Superettan rullar vidare i ett frenetiskt tempo och omgångarna avlöser nu varandra utan direkt vila emellan. Omgång sju bjöd på många heta (på olika sätt) matcher men det vi kanske framförallt tar med oss är Falkenbergs nya seger och fortsatta serieledning, Hammarby som hakar på i toppen och GAIS blytunga seger på övertid mot stackars Värnamo som inte kommer ifrån bottenträsket.

Med det sagt: här har ni omgångens..

.. formbesked: Förväntningar är som alltid skyhöga, och nu verkar Hammarby börja leva upp till dem. 1-0-segern mot Landskrona kom efter en av säsongens bästa insatser och om Besaras mål innebär släppta nervknutar för honom så kan framtiden bli ljus för Bajen.

.. ur-form-besked: Östersund – seriens kanske allra största överraskning som charmat oss alla men som nu har två raka förluster. 0-3 mot Sundsvall följdes den här omgången upp av 1-3 mot Varberg och nu väcks frågan: levde Östersund på de berömda nykomlingsångorna de första matcherna? Upp till bevis imorgon, mot Degerfors.

.. tjur: Brage, som likt Ferdinand och hans kompisar fick se rött (två gånger om!) mot Falkenberg och blev smått galna – åtminstone inombords. Sandbergs och Tauers utvisningar var knappast det som ett krisande Brage behövde, och nu tvingas Guld-Conny att laborera i backlinjen till nästa match mot tvåan Assyriska.

.. sahara-öken: ÖIS-Sundsvall bjöd inte direkt på någon glimrande fotboll, och en anledning till det stavas hettan. Årets hittills varmaste dag och en klibbig luft gjorde det svårt för spelarna att orka med något konstruktivt offensivt och 0-0 kändes nästan givet på förhand. Antingen för kallt eller för varmt – aldrig är vi nöjda.

.. siffra: 179. Så få hittade i lördags till Ängelholms IP och deras match mot Degerfors. Under. All. Kritik. Säsongens svagaste publiksiffra hittills och vi gissar den bottennoteringen kommer att stå sig ett bra tag – kanske säsongen ut. Höj er Ängelholm!

.. stålman: Hans haka håller alltid superhjälteklass, men mot Sundsvall gjorde även resterande delar av David Leinar det. Efter att glidtacklat undan en boll blev Leinar liggande med rejäla smärtor efter att vänsterfoten hamnat under honom på något sätt och tårna, enligt honom själv, ”stått rätt upp”. Byte tänker ni? Inte då. Leinar tryckte till tårna (måhända något överdrivet berättande) och haltade in på plan ont grimaserandes för de sista fem minuterna innan pausen. Efter densamma stod han där i mittförsvaret igen och navigerade sitt ÖIS till en poäng som den försvarskapten han är. Det är hårt virke i Motala-sonen.

.. elva: Tas ut enligt ett dynamiskt 4-3-3-system med ett lojalt och bollskickligt mittfält samt målfarligt tremannaanfall med seriens skyttekung i spetsen.

MV: Johannes Hopf, Hammarby. Höll sin fjärde nolla i den kokande grytan på Söderstadion och är med det bäst i serien tillsammans med Ljungskiles Berglöf. Har också släppt in minst mål och har bäst räddningsprocent. Klass, helt enkelt.

HB: Michael Timisela, Hammarby. Svarade för sin bästa offensiva insats för säsongen mot Landskrona och var även stabil bakåt. Börjar precis som hela laget leva upp till de högt ställda förväntningarna.

MB: Andreas Augustsson, GAIS. Ersatte kapten Gustafsson i den första halvleken och stod för en bra insats totalt sett. Avgjorde dessutom med en nick på övertid och frälste alla tillresta GAIS:are. Även Angus och Andersson presterade mycket väl och konkurrensen i mittförsvaret är stenhård – precis som de tre spelarna.

MB: David Leinar, ÖIS. Behövs egentligen mer motivering än det skrivna ovan? Agerade general i ett under perioder ganska hårt pressat ÖIS och hade inga egentligen problem med att plocka bort annars giftige Johan Eklund. Bra samarbete med Jonathan Azulay.

VB: Nicklas Andersen, Ljungskile. Starkt bidragande orsak till Ljungskiles hållna nolla. En fin match av den tidigare blåvita talangen.

CM: Mikael Rynell, Hammarby. Fullkomligt lysande från sin utgångsposition till höger. Visade gång efter annan prov på fin teknik och lägger dessutom ner ett stort jobb. Gör allting rätt – förutom mål. Fortsätter han såhär petar inte ens Kennedy honom.

CM: David Svensson, Falkenberg. Ledde sitt Falkenberg till tre nya poäng och fortsatt serieledning via en knapp seger mot Brage. Prickade in matchens första mål och var överlag, precis som vanligt, stabil och pålitlig i sitt spel.

CM: Ari Skúlason, Sundsvall. Visade klassen utan att glänsa i hettan på Gamla Ullevi. Oerhört bolltrygg och gör sällan misstag. Kom igen nu allsvenska klubbar, agera!

HF: Amadaiya Rennie, Degerfors. Gjorde sina två första mål för säsongen när värmlänningarna spelade lika borta mot Ängelholm. Viktigt för dem att få igång Rennie som annars varit väldigt ineffektiv hittills. Redan halvvägs mot sitt målrekord (fyra stycken).

CF: Gabriel Altemark Vanneryr, Varberg. Fortsatt het och var med sitt mål mot Östersund med och lyfte Varberg en bit upp i tabellen. Leder nu skytteligan med sina sex baljor och är verkligen livsfarlig i straffområdet.

VF: Victor Sköld, Falkenberg. Medan laget har gått som tåget har normalt sett giftige Victor Sköld gått runt med blött krut. Mot Brage fick han inleda på bänken men kom in med dryga timmen spelad och behövde bara sju minuter på sig för att spräcka sin målnolla och skjuta hem de tre poängen till Halland. Lossnar det nu? I så fall blir Falkenberg ÄN giftigare. Darra månde vi andra..

* * *

Andreas Kristensson
@ankristensson

Magnus Österberg
@magnusosterberg