Ole Gunnar Solskjaer och Henrik Larsson – så olika ödets lotter kan falla. För en knapp månad sedan presenterades Henke som ny tränare i Falkenberg. I dag blev Solskjaer klar för Cardiff City i Premier League.

Det kanske inte hade varit så mycket att yvas över, om det inte vore för hur lika de var som spelare och hur lika deras karriärer var. De löpte parallellt på ett sätt som är ganska uppseendeväckande.

Jämnåriga; Henke född 1971, Solskaer 1973. Bägge ut i proffsvärlden efter bara något/några år hemma i den inhemska ligan (Solskjaer i Molde 1994-1996, Henke i Helsingborg 1992-1993). Bägge med helt avgörande roller i varsin Champions League-final (Solskjaer med segermålet för United mot Bayern München 1999, Henke med två assists när Barcelona finalslog Arsenal 2006). Bägge hyllade som hårt arbetande, smarta och effektiva anfallare.

Och deras vägar korsades till sist också när Henke gjorde sitt korta gästspel i United 2007. En säsong som blev Solskjaers sista på toppnivå – det blev också Henkes sista månader på den stora scenen. Han gjorde två säsonger till i Helsingborg och allsvenskan innan han lade skorna på hyllan.

Vad som skiljer herrarna åt är att Solskjaer förblev United trogen resten av spelarkarriären medan Henke avverkade flera klubbar – det dröjde också till millennieskiftet och flytten till Celtic innan han tog det sista steget till att bli en toppspelare i Europa. Solskjaer levererade direkt när han kom till United som 23-åring men förblev en truppspelare och kanske historiens vassaste ”super-sub”.

***

Nu är bägge i 40-årsåldern och bägge har slagit in på tränarbanan. Solskjaer stannade i Manchester och vid Sir Alex Fergusons sida; först som anfallstränare i a-laget, sedan som tränare i klubbens reservlag. 2011 vände han hem till Norge och tog över Molde, och där har han tre titlar på tre år (Tippeligamästare 2011, 2012 och cupmästare i fjol). I dag alltså, efter bara tre år som a-lagstränare och sju år efter avslutet i United, klar för Premier League igen.

Henke tog över Landskrona i superettan det första han gjorde. Det började okej 2010 (femteplats) men den verkliga succén uteblev och hösten 2012 var det över. Sedan dess assisterande tränare i moderklubben Högaborg i division 2 innan han nu alltså får chansen i allsvenskan, men hos en nykomling helt utan finansiella resurser att värva etablerat.

***

Vilka de bakomliggande orsakerna till att två så framgångsrika (och ganska jämbördiga) spelare kan få så otroligt skilda utvecklingar som tränare kan man förstås spekulera om. Om det är rent strategiska karriärsval – Solskjaers val att stanna i Uniteds organisation och ta mindre uppdrag där medan Henke valde att ta ett elitlag i Sverige direkt? Eller om det bara rakt av handlar om råtalang som tränare?

Hur som helst ett av de mest tydliga exempel vi får på att en lyckosam spelarkarriär inte betyder allt när man sadlar om till tränare. Tränaren Henrik Larsson har nu bara fyra år på nacken, och det är för tidigt att döma ut honom helt. Men nog har Solskjaer ett rejält försprång här.