Malmö FF:s höst är speciell. Uttåg ur Europa-spelet direkt och allsvenskan ser mer eller mindre ut att vara vunnen. Massor av spelare har utgående kontrakt, som de förmodligen inte kommer förlänga, och en drös spelare har kommit in under sommaren. Hur bör ”MP” tänka egentligen?

Daniel Andersson har varit ganska tydlig med att han försökt förlänga med några spelare men att spelarna inte vill till de premisser som MFF har att erbjuda. Står sig nuvarande poängavstånd (13) så har Malmö avgjort serien med fyra matcher kvar. Det vill säga den 1 oktober med drygt en månad kvar till allsvenskt slut. När jag kollar igenom spelschemat ser jag ingen anledning till varför Malmö skulle ha tappat det försprånget då, jag tror nog till och med att det kan vara avgjort innan dess.

Borde man då – med en överlägsen ledning i allsvenskan – försöka spela ihop ett lag som faktiskt ska spela tillsammans nästa år, eller till varje pris spela med bästa laget även om guldet kommer säkras tidigt?

Jag är lite kluven. Fotbollsmatcher går ut på att vinnas och hela Malmö vill nog att klubben vinner med så mycket som möjligt. Ju bättre det ser ut desto bättre för ”MPs” fortsätta tid i klubben. Åtminstone på CV:t. Men om han ska maxa förutsättningarna inför nästa år så kanske det inte är helt fel att känna lite på hur det skulle kunna se ut nästa år. Man kan förstås ganska lätt argumentera för att det förmodligen kommer adderas en handfull nyförvärv och att det ändå kommer bli till stora delar ett nytt lag att spela ihop, och då gör väl fyra matcher i oktober 2017 (ett halvår innan allsvensk start 2018) varken till eller från.

Men att spela Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem (som i och för sig inte spelat så mycket), Anton Tinnerholm, Oscar Lewicki och Erdal Rakip om man ändå inte tror att spelarna kommer förlänga är också konstigt. Om de redan bestämt sig för att försvinna, guldet redan är säkrat och ja… jag vet inte riktigt på vilket sätt det skulle gynna Malmö att ha en startelva med låt säga fyra spelare som med största säkerhet inte kommer spela i klubben något mer efter den 5:e november.

Innocent, Strandberg, Vindheim, Jeremejeff och Cibicki går i min värld före på alla möjliga sätt. Även om det blir en lite tråkig avslutning för spelare som gjort mycket för Malmö FF. Å andra sidan kanske det snarare är plus i kanten även för dem att slippa riskera skador innan klubbyte som kommer tätt inpå, samt att de får lite ”ledigt” innan de hamnar i en klubb vars säsong är i full gång.