Jag har skrivit/poddat en hel del med fokus på BK Häcken inför den här säsongen och tycker att de känns starka. Klart starkare än IFK Göteborg. Men nu har jag börjat fundera på varför jag känner så.

Det startade med att jag ögnade igenom Blåvitts trupp häromdagen och kom fram till att en eventuell startelva skulle kunna se ut på’t ungefär såhär lite beroende på vilken taktik Jögga använder sig av.

Dahlberg
Salomonsson – Bjärs – Rogne – Jamieson
Mix – Albaek
MSD – Seb – Rieks
Tobbe

En väldigt bra allsvensk startelva, förutsatt att Hysén växlar upp till den nivån han, troligtvis, har i sig. Annars lär Omarsson göra det helt okej. Backlinjen kanske rentav är AIK-klass med seriens kanske bästa mittbackspar. Och om AIK hyllas en del för att de vågar satsa på Oscar Linnér så borde väl Blåvitt ha det dubbla om de satsar på den två år yngre Dahlberg.

Men bredden då? Jo, tack, den ser absolut godkänd ut.
Sebastian Ohlsson var riktigt bra i Öis, Boo Wiklander är en perfekt back up som levererar det han ska, samma gäller Boman på topp och i min värld ser Abdul Razak, Prosper Kasim och Lawson Sabah spännande ut. Nye norrmannen Rörvik Björdal likaså. Bredden på försvarsplatserna är möjligtvis lite tunn men annars tycker jag att det ser mer än bra ut.

Ändå har jag dem bara som sexa i mitt allsvenska tips. Jag ska försöka förklara varför.

Förutom det uppenbara: det vill säga vad som sker om Rieks och/eller Albaek försvinner i sommar, så är det ju det här med Jörgen Lennartssons leverans so far.

Visst, det har blåst en del kring Blåvitt sen han kom in, det ska man ha med i beräkningarna. Men han är ändå haft en bra trupp och en hel del kontinuitet. Han har fått bygga i förhållandevis mycket lugn och ro men ändå inte fått till det. Fjolårets defensiv var en katastrof och även om man föll tungt på grund av Rognes skada så får det inte se ut på det sättet det såg ut i Göteborg förra säsongen. Jögga brukar ha koll på defensiven och har nu haft i mångt och mycket samma trupp att jobba med och att det därför inte sett hundra ut under den här försäsongen gör att jag vill höja några varningsfingrar.

Varför får han inte ihop den tajta defensiv han varit känd för att bemästra? För det är ju inte – som i Häckens fall förra året och typ alla år innan det – på bekostnad av en bländande offensiv? Varför får Blåvitt inte spelet på bortaplan att klaffa? Varför har inte en trupp som ser såpass bra ut levererat som man bör kunna förvänta sig? Och sen det här gnället på för ”negativa frågor” efter upptaktsträffen?

Det känns inte tryggt, stabilt, harmoniskt och ja… som att man är på rätt väg. Jag är fullt medveten om att det här förmodligen inte gjort någon klokare (allra minst mig själv) men mitt Blåvitt-tips bygger inte på någon taktisk djupdykning utan på en magkänsla och en feeling jag får när jag ser dem spela.

Å andra sidan kan jag tänka mig att den här ”underdog”-stämpeln som man fått i pannan mycket väl kan gynna klubben. Det snackas inte, såvitt jag märkt, om att Blåvitt ska slåss om gulden varken bland media, egna supportrarna eller andra lags sympatisörer. Att ”ingen” räknar med att laget ska utmana MFF, AIK och Häcken kanske de facto är det bästa som kan hända Lennartssons mannar. För det var sällan en, på pappret, så bra trupp var uträknade redan innan serien startat.