Kristoffer Olsson valde alltså AIK. Enligt ryktena ska en drös klubbar varit intresserade. Bajen, MFF, Elfsborg – men framför allt Norrköping.

Norrköping, som Olsson lämnade som 15-åring, och som nu hade möjligheten att plocka tillbaka U21-landslagets mittfältsstjärna. Men det föll på… ja, pengar?

Så låter det i alla fall enligt Peter Hunt, Norrköpings ordförande, här.

Men Ekstrabladet går med andra uppgifter. Att Olsson skulle kostat cirka åtta miljoner, och enligt mina källor så var det ännu lägre. Utgångspriset, vid första förhandlingarna, var högt, och i den nivå Hunt hintar om. Men det priset som det tillslut landar på var lägre och vad jag hört så betalade AIK drygt sex miljoner för Olsson, med diverse feta vidarförsäljningsklausuler uppe på det såklart.

Enligt allt jag hört ville ”Koffe” helst till ”Peking”. Det var hans solklara förstaval. Varför valde då Norrköping att backa tro?

Dumsnåla, tror jag.

Klubben har vant sig vid att de kan ta in i princip vilken spelare som helst och den får en hejdundrade utveckling vilket gör att de sen kan sälja vidare för stora summor. Men hur länge ska man förlita sig på det? Och hur länge ska man förlita sig på att veteranerna Ante Johansson och Daja Sjölund fortsätter att prestera toppfotboll match efter match?

Här hade man chansen att värva ”hem” en av svensk fotbolls mest talangfulla mittfältare, en spelare som förmodligen kommer vara en stjärna i allsvenskan, och som dessutom kan komma att säljas för en betydligt större summa om ett par säsonger. De fick tre miljoner när ”Koffe” lämnade för Arsenal och hade nu chans att köpa tillbaka honom, ”färdigutbildad”, för det dubbla. Detta kort efter att man släppt en annan stor mittfältstalang, Tesfaldet Tekie, för en stor summa.

Norrköping hade fått en nyckelspelare för några år framöver, en spelare som är fostrad i klubben, en ”stadens son” som drar publik till matcherna. Det hade också varit en signal till allt från sponsorer till fans och spelare att klubbens vill fortsätta vara med i toppen av svensk fotboll och faktiskt kan locka spelare som även AIK, MFF och andra guldkonkurrenter vill ha.