Det har skrivits en del om Celso Borges och Costa Rica de senaste dagarna, både här på FD och i andra medier. Fått kritik för det, med misstankar om att redaktionen till 100 procent skulle bestå av AIK:are. Vilket i sin tur skulle innebära att precis alla medier i hela Sverige hade AIK som favoritlag. Svaret på det är lika kort som det är sant: Nej.

Att det är mediefokus på en spelare som är avgörande i världens största turnering, en spelare från vår egen (får man motvilligt medge) lilleputt-liga, skulle det vara så fruktansvärt fel?

När hade vi överhuvudtaget en allsvensk spelare i en VM-kvartsfinal senast, inte bara i en VM-trupp utan som startar och är en bärande spelare i sitt lag?

Kollade upp och ja, det är ju förstås 20 år sedan, då Thomas Ravelli (IFK Göteborg) hade sin karriärs största ögonblick där i San Francisco mot Rumänien VM 1994. Roland Nilsson gick senare den sommaren till Helsingborg men tillhörde formellt Sheffield Wednesday. En annan tid, en annan värld.

Därefter ser det ut så här:

1998: 0

2002: 0 (Förre Bajen-tränaren Gregg Berhalter klart viktig för sitt USA, startade och spelade hela matchen när USA torskade 0-1 mot Tyskland i kvarten. Men sånt kan vi ju inte gärna räkna in här).

2006: 0. (Ghaha åkte ut mot Brasilien i åttondelen. Där var Derek Boateng, AIK, bänkad från start men byttes in sista halvtimmen).

2010: 0 (Sebastian Eguren skriven för AIK, hans Uruguay vann kvarten mot Ghana men Eguren blev kvar på bänken hela matchen).

Det är typ där vi är. Man får hålla på och gräva efter truppspelare och tredjemålvakter (och domare!) för att hitta nån som överhuvudtaget har nån form av VM-anknytning. (Kim Christensen hade visserligen lämnat, men precis vid VM, IFK Göteborg för FCK, men han blev skadad och fick inte nöta bänk för Danmark. Typ sånt).

Att då Celso Borges, som vi i början på maj kunde se springa runt på Örjans Vall mot Halmstad BK, nu knappt två månader senare, pressar van Persie, Sneijder och co i en VM-kvartsfinal… det är ju mäktigt ju! Hade han spelat i Blåvitt, MFF, Djurgården… det hade varit precis lika mäktigt det.

Nu är de hur som helst utslagna, så de som inte kan lyfta blicken ens ett uns från sitt eget favoritlag (om det nu inte är AIK), ja de kan väl andas ut nu då. Själv tänker jag på när vi får se en allsvensk spelare starta en VM-kvartsfinal nästa gång. Om 20 år? Räcker ens det?