Foto: Matti Raivio/All Over Press

HELSINGFORS. I vintras var Malmö FF väldigt nära att värva Anthony Annan, 28. Ghananen är väldigt rutinerad och har meriter från spel i VM, med Vitesse i Holland, med Osasuna i Spanien och Schalke 04 i Tyskland.

Annan slog igenom i Rosenberg, där han 2008 och 2010 totalt dominerade på den norska storklubbens centrala mittfält.

Men ja, han var alltså på väg till MFF. Affären sprack dock i sista stund när Schalke valde att behålla ghananen.

Därefter värvade Malmö in Enock Kofi Adu, 24, istället. Också ghanan, hårt arbetande central mittfältare – men yngre och mer utvecklingsbar. Just den värvningen har gjort att MFF inte längre vill ha Annan, förklarade tränaren Åge Hareide när Annans namn dök upp i somras igen.

Då gick rykten om att MFF förhandlade med Annan, vilka alltså dementerades av Hareide.

Men sportchefen Daniel Andersson har därefter erkänt att man fortfarande tittar på 28-åringen, som skrev på ett kontrakt som löper ut sommaren 2015 – med finska HJK Helsingfors.
– Vi har koll på honom och det ska bli intressant att följa honom på ganska nära håll i HJK Helsingfors, sa Daniel Andersson till Sydsvenskan i början av september.

Och om Malmö har fortsatt koll på Annan, då vet de himmelsblå att han gör stor succé i Finland. Jag befinner mig just nu i Helsingfors och här hyllas mittfältaren något enormt. I torsdags lyckades HJK besegra Serie A-klubben Torino med 2-1 i Europa Leagues gruppspel och dagen efter östes beröm över Annan i de finska tidningarna.

Jag har tagit kort på lite av det Hufvudstadsbladets reporter Jonas von Wendt (ja, han som dissade Eero Markkanen inför flytten till AIK) skrev om matchen och Annan.

annan annan1

Det är stora ord som von Wendt tar till om Annan och det råder ingen tvekan om att ghananen har gjort avtryck i vårt grannland. Så kan hans fina form göra att MFF återigen försöker värva honom framöver? Och om inte Malmö känner att de har plats för Annan, då borde väl någon annan svensk klubb försöka rycka åt sig mittfältaren?

Anthony Annan skulle vara en absolut toppspelare i allsvenskan, utan tvekan. Visst, han lär kosta en del – men de pengarna kan han verkligen visa sig bli värd. Det här är en stabil kugge som mer eller mindre skulle garantera bra insatser i allsvenskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *