Özcan Melkemichel + Djurgården = skeptisk Mårthen Bergman.

Det är inte direkt någon hemlighet att jag trodde att den konstellationen skulle bli väldigt kortvarig. Det tisslades och tasslades från flera håll om att Djurgårdens nya tränare hade svårt att övertyga gruppen om att hans melodi var den rätta, jag fick ytterligare vatten på min kvarn när jag poddade med Tim Björkström och diskuterade det hela med kompanjon Mattias Lindström i podcasten Ljugarbänken den 5:e april.

På planen gjordes ett kvickt uttåg ur Svenska cupen som följdes upp av 0-2 i röva mot Sirius i premiären och den där kvarnen stod helt plötsligt stod under Niagarafallen. Massvis med rykten landade i min mejlkorg. ”Özcan har tappat gruppen”, ”ingen förstår vilken fotboll han vill spela” och ”träningarna är bara grunder, ingenting modernt alls” är några utdrag av kritiken.

Jag var nästan säker på att Özcan skulle ryka innan allsvenskan nåt halvtid. Men 0-0 borta mot Häcken (utan en enda DIF-chans på 90 minuter) följdes upp av en pang-två-mål-på-fem-minuter-start mot Elfsborg och där och då vände något. Lite självförtroende smög sig in i gruppen och trots en tung 3-2-förlust borta mot Malmö var laget på banan och visade borta mot Halmstad att man kunde vinna även om saker och ting inte stämde som man ville.

Jag har pratat med en del spelare i Djurgården och det är samstämmigt:
Özcan har överträffat alla förväntningar, han har hittat en bra balans i gruppen och han är en fantastisk människa (inget nytt i och för sig) som bryr sig om alla och får gruppen att må bra.

Engvall, Beijmo, Kimpa och Olsson kom in sent hela gänget. Fyra nya, viktiga, spelare i en startelva. Det är inget som sätter sig över en natt men redan nu börjar det se riktigt bra ut. Simon Bank skrev efter 3-3 mot Norrköping att Djurgården hanterar kaos bra. Trots förlusten mot AIK i derbyt tycker jag mig se att de nu börjar lära sig att hantera struktur också.

Bosse Anderssons jobb är nu att lösa Gustav Engvall (alternativt en minst lika bra anfallare) för resten av säsongen. Det kommer behövas för där är Djurgården tunna. Annars ser det ut som att det här laget har allt som krävs för att nosa på en Europa-plats.