Hade dragit på semester för att varva ner lite, men hur lätt är det när man på flygplatsen i Addis Abeba får syn på Ahmed ”Mido” Hossam, anfallspartner/konkurrent med Zlatan i Ajax på tidigt 00-tal:

mido1

Lyckades snabbt fastna på bild med honom (Mido är han till höger), och nån form av ”intervju” tog sedan vid:

Han: ”Where are you from?”

Jag: ”Sweden.”

Han: ”Ok. I only know a few words in Swedish, ‘kn*lla din mamma'” (skrattar högt).

Jag: ”Who did you learn that from?”

Han: ”Zlatan.”

Jag: ”Not very good words?”

Han (blir snabbt allvarlig): ”No, very bad words.”

Jag: ”Do you still have contact with Zlatan?”

Han: ”Yes, very good contact, we’re good friends. He’s doing great, fantastic.”

Jag: ”When did you last speak to him?”

Han: ”I met him two weeks ago in Qatar, when PSG played against Real Madrid… look my friend, nice to meet you, but we have to go now…”

Han såg less och rastlös ut. Kanske kände han vittringen av min hunger på fler matnyttiga Zlatan-grejer och gjorde processen kort. Kunde varit elak mot honom och frågat om Zlatan inte borde lärt honom spela fotboll istället för taffliga svordomar på svenska.

För hans egen karriär blev det inte mycket med, åtminstone inte sett till förväntningarna. Mido kom alltså fram i Ajax samtidigt som Zlatan, med samma ”supertalang men bad guy”-stämpel på sig, och om Zlatan fick ut allt av den där häxbrygden så gick det knackigare för Mido.

Han har några helt okej klubbar på CV:et; Olympique Marseille, Tottenham och Roma till exempel. Men sjukt mycket strul överallt och ständiga utlåningar hit och dit och han verkar ha varit i konflikt med typ varenda tränare han nånsin haft.

Nu är han själv en. Bara 30 år har Mido redan lagt av och sadlat om, nu är han huvudtränare i egyptiska storklubben Zamalek och de var på väg för att piska ett lag (Douanes Niamey heter de visst) från Niger i afrikanska Champions League när jag träffade honom. Att han var bossen syntes om inte annat på att han gled runt i designkostym medan alla andra hade träningsoveraller av svenskt camping-snitt med Zamalek-märke på.

***

Men är han verkligen polare med Zlatan? Läser på Wiki att han ska ha satt in en vansinnestackling mot ”Ibra” på en träning i Ajax. Och saxar (hoho) det här från Zlatans självbiografi:

”När han (Mido) suttit på bänken mot Eindhoven kom han in i omklädningsrummet och kallade oss alla usla fittor. Det var ett jävla liv på honom och inga vackra ord precis, och jag svarade med att säga att om någon var en fitta så var det han, och då tog han en sax som låg på en bänk där och slängde den mot mig, fullständigt galet…”

”… Den där saxen svischade förbi mitt huvud, rakt in i klinkerväggen och slog upp en spricka och självklart, jag ställde mig upp och gav honom en lusing, en smäll. Men efter tio minuter gick vi ut, arm i arm”.

Zlatan kanske inte är så långsint som han ibland framställs? Eller så är det så enkelt som att Zlatan är Midos polare men Mido inte Zlatans polare. Kan man få ett klargörande i appen, Zlatan?