Tanken var att bara göra en genomgång av de spelade matcherna, att titta lite på tendenser generellt sett men det blir mycket Hammarby, även i det här inlägget. Vi börjar med de övriga matcherna och återkommer till Bajen..

 

Ljungskile – Varberg 2-0

LSK fortsätter att göra väldigt bra ifrån sig i årets Superetta, jag får nog backa på mitt tidigare tips att laget skulle få det svårt. Att efter nio omgångar lyckats spela ihop 16 poäng är mer än godkänt. Varberg är inte något lätt motstånd och absolut inget dåligt lag. 2-0 är ett styrkebesked.

 

Brage – Örebro 0-1

Det går tungt för borlänningarna, den här matchen gav inte heller några poäng även om man krigade tappert. Det är dags att börja plocka pinnar och man bör kunna resa sig. ÖSK tar dom här uddamåls segrarna och det är ingen slump. Spelet är inte alltid fantastiskt men poängen trillar in, det liknar lite grann det Öster gjorde förra säsongen…

 

Assyriska – Landskrona 0-3

Visserligen har jag tippat att BoIS skulle ligga högt upp i tabellen, men med tanke på den inledning som tränare Valentic och hans Assyriska fått så är det här en rejäl skräll. Jag har inte sett matchen, men att slå AFF i Södertälje med 3-0 imponerar. Alex Nilsson gjorde mål, kanske kan han komma igång nu?

 

Värnamo – Sundsvall 0-1

Likadant möte som Brage – ÖSK på förhand, lag i var sin del av tabellen och ett likadant resultat. Värnamo sprattlar i botten men fick inga poäng här heller medan Giffarna verkar ha fått igång maskineriet och den här segern kan visa sig väldigt värdefull.

 

Östersund – Ängelholm 2-2

Två gånger Robin Staaf förlängde ÖFK:s rad utan vinst. Ängelholm fortsätter att variera i både prestation och resultat men att åka ifrån Östersund med en poäng är bra gjort. ÖFK har kommit er på jorden efter en fin start, jag tror fortsatt att laget kommer plocka många poäng.

 

Örgryte – Degerfors 2-2

Väldigt intensiv avslutning(tre mål sista 20 minuterna) där ÖIS kvitterade med tio minuter kvar. Båda lagen i behov av poäng men säkerligen inget av dem gick hem nöjda. ÖIS måste börja vinna på hemmaplan om det här ska bli bra och Degerfors likaså.

Falkenberg – GAIS 4-1

Lyfter på hatten för FFF som verkligen visar att man tänker utmana på allvar. Att laget ligger på samma poäng(20) som serieledande ÖSK är för mig en rejäl skräll. Laget verkar ha fått precis den start man behövde och harmoni kommer man långt med. Värvningen av Dan Keat verkar ha blivit rena rama bingon. Unge Niklas Eliasson fortsätter att göra bra ifrån sig.

Hammarby – Jönköping Södra 0-1

Då var det dags igen, tyvärr, att förundras över det som Hammarby presterade igår. Jag skulle kunna bli väldigt detaljerad och extremt nördig men sparar det den här gången. Det kanske blir ett separat inlägg för den som är intresserad, här håller jag mig lite kortare för att inte tråka ut den som inte bryr sig.

Det har sagts förut, många gånger, vilken trupp Hammarby har på pappret. Det har sagts förut att laget SKA upp i år. Hur kan det då se ut som det gör?

Ja, svaret på det är inte enkelt men det vi vet är att man inte klarar av att leva upp till de (för?) högt ställda förväntningarna. Spelet hackar och målskyttet går trögt, riktigt trögt och nu när Kennedy inte spelar är man inte heller lika farliga på fasta situationer även om det finns spelare med ”bra fötter” på planen. Jag har tjatat flera gånger och ska inte upprepa mig för mycket men med mitt synsätt och de kunskaper jag har känner jag mig frågande till många saker, bland annat:

-Varför värvades Nahir Besara till Hammarby när han inte används på den position där han dominerat för Assyriska i den här serien i flera år(som playmaker)?

– Christoffer Carlsson är en av den här seriens bästa yttrar och väldigt bra 1 mot 1 i det offensiva spelet. Låt honom spela till höger och komma mer mer fart. Varenda vänsterback i Superettan får garanterat problem och på så sätt skapas andra farliga ytor.

– Fokuserar man för mycket på motståndarna istället för att jobba med det man är bra på och förstärka det istället? Man vet med nästan 100% säkerhet hur lagen uppträder på Söderstadion, lågt försvar och satsar allt på omställningar/kontringar. Fokusera på passningsspelet, på fart och fantasi. Släpp loss spelarna och låt dom visa sin skicklighet.

Jag hävdar med en dåres envishet att det finns tillräckligt mycket offensiv kompetens i Hammarby som det är idag, det är inte spelarna som är problemet, det är spelet. Det ska inte behöva köpas ”en striker” till, man köpte två förra sommarfönstret (Sundin och Adelstam).

Det är lätt att såga och gnälla men jag upprepar att kompetensen finns hos spelarna, jag utgår ifrån att fysiken är tillräcklig och att den gamla klyschan att det är sådan ”press” i Hammarby att spelarna inte klarar av att prestera är överspelad och ut tjatad. Det är inget juniorlag vi pratar om, det är erfarna spelare med bra meritlistor, att dom inte klarar pressen i Superettan är inte en godkänd förklaring, för det gör dom!

Igår saknades Sebastian Castro -Tello och Sinan Ayranci i truppen, Mattias Adelstam blev kvar på bänken och Kennedy Bakirciuglu är skadad(ingen verkar veta hur allvarligt). Kom inte och säg att bredden inte finns. Kom inte och säg att kvaliteten inte finns.

Gregg Berhalter och den förra sommaren handplockad Carlos Banda måste tro mer på spelarna, ge dem utrymmer att spela. Det finns massor mer att ta ut i prestation av varje spelare och jag tror man måste fokusera på sig själva, på sitt eget spel mer och tydligare. Banda togs in i organisationen för sitt kunnande om svensk fotboll, för sin kompetens på hög nivå (och för sin Pro licens), Gregg hade sitt första år ifjol och jobbade hårt för att lära känna sin nya kultur, något han gjorde bra. I år var året för leverans! Man har alla förutsättningar att vända trenden, men nu går snart tåget. Det är givetvis långt kvar, men det ändrar ingenting. Lagen som nu huserar ovanför Hammarby i tabellen är bra och kommer bli väldigt tuffa att passera redan som det är nu. Låt inte luckan bli större för en säsong till som är död redan i augusti är knappast vad man tänkt sig inför flytten till Nya Söderstadion(Tele 2 Arena).

Det är dags att släppa loss!

Twitter:

@MagnusOsterberg