Jag – och gaaaanska många andra – har skrivit upp Malmö FF rätt hårt inför denna säsong. Till och med motståndarsupportrar, då med take:n ”inte ens Magnus Pehrsson kan fucka upp det där”.

Jag bläddrade lite i kvällisarnas biblar i dag (då vi hade fokus på detta i Ljugarbänken avsnitt 36 som snart når iTunes/Acast) och MFF-spelarna får högre betyg i Expressen än Bladet men i båda blaskorna är det rakt igenom högt.

Jag skrev själv följande om MFF i vår nedräkning: ”Bäst målvakt (tillsammans med Djurgården), bäst försvar, bäst mittfält, bäst anfall och bäst bänk. Om Malmö gör det de ska så bör de vinna allsvenskan med cirka tio poäng. Magnus Pehrsson som tränare och ett Europa-spel som kanske stör lite är väl det enda som möjligtvis skulle kunna ställa till det lite. Men missar MFF guldet är det ett superduperfiasko.”

Men det finns förstås grader i eh… himlen (?) också. Så därför ska jag här spä på med en ranking inom MFF. Det vill säga vilka som är bäst av de bästa i det bästa laget. Eller åtminstone viktigast ur synpunkten att de skulle saknas mest om de blev skadade. Typ.

5. Anders Christiansen. Har saknats på försäsongen och kommer förmodligen ha en väldigt viktig roll i Pehrssons lag. Hans spelskicklighet, djupledslöpande och genomrbottskraft blir oerhört viktig på ett innermittfält där han, helt klart, är den som besitter mest av den typen av egenskaper.

5. Anders Christiansen
Har saknats på försäsongen och kommer förmodligen ha en väldigt viktig roll i Pehrssons lag. Hans spelskicklighet, djupledslöpande och genomrbottskraft blir oerhört viktig på ett innermittfält där han, helt klart, är den som besitter mest av den typen av egenskaper.

4. Behrang Safari Lika bra på ytterbacks- som mittbackspositionen och hans förmåga att vara dominant på två olika positioner är bara en av många fördelar med Safari. Man skulle kunna säga att han är ”försvarsspelets Rosenberg” med en attityd, ledaregenskaper och internationell rutin som blir väldigt viktig, framför allt i Europaspelet, denna säsong. Nu bör han ha kommit in i det ännu bättre än när han anlände mitt under säsongen.

4. Behrang Safari
Lika bra på ytterbacks- som mittbackspositionen och hans förmåga att vara dominant på två olika positioner är bara en av många fördelar med Safari. Man skulle kunna säga att han är ”försvarsspelets Rosenberg” med en attityd, ledaregenskaper och internationell rutin som blir väldigt viktig, framför allt i Europaspelet, denna säsong. Nu bör han ha kommit in i det ännu bättre än när han anlände mitt under säsongen.

3. Magnus Wolff Eikrem Allsvenskans bästa passningsfot och överlägsen assistkung i fjol. Dessutom en av seriens bästa på fasta situationer och när han är på spelhumör är han kanske seriens bästa mittfältare. Blandat och gett lite men högstanivån är oerhört hög. En matchvinnare som klivit fram när resten av laget har haltat lite.

3. Magnus Wolff Eikrem
Allsvenskans bästa passningsfot och överlägsen assistkung i fjol. Dessutom en av seriens bästa på fasta situationer och när han är på spelhumör är han kanske seriens bästa mittfältare. Blandat och gett lite men högstanivån är oerhört hög. En matchvinnare som klivit fram när resten av laget har haltat lite.

2. Markus Rosenberg Kaptenen, hjärtat, lungorna, viljan, skallen, armbå... ja, ni vet ju redan: ”Super-Mackan” står för allt MFF vill stå för och är den som mer än någon annan spelare driver det här lagbygget framåt såväl vid sidan av som på planen. Magnus Pehrssons högra hand (skulle jag tro) och en motiverad Markus Rosenberg är allsvenskans bästa anfallare.

2. Markus Rosenberg
Kaptenen, hjärtat, lungorna, viljan, skallen, armbå… ja, ni vet ju redan: ”Super-Mackan” står för allt MFF vill stå för och är den som mer än någon annan spelare driver det här lagbygget framåt såväl vid sidan av som på planen. Magnus Pehrssons högra hand (skulle jag tro) och en motiverad Markus Rosenberg är allsvenskans bästa anfallare.

1. Johan Wiland Allsvenskans bästa målvakt. Var grym ifjol och får sällan den kredd han förtjänar. Blandar lugnt och stabilt spel där han ”tar det han ska ta” med klassräddningar. En skada på Wiland gör att bara oprövade Fredrik Andersson finns där bakom och det bör vara ett rejält nedköp. Wiland håller landslagsklass och är en solklar +++++ i min egen allsvenska bibel.

1. Johan Wiland
Allsvenskans bästa målvakt. Var grym ifjol och får sällan den kredd han förtjänar. Blandar lugnt och stabilt spel där han ”tar det han ska ta” med klassräddningar. En skada på Wiland gör att bara oprövade Fredrik Andersson finns där bakom och det bör vara ett rejält nedköp. Wiland håller landslagsklass och är en solklar +++++ i min egen allsvenska bibel.