I fredags offentliggjorde Malmö FF sitt årsbokslut för 2017. Klubben köpte spelare för 57,9 miljoner kronor (endast i övergångssummor).

Vad fick Malmö FF för detta då?

Lasse Nielsen, Kingsley Sarfo, Bonke Innocent, Johan Dahlin, Carlos Strandberg, Egzon Binaku, Fouad Bachirou.

Malmö har ett eget kaptial på 457,1 miljoner kronor så det går inte direkt någon nöd på klubben, men jag tänkte ändå försöka värdera hur bra värvat det är för den pengen. Här nedan är vad MFF, enligt de uppgifter som figurerat i media, betalt per spelare.

Kingsley Sarfo, 16 miljoner

Carlos Strandberg, 10 miljoner

Bonke Innocent, 8 miljoner

Egzon Binaku, 8 miljoner

Fouad Bachirou, 7 miljoner

Lasse Nielsen, 5,5 miljoner

Johan Dahlin, 3,5 miljoner

= 58 miljoner

En får ändå säga att ”media” har hyfsad koll.

Så 1-5 i betyg då utifrån vad MFF hittills fått ut i förhållande till kostnad, samt vad som är troligt att de får ut i prestationer/ekonomi innan spelaren i fråga lämnar klubben. Oerhört spekulativt, som ni hör, men inte mindre kul för det.

Kingsley Sarfo, 16 miljoner – 0
Kommentar: Om det hade funnits en minusskala hade han fått minus så långt skalan hade gått. Och lite till.

Carlos Strandberg, 10 miljoner – 4
Kommentar: Stor potential och även om han inte direkt exploderade i höstas så har han under försäsongen i år visat att det kan vara på väg att ske 2018 istället. Har potential att vinna skytteligan och inbringa många miljoner vid en försäljning.

Bonke Innocent, 8 miljoner – 1
Kommentar: Här känns det lite grisen i säcken-varning. I ärlighetens namn inte så lite heller. Bonke har inte alls visat sig vara någon vidare bra fotbollsspelare hittills och det finns få tecken på att han plötsligt skulle blomma ut. Luktar fiasko deluxe.

Egzon Binaku, 8 miljoner – 2
Kommentar: Spontana reaktion är ju att summan är väldigt hög för en vänsterback. Om han kan omskolas till en väldigt offensiv vänsterback/mittfältare så ja, då kanske MFF får tillbaka de där åtta millarna vid en försäljning. Annars är det nog mer vad han kommer prestera i MFF som gör att han är värd pengen. Men han ska utvecklas väldigt, väldigt mycket innan det blir högre betyg än godkänt.

Fouad Bachirou, 7 miljoner – 4
Kommentar: Ser stundtals ruskigt bra ut redan nu och bevisade i Östersund vad han har i sig. Jag har noll tvivel på att han kommer göra det lika bra, och kanske ännu bättre, i MFF. Blir viktig i Europa-spelet.

Lasse Nielsen, 5,5 miljoner – 3
Kommentar: Stabil ifjol även om han till en början inte var den självklara generalen i försvaret som han värvats som. Men Nielsen växte och i år är han en väldigt viktig pjäs bredvid Bengtsson i mittlåset.

Johan Dahlin, 3,5 miljoner – 5
Kommentar: Klassmålvakt som ersatt Johan Wiland med bravur. Har många, många fina år kvar i klubben om inte skador kommer emellan. En kanonvärvning på alla sätt och vis.

Ger ett snitt på 2,7 där förstås Sarfos (3,2 utan honom) summa plus icke-prestation drar ner det hela rejält.