Ibland poppar det upp en och annan fundering såhär på tisdagsmorgonen. En är: vad gör Norrköping med offensiva spelare egentligen?

Emir Kujovic vände hem från en misslyckad utlandssejour och exploderade, vann skytteligan, SM-guld och såldes utomlands. Christoffer Nyman fick blomma i lugnan ro och utvecklades mer och mer för var år vilket landade i landslagsspel och 2.bundesliga. Alhaji Kamara som när han väl spelade hade ett prima målsnitt. Man plockade in en Sebastian Andersson som haft det lite halvkämpigt i Djurgården och från minut ett så började Seb ösa in mål. Och nu senast Kalle Holmberg, som på fem cupmatcher gjort nio (!) baljor.

Bland anfallarna de senaste åren är det väl egentligen bara Joel Enarsson (som var värvad som backup och inte fick speciellt många chanser), Gentrit Citaku (som dragits med massvis av skador) och i viss mån Isaac Kiese Thelin (som förvisso stundtals var bra i ”Peking” men inte på långa vägar ”MFF-bra”) som inte blommat ut så det sjungit om det.

Det ska bli väldigt intressant att se vad Norrköping kan göra med Simon Skrabb när han kommer tillbaka från skada.

Men det stannar förstås inte där. Tekie, Bärkroth och Traustason är exempel på offensiva spelare ”längre ner i banan” som också fått en finfin utveckling under inte alltför lång tid.

Näst på tur står Niclas Eliasson, David Moberg Karlsson och Erik Smith. Och man kan ju bara föreställa sig hur Kristoffer Olsson hade trivts och levlat upp av att ha en genomklok Daniel Sjölund bredvid sig på innermittfältet.

Vad är det Norrköping gör då? Ja, fan vet. Men om en simpel lekman som jag ska försöka göra en enklare analys av det så landar jag i att Norrköping under flera år har haft ett konsekvent tänkt kring hur de ska spela, att spelarna har ganska mycket frihet sista tredjedelen samt att spelare hela tiden tillåts att misslyckas. Dribbla igen, och igen och igen. Svåra instick, knepiga kombinationer, kör bara! Det samt att det offensiva spelet med ytterbackar som fyller på vilket leder till många inlägg är förstås gynnsamt för boxstarka anfallare som Sebastian Andersson, Emir Kujovic och Kalle Holmberg.

Värvningen av Holmberg kan tyckas konstig i det läget den skedde men att han har potential att vräka in mål i allsvenskan har nog de flesta sett, men Norrköping såg också till att han skulle passa perfekt in i deras sätt att spela. Han är bra på att avsluta, bra på huvudet, rivig, stark och vräker sig fram på allt. Att han slåss i skytteligatoppen denna säsong ser jag som mycket troligt.