Inte ens två timmar kvar till avspark… då kommer ännu ett allsvenskt ”expert”-tips. Jajamänsan, kan man inte va först så kan man ju i alla fall va sist…

Nej men nog har man grunnat som fan på detta och det känns ju inte helt fel att droppa in det här nu för hur många fler skador/transfers kan det egentligen bli som kan stjälpa? Kjetil Waehler var ju på väg bort från Blåvitt så sent som i går kväll till exempel. I morgon stänger fönstret, jag kör på riskminimering helt enkelt.

Nu koppar jag kollega Peterssons upplägg rakt av här, men däremot inte hans tips som naturligtvis är helt fel. Så här ska det se ut:

1. Malmö FF

Kommentar: I år händer det! Malmö åker ur Champions League-kvalet med buller och bång mot nåt svåruttalat öststatslag och sen blir det autostrada mot andra raka SM-guldet. Nej, kanske inte riktigt så, MFF kan nog få kämpa om det lite mer i år än i fjol men det finns så mycket kvalitet i det här laget att det närmast vore tjänstefel att tippa dem någon annanstans.
MFF har ett grundspel som är tydligare än något annat lags. Defensivt står man väl rustade även om Pontus Jansson lämnar och när man dessutom har två av allsvenskan topp 3 bästa offensiva spelare i Magnus Eriksson och Guillermo Molins (Markus Rosenberg alltjämt svårtippad) så ska det bara gå. Dessutom en riktig lågoddsare ”årets definitiva genombrott” i Emil Forsberg och på det en Simon Kroon som mycket väl kan breaka ordentligt…

2. IFK Göteborg

Kommentar: Den defensiva organisationen är bäst i allsvenskan, och frågetecknet är förstås Hysén-luckan… men (och det kommer sällan fram), det finns en hel del teknik och kreativitet i Blåvitt också; Sam Larsson, Darijan Bojanic, Lasse Vibe… jag tror att det finns offensiva namn nog att pitcha in de där målen som försvann med Hysén, och inte minst bredd… bli inte inte nye Mané den här hitten så finns där ändå Söder/Vibe och inläggsservare från kanterna i Smedberg, Augustinsson… det kommer flyga in bollar i motståndarnas straffområde, och det kommer fyllas på med tyngd in i straffområdet (Haglund). Nog kommer de göra sina mål ändå. Jag tror det räcker till att plocka en placering mot i fjol.

3. AIK

Kommentar: Klart att AIK näst MFF har bäst och flest offensiva kvaliteter, alternativ och kreativitet. Men undrar lite över defensiven nu när Backman försvunnit, håller sig både Karlsson och Milosevic skadefria och om inte, räcker Dimitriadis/Nisse och/eller unge Sonko-Sundberg därbakom? Försvinner dessutom Borges (känns som en av de säkraste att försvinna i hela allsvenskan i sommar), Bahoui, Quaison… det vill till att det finns en offensiv backup-plan. Om tredjeplats är en flopp, så… ja, AIK floppar i år.

4. Helsingborg
5. Kalmar
6. Elfsborg
7. Häcken
8. Djurgården
9. Åtvidaberg
10. Örebro
11. IFK Norrköping
12. Mjällby
13. BP

************
14. Halmstad
************
15. Gefle
16. Falkenberg

Kommentar, Mitten-botten:

Helsingborg, Elfsborg och Kalmar känns stadiga under toppstriden, liksom Åtvid känns stadiga alldeles i mitten. De andra; Djurgården, Häcken, IFK Norrköping, Mjällby och ÖSK, lite lurigare. Häcken klart störst offensiva kvaliteter, men ballongen pyste ju i fjol och jag är inte säker på att defensiven är så värst mycket bättre i år. Norrköping också extremt svåra att veta var man har.
Jag tror att ÖSK klarar sig bra på defensiv organisation och allsvensk rutin. BP tappade Dimitriadis, men har fått behålla stommen och framåt känns det riktigt spännande med Rexhepi och Kouakou, och flera spelare som kan ta ytterligare steg (Jesper Karlström). De klarar sig igen.

Kommentar botten:

Gefle tappar inte bara Pelle Olsson utan även ett gäng mål med Orlov/Dahlberg och det är inte utan att man undrar vem som ska ordna dom istället. I år blir det tufft.
Halmstad känns lite som Gefle, hade det tufft i fjol och känns inte bättre i år, får hoppas på att Boman/Baldvinsson håller sig hela och kan pitcha in med mål, för utöver den hårdjobbande anfallsduon finns det inte alltför mycket offensiv kraft där.
Allt att vinna för Falkenberg i premiären förstås, och lägger de MFF på rygg så blir det en boost de kan surfa på typ hela våren. Då får man kanske kasta det här tipset i papperskorgen på en gång… men nej, har svårt att se hur Henkes lågbudgetlösning ska klara sig kvar utan kval.