Två dagar kvar av 2017. Ett år som så många andra år senaste åren har slutade med SM-guld för Malmö FF. Och med det också en ”spelarflykt” där Anton Tinnerholm, Jo Inge Berget och Magnus Wolff Eikrem och Carvalho redan lämnat och där mycket pekar på att Erdal Rakip, Oscar Lewicki, Kingsley Sarfo och kanske även någon mer lämnar.

Men Daniel Andersson har inte direkt legat på latsidan och in har Eric Larsson, Arnor Traustason, Egzon Binaku kommit medan Fouad Bachirou från Östersund och säkert en och annan till lär adderas till detta.

Ska man då pussla lite i en tänkbar startelva för MFF 2018 (med nuvarande trupp plus/minus rimliga antaganden) så lär det kunna se ut något i stil med:

Johan Dahlin
Eric Larsson, Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen, Behrang Safari
Arnor Traustason, Anders Christiansen, Fouad Bachirou, Egzon Binaku
Markus Rosenberg, Carlos Strandberg

Eller kanske:
Johan Dahlin
Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen, Franz Brorsson/Behrang Safari
Eric Larsson, Bonke Innocent, Anders Christiansen, Fouad Bachirou, Arnor Traustason
Markus Rosenberg, Carlos Strandberg

Eller kanske 2:
Johan Dahlin
Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen, Franz Brorsson/Behrang Safari
Eric Larsson, Anders Christiansen, Fouad Bachirou, Egzon Binaku
Arnor Traustason
Markus Rosenberg, Carlos Strandberg

Jag tycker nog mittenelvan ser mest intressant ut när Traustason får vandra lite fritt från vänster och Eric Larsson i sin tur får anpassa offensiven lite utefter matchbild och så vidare. Det talar väl också för att Safari går före Brorsson då Safari har lättare att ”glida ut” som vänsterback om Larsson backar ner.

Om vi kikar lite på hur det såg ut den gångna säsongen så var detta kanske ”den bästa elvan” MFF mönstrade:
Johan Dahlin
Anton Tinnerholm, Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen, Behrang Safari
Erdal Rakip, Anders Christiansen, Oscar Lewicki, Jo Inge Berget
Markus Rosenberg, Carlos Strandberg

Bättre? Sämre? Lika?

Jag skulle säga att Tinnerholm > Larsson, Traustason ≥ Berget, Bachirou ≥ Lewicki (även om Lewicki var jääävligt bra den gångna säsongen så tror jag Bachirou kan växla upp ännu mer i MFF). Lägg där till att Bengtsson – förhoppningsvis – är hel från start och har fått ännu mer tid på sig att synka med Lasse Nielsen vilket lär göra MFF:s försvar ännu starkare. Jag tror också att Traustason kommer plussa på ytterligare en dimension i MFF:s offensiv som inte Berget bidrog med, även om jag gillade Berget starkt. Jag räknar också kallt med att Carlos Strandberg kommer vara mååååånga procent bättre än under hösten.

Så sammantaget är min känsla här och nu att MFF kommer stå ännu bättre rustade inför 2018 än vad de var inför 2017.