Det spelas ett derby i Helsingborg i kväll. Eller gör det det? 

Det är ju en het potatis det där. Jag vet att ”väst-derbyt IFK Göteborg-Elfsborg” får det att göra ont ända in i märgen för många. För att inte tala om ”El Västico”, vilket eventuellt är en mer korrekt formulering än väst-derby.

För det är inte lätt det där. Inför kvällens Skåne-derby match mellan Helsingborg och Malmö är det åter uppe på tapeten (mja, en liten tapet kanske men vafan).

Vad är ett derby? Enligt Wikipedia är ett derby ”en match mellan två lag som kommer från samma stad eller samma region”. En stad är i sin tur ”en stor tätort”.

Hur stor tätorten behöver vara för att klassas som stad är oklart men en tätort måste hur som ha ”minst 200 invånare där avståndet mellan husen är mindre än 200 meter samt där andelen fritidsfastigheter understiger 50 procent”. 

Och vad är en region? ”Ett geografiskt område. En regions storlek kan variera, allt från indelning av universum,världen (”terresta regioner”) eller av en världsdel (transnationella regioner) till ett mycket litet område, som köksregion” (Wikipedia). 

Universum? Det är stort. Går till Svenska akademins ordlista istället.

Enligt SAOL står följande korta och knivskarpa formulering: ”fotbollsmatch mellan lag från samma ort” (”derby” kan med andra ord bara tillämpas på fotboll. Inga fler hockeyderbyn!)

Vad är en ort?

Enligt Wikipedia är det ”ett geografiskt begrepp för en plats bebyggelse eller annan anläggning som skiljer den från omgivningen och därmed berättigar till ett särskilt namn. Ofta menas med ort en plats med bosättning, men inte nödvändigtvis”.

SAOL: Kortfattat igen: plats, ställe, med också ungefär så vagt som det överhuvudtaget är möjligt, eller vad sägs om: ”en linje el. yta som uppfyller ett givet villkor”. 

Vad är en plats? Vad är ett ställ… näe. Det verkar inte bättre än att det är upp till oss själva att definiera vad som är ett derby.

Har vi några derbyn i allsvenskan? AIK-Djurgården? IFK Göteborg-Häcken? Är AIK ett Solna-lag och ingår Hisingen i ”orten” Göteborg, linjen eller ytan som uppfyller ett givet villkor?

Vi skulle kunna definiera det utifrån tradition, historia och rivalitet. Vi skulle kunna definiera det utifrån vår administrativa indelning i kommuner, län och landsting.

Går vi på kommun så är i alla fall Blåvitt-Häcken ett derby. Går vi på län och landsting så är Malmö-Helsingborg ett derby (bägge städerna ingår i Region Skåne). Då är också Peking-Åtvid (Östergötland) ett derby. Ja, då har vi det där väst-derbyt mellan IFK Göteborg och Elfsborg i allsvenskan också.

Vad säger ni? Vilka allsvenska matcher förtjänar egentligen epitetet? Vi kanske bara ska skriva ”match” om alla matcher i fortsättningen?