GÖTEBORG. Två dagar av Gothia cup har gått sedan sist vi hördes här. Och vad har hänt? Jo, alla svenska lag har åkt ut ur Tipselit Trophy. Vad det beror på ska jag återkomma till.

Hoppen inför dagen var AIK eller Helsingborg (blev AIK), Norrköping eller Kalmar (blev Kalmar) och Häcken. Men Right to Dream (Ghana) slog AIK på straffar, ASEC (Elfenbenskusten) gjorde samma sak med Häcken och Gamba Osaka (Japan) lirade brallorna av Kalmar. I den sista kvarten, där svensk representation saknades, mellan Osasco (Brasilien) och TikiTaka (Nigeria) vann de sistnämnda med 1-0.

Tråkigt, tycker jag, men samtidigt må ju bästa lag vinna etcetera. Om vi ska försöka dissikera varför det bidde på dette viset så skulle jag lyfta fram tre saker:

1. Eftersom att inget av de svenska lagen blev gruppetta så spelade de åttondel på förmiddagen vilket förstås medför trötta ben när det är så intensivt matchande som i Gothia.

2. Åtminstone ASEC, Right to Dream, Gamba Osaka och TikiTaka är crème de la crème med de absolut mest talangfulla spelarna från respektive ställe. Urvalet är större och vissa av spelarna där är helt enkelt ena jädra talanger.

3. Spelsättet som de här lagen har är lite ovant för många (läs alla) av de svenska lagen. Det rullas betydligt mer boll, anfalls med fler spelare och den individuella skickligheten vad gäller att slå sin gubbe finns på fler fötter än i de svenska lagen. Nästan amtliga svenska lag jag sett i den här turneringen är bra taktiskt skolade, ligger rätt, sköter defensiven, gör få misstag och det är inte direkt någon high chaparall-fotboll det bjudits på. ASEC och Right to Dream går att slå, det såg vi förra året, och i dagens matcher tyckte jag att åtminstone AIK var ett snäpp bättre än ghaneserna och straffläggningen kunde ju gått hur som helst.

(Men då ska man ha i åtanke att Right to Dream har fyra 04:or (det vill säga 13-åringar) i laget där två av dem är lagets “största stjärnor”).

Anyway så måste man nog våga spela mer, för det finns ytor att utnyttja hos de här motståndarna som inte alltid är lika taktiskt skolade som de svenska lagen. Men det blir, förstås ganska naturligt, så att man sjunker tillbaka mot mer tekniskt skickligt motstånd. AIK visade dock stort mod och smartness och var betydligt närmare att gå vidare än Kalmar och Häcken.