Ludwig Augustinsson blev klar för FC Köpenhamn i fredags. Vi fick en del skit när vi i slutet av maj skrev om att Blåvitt skulle inleda förhandlingar med den danska storklubben om Augustinsson. IFK:s sportchef Mats Gren fick möta uppgifterna och det var tvär-nej på alla frågor:

– Den enda kontakt jag haft med FCK, det var att jag snackade kort med Ståle (Solbakken, FCK:s manager) när han var och tittade på en av våra matcher. Men jag vet inte vem av våra spelare han var där för att scouta, sade Gren.

En och en halv vecka senare blev Augustinsson helt klar för FCK, och att det inte skulle existerat någon som helst kontakt klubbarna emellan innan dess är förstås tämligen osannolikt.

Men det är rätt ofta så det fungerar. Utan att spika upp Gren på ett kors (det kan ha varit just så som han sa) så är ”vita lögner” vanliga när officials för klubbarna kommenterar medieuppgifter. Det är något som de ganska enkelt kommer undan med, och en benhård dementi tar också udden av en nyhet på ett helt annat sätt än ett vagt ”inga kommentarer”.

Minns själv för ett par vintrar sedan där vi hade uppgifter om en spelare på väg till en av allsvenskans absolut största klubbar. Jag fick ”inga kommentarer” av klubbledaren samt utanför protokollet rådet att inte gå med uppgifterna; ”om du vill vara rätt ute med nyheter så gör du bäst i att avstå att skriva här”.

Då det sista sades i förtroende kan jag inte skriva vilken klubb eller klubbledare det rörde sig om. Men spelaren i fråga hamnade några veckor senare i precis den klubben där han nu är en av de största stjärnorna.

Den där faller förstås under ”tro det eller ej”-kategorin, så jag tar en mer flagrant story från förr. En som bland äldre och mer garvade reportrar än undertecknad ska något av en klassiker i branschen.

Själv fick jag den berättad av eminente Elite Football-basen Mats Jonsson, som var med under FotbollDirekts barndom i början på 00-talet.

Det var i Hammarby efter guldsäsongen 2001, Bajen hade utannonserat presskonferens för att presentera ett nyförvärv. Tommy Bark, numera på Viasat, jobbade för FD och hade fått uppgifter om att nyförvärvet i fråga var Rosenborgs mittfältare Fredrik Winsnes.

Bark sökte Hammarbys dåvarande sportchef Billy Ohlsson länge och väl för att få en kommentar och när Ohlsson till sist svarade i telefon drog det ihop sig till presskonferens. När han fick höra om Winsnes-uppgifterna ska han ha svarat:

”Vem är det? Aldrig hört talas om. Det här är faktiskt första gången jag hör hans namn”.

Tio minuter senare höll Hammarby presskonferens. Upp på podiet klev… Billy Ohlsson, tillsammans med Winsnes.

Det här är så klart en annan typ av lögn än när en affär är på gång. Hammarby och Rosenborg hade förhandlat klart och affären var redan fix färdig. En inte allt för vågad gissning är väl att Ohlsson mer än något annat drog den där rövaren för att inte förta effekten av presskonferensen.

Hur som helst är det här något som förekommer titt som tätt. Silly Season gör ofta skäl för namnet, och en del av det som skrivs är rena lögner. Men så kan det också vara med det som sägs.