Malmö FF går en intressant säsong till mötes. Det ska försvaras guld och det ska kvalas till Champions League och det ska motbevisas MP-tvivlare.

Men det ska också förlängas en hel del kontrakt. Jag har berört ämnet tidigare i bloggen och det är ju så att MFF har 14 spelare vars kontrakt går ut efter säsongen.

När jag pratade med sportchefen Daniel Andersson 30:e september så lät det såhär.

Om vi tittar lite framåt i tiden och först och främst på kontrakt som går ut efter nästa säsong så hittar vi följande spelare: Jo Inge Berget, Yoshimar Yotun, Johan Wiland, Enoch Kofi Adu, Erdal Rakip, Pa Konate, Kari Arnason, Magnus Wolff Eikrem, Oscar Lewicki, Anton Tinnerholm, Markus Rosenberg, Marko Johansson och Fredrik Andersson. En ganska lång lista.
– Vi har startat diskussioner med tre-fyra spelare om förlängning, där vi hoppas på det. Så det gäller att göra lite växlingar både i vinter och nästa sommar.

Vill du säga vilka du förhandlar med?
– Nope.

Det är 12 spelare det gäller. Finns det någon oro i att så många samtidigt bara har drygt ett år kvar på kontraktet?
– Det är ju inte idealiskt men jag hoppas som sagt att vi kan förlänga något av de avtalen plus att kanske växla någon spelare till vintern och någon till sommaren. Plus att vi sagt att truppen ska vara mindre, så då känns det hanterbart.”

Sen dess har det inte hänt mycket. Eller rättare sagt: det har inte hänt någonting. Det har skrivits lite om att det går kärvt i snacket med Eikrem och ryktats lite kring Konate- och Yotun-flyttar.

Om jag skulle ge mig på att värdera vilka kontrakt som är viktigast att förlänga så låter det såhär:

Prio 1
Jo Inge Berget
Magnus Wolff Eikrem
Markus Rosenberg

Kommentar: ”Mackan” har ju sagt att han slutar men det kommenterade Daniel Andersson med ”vi får väl se” och det vore förstås oerhört viktigt för MFF att få ytterligare någon säsong att kräma ut ur Rosenberg. Visst, han lär kanske inte bli bättre och bättre i all evighet men gammal är verkligen äldst i det fallet. Berget och Eikrem är två klasspelare som förstås blir svåra att ha kvar men båda är spelare att bygga ett ”nytt FCK” (som det tjatas om hela tiden) med.

Prio 2
Johan Wiland
Enoch Kofi Adu
Anton Tinnerholm
Oscar Lewicki

Kommentar: Johan Wiland är allsvenskans bästa målvakt, Adu är – när han är på humör, vilket väl varit ett ganska stort problem till och från här – en av allsvenskans bästa mittfältare och Anton Tinnerholm har vuxit ut till ett MFF-hjärta och en tipptopprepresentant för klubben. Också tre byggstenar där jag väl ser att Adu är den som cementerats lösast. Lewicki har en svag säsong i ryggen men är absolut en väldigt bra allsvensk spelare där man vet vad man får.

Prio 3
Kari Arnason
Erdal Rakip
Yoshimar Yotun

Kommentar: Kari är en ledare i backlinjen men här kanske ”gammal är äldst” inte stämmer lika bra som i Rosenberg-fallet. Erdal Rakip kan bli mycket bra, men det finns inget givet där och att han skulle ha en tillräckligt stor roll inom tillräckligt kort tid är tveksamt. Yotun är väl bra men inget man hänger högst upp i julgranen.

Prio 4
Pa Konate
Fredrik Andersson
Marko Johansson

Kommentar: Pa Konate tror jag inte kommer vara en kugge i MFF framöver. Jag tror man kommer värva in något tyngre på den positionen. Fredrik Andersson är svårbedömd men jag tror inte han blir kvar. Marko Johansson är en intressant talang men det är å andra sidan Sixten Molin också. Även på den positionen är nog MFF fel lag att ta en ”förstaspade” i.

2 thoughts on “Vilka bör Malmö FF satsa på?

  1. Intressanta tankar…… Tänker man bara kring nästa säsong tror jag du har många poänger i den här artikeln. Jag hoppas MFf värnar även om spelare som Svenberg och jag gillar Erdal Rakip på sikt. Jag hoppas även att Cibicki kan komma tillbaka inför nästa år. Lewicki har helt klart mer att bevisa och om hans kommande säsong blir som den förra så kan MFF göra bättre. Jag ser med tillförsikt fram emot januari fönstret och hoppas på en stark trupp inför säsongen 2017.

Comments are closed.