer information än att vederbörande flyger till Stockholm och är äldre än 30 år har jag inte. En klassisk Mr X? Jag har hävdat att det inte handlar om spelare utan om spelet. Jag står fast vid det.

Värnamo har inte haft det lätt dom heller, här försvinner viktige Khalili och det blir nya namn i IFK under fönstret, det är garanterat. Kanske lyckas talangfabriken låna från någon allsvensk bänk?

Örebro SK toppar tabellen men tappar nu lånet från AIK, Kamara, som går tillbaka till Solna-klubben. Frågan är om man ersätter honom eller bara låter Peter Samuelsson få mer speltid. Den mannen har många bra kvaliteter i sig.

Östersund har gjort det godkänt som nykomling men vill säkert komma ännu starkare till andra hälften, klubben har en fin tradition av att hitta guldkorn och lyckas säkert komplettera truppen på ett vettigt sätt.

Landskorna BoIS har inte tagit så många poäng som jag trodde på förhand, i veckan har man sagt utåt att man inte tittar på värvningar under detta fönster. Det tvivlar jag på..

Varberg sitter på guldklimpen Altemark-Vannemyr vars avtal löper ut efter säsongen, blir han verkligen kvar?

Örgryte som såg så pigga och farliga ut under vintern/våren har inte dom heller gjort någon bra första del av återkomsten till Superettan, kanske man lyckas låna in någon spelare?

Detta är ett axplock och självklart pågår det diskussioner i alla klubbar, GAIS och Ljungskile har varit tydliga med att ekonomin inte är vad det borde vara och här lär det inte hända något extremt, möjligen kanske GAIS kan ordna något med externa medel?

*****

Nog om Silly och istället lite kortfattad sammanfattning:

Mest väntade 1: Hammarby överlägsna i en liga – publikligan

Mest väntade 2: Örebro SK i topp

Fulaste: IK Brages fem (5) röda kort

Största nolla: ÖSK:s Oscar Jansson har spikat igen i åtta av matcherna

Dealer 1: Domare Magnus Ahlsèn, 5,1 gula i snitt och hittills åtta röda…

Dealer 2: Utmanas av Kristoffer Karlsson som skrapat ihop 19 varningar på tre (3) matcher!(snittar 6.3) Dessutom två röda. Akta dig Ahlsèn!

Största överraskningen: Måste vara Falkenbergs FF som hänger kvar på allsvensk uppflyttning med nästan halva serien spelad. Riktigt bra gjort!

Näst största överraskningarna: Degerfors och Ljungskile som både tagit bra med poäng redan.

Bästa unga spelare: Niklas Eliasson, Falkenbergs FF. Ordinarie och bra i ett topplag. Jagas av många och kanske flyttar inom kort?

Svåraste skilsmässa: Hammarbys adjö till Söderstadion

*****

Det finns massor, massor mer som är värt att notera men vi får ta det lite i omgångar. Det lär finnas anledning till nya inlägg på den här bloggen inom en snar framtid. För vi är ju ändå inne i Silly season.

@MagnusOsterberg