Stefan Silva -> AIK = Högst troligt!

Åtminstone enligt Daniel Kristoffersson och mig veterligen har han väl aldrig haft fel på en övergång gällande någon som på något sätt kan kopplas till ”Giffarna”.

Det rubriceras som ”drömvärvning” i Expressen och beskrivs som ”en prestigevärvning för att utmana Malmö FF om SM-guldet kommande säsong”. Stora ord (dock inte riktigt lika stora som John Guidettis till Patrick Ekwall sommaren 2015) om en kille som satte fem baljor och en ass på 29 starter för Gif Sundsvall i 2016 års allsvenska.

Men de där fem målen 2016 är å ena sidan och som vanligt finns det förstås två sidor av det berömda myntet. Sundsvall 2016 kanske inte var det lättaste laget att producera i och 2014/2015 dunkade han in 27 mål superettanmål för Sirius varav 15 säsongen ’14 då Uppsala-laget var nykomlingar. Även i Giffarna vsade han flera gånger prov på sina offensiva spetsegenskaper med en mycket fin teknik och stor smartness. Med rätt spelare bredvid sig – läs en ännu smartare Henok Goitom – är jag övertygad om att Silva har tio plus-mål i sig även i allsvenskan.

Han är, i mina ögon, som bäst i en släpande anfallsposition men är ganska allround i sina offensiva kvalitéer och kan nog därför passa ganska bra med såväl Goitom som Stefanelli (eller Avdic? Vad händer med Avdic egentligen?).

Som mittfältare lär han knappast vara tänkt med tanke på hur Norling formerat sitt manskap so far och de mittfältare han verkar vilja ha är långt ifrån några Stefan Silvas.

För att vända på myntet igen har Silva aldrig spelat i en ”storklubb” och under sejouren i Palermo blev det bara en kvart totalt så det är lite svårt att säga att han har någon rutin från spel på den nivån heller. Men han är från Stockholm och är väl bekant med AIK och vad det innebär att spela i den klubben.

Om transfern går i lås är det alltså Henok, Stefanelli, Silva, Avdic, Mushitu och Markkanen (från och med i sommar) som ska fajtas om två platser. Avdic och Markkanen hänger med andra ord minst sagt löst.