Allsvenskan har i år bjudit på riktigt bra underhållning och ett dramaturgiskt mästerverk som får sin avslutning på lördag när den sista omgången blåses igång klockan 13:00.

Förutsättningarna är givna: IFK Norrköping, Blåvitt och AIK har alla en teoretisk chans att ta hem guldet, så i veckans allsvenska utmaning plockar vi ut de 3 guldkornen som avgör guldstriden.

AIKs revanschlusta bäddar för vinst

AIKs chans till guld är ju såklart knappast realistisk (vinna och plocka in 5 mål på Norrköping, samtidigt som de andra torskar) men de lär knappast hålla igen så länge den möjligheten finns.

Ofori är ev. tillbaka, revanschlustan stor efter förlusten mot IFK senast och Goitom har fortfarande en liten möjlighet till skyttekungstiteln (3 mål bakom Kujovic).

Örebro har spelat upp sig under säsongen (4 segrar senaste 5 matcherna) och man kan plocka en placering vid vinst, men något annat än AIK seger känns inte rimligt och 2.3 poäng för AIK vinst känns riktigt givmilt.

Blåvit har äntligen hittat tillbaka

Blåvitt har haft ett krampaktigt spel under hösten där man lätt blivit stillastående, men matchen mot AIK visade på ett snabbare och mer rörligt lag.

4-5-1 uppställningen skapade t.o.m ett bättre offensivt spel där de olika lagdelarna hängde ihop och Engvall kunde komma rättvänd med fart. Antagligen går man tillbaka till 4-4-2 med Boman istället för Sebastian Eriksson, men så länge inställningen från senast är densamma så ska Kalmar inte vara ett problem.

Kalmar, som precis säkrat kontraktet för nästa år, har inget att spela för och ett utsålt Gamla Ullevi med ett heltaggat blåvitt lär knappast göra saken lättare. 1.3 poäng är inte mycket, men samtidigt spelar varje poäng i utmaningen roll så ”better safe than sorry”.

Malmö går för fullt

Det har varit mycket snack kring Malmös inställning till matchen med tanke på CL matchen mot Shakhtar Donetsk på tisdag och deras position i den allsvenska tabellen.

Att Malmö inte skulle gå för fullt är såklart en vanlig frågeställning så, men man ska komma ihåg att Malmö ligger 4:a i tabellen och kan bli omsprungna av Elfsborg. 4:e platsen betyder inget i sig, men det kan ha betydelse för nästa års Europa League kval om någon av de 3 topplagen tar hem svenska cupen!

Att man då inte skulle ställa upp med sitt bästa lag har både Hareide och Rosenberg uttalat sig emot, men även om man väljer att ställa över några spelare kan det lika gärna vara något positivt!

Malmö har en väldigt bred trupp med flera riktigt duktiga spelare som vill visa vad de går för och slå sig in i truppen. Pa Konate gjorde det senast i CL, och jag tror Eikrem, Mehmeti, Sana och Rakip inte har något emot att få visa upp sig från start.

Norrköping har haft ett ganska lätt schema sista 10 omgångarna med lag ifrån nedre delen av tabellen. De två matcherna när motståndet varit bättre har det varit jämnare och Elfsborg senast (förlust 3-2) gör att det är svårt att sätta fingret på exakt hur bra laget är.

En ruggig form på flera spelare och mycket vilja, men också en press på att vinna och trycker man på för vinst kommer det bli chanser för Malmö att kontra. Kryss ger 3.4 poäng, vilket nog är fullt tillräckligt för att ro hem utmaningen.

Spela allsvenskan mot kompisar

Guldpytten serveras lördag kl 15:00

Med andra ord blir det guldpytt på lördag även om det kommer vara 90 minuter av olidlig spänning!

Rättvist, med tanke på hur dominerande blåvitt var under vårsäsongen.

Orättvis, med tanke på hur Norrköping kämpat under hela säsongen och hur de är tillbaka i toppen av tabellen efter år av harvande.

Oavsett, en fantastik avslutning av säsongen med precis en typen av nervkittlande underhållning man vill ha.