Patrik Carlgren, Chinedu Obasi, Alexander Isak och nu Ebenezer Ofori. AIK har radat upp tunga tapp efter säsongen 2016 och frågan är om inte det sistnämnda är det tyngsta, sett till betydelsen för AIK:s spel.

Jag fattar också att Isak är en potentiellt mycket bättre fotbollsspelare än Ebenezer Ofori och visst, han kanske hade haft en lika galen utväxling under 2017 som under 2016 om han stannat i AIK, men Ofori-tappet känns ändå tyngre. Han var, i mina ögon, seriens bästa innermittfältare förra- och förrförra säsongen och styrde tempot i AIK:s spel på ett imponerande sätt.

Björn Wesström förklarade ett tag de uteblivna buden med att Ofori gjorde för lite poäng. Under de tre ”ordinarie” säsongerna han gjort i AIK har det blivit fyra mål och 12 assist på 81 matcher. Och det kanske inte är något sprudlande facit som får Europas storklubbar att rada upp sig men om man ser på antalet ”hockeyassist” (a’la Xavi) så skulle jag tippa att det skulle öka på poängskörden rätt rejält.

Allsvenskan har inte haft jättemånga spelare som kan styra tempot, har sånt fin rörelsemönster och är så trygg med bollen som Ofori varit under sin tid i AIK och – icke att förglömma – han är bara 21 bast och har tre SÅ starka säsonger bakom sig, imponerande!

Utan att veta vad Ofori såldes för (ryktas om 15) så har Wesström skeppat iväg spelare för en hel del pengar och nu ska han förvalta dessa på ett smart sätt.

Kristoffer Olsson är redan klar och presenteras senare i dag (på detta ämne kommer en blogg imorgon).
Jiloan Hamad, Nabil Bahoui och Rasmus Lindkvist är några andra namn som snurrar.

Rent logiskt borde man, som kollega Magnus Österberg tidigare varit inne på, kanske också ha en målvakt av högsta allsvenska klass (vilket Linnér säkert kan visa sig vara men det är fortfarande en chansning) för att utmana om guldet. Pär Hansson finns på marknaden för en billig peng.

Och minst tre offensivt skickliga spelare, vid sidan av Olsson, bör nog AIK vilja plocka in för att ha en slagkraftig OCH bred trupp.

Det är lätt att bli fartblind och att glömma vad man har. Men för en gångs skull finns väl kanske inte ”ersättaren i truppen” ens när det gäller AIK.

Men vem vet, Gravius förlängde ju i går, Ofori lämnade i dag. You do the math.

(Och jag avsäger mig härmed beundrarmejl med anledning av min fina bildlösning till detta inlägg).