Okategoriserade

Vad är det som händer? – Polisens våld mot MFF-supportern

ANNONS

Jag tycker egentligen sånt här hör hemma på andra sidor än ”sportsidorna” men eftersom vi inte har några sådana på den här sajten så får det bli här, i min blogg. Åtminstone till att börja med.

Se videon här nedan.

Läs texten om bakgrunden till den här nedan eller Facebook-posten den är hämtad från, här på Marko Zdravkovic Facebook.

”Detta var egentligen tänkt som en artikel men ingen seriös tidning var sugen på nappa. så jag kör den här istället. En incident som inträffade i söndags i Stockholm. Liknande incidenter händer över hela Sverige varje allsvensk omgång.
Ta er gärna några minuter och läs detta.
“Vem är egentligen boven?”

Många gånger har man hört om frågeställning “hur mycket huliganism tål svensk fotboll”? Jag skulle vilja ändra på den frågeställningen. Hur mycket polisvåld tåler svensk fotboll egentligen?
Under de senaste säsongerna har jag upptäckt ett nytt markant problem inom svensk fotboll. En part det talas alldeles för lite om. En part som är en övermakt, som kan bete sig hur de vill, göra vad de vill och säga precis vad som helst utan några som helst konsekvenser. Nämligen polisen.

Vi pratar oftast om en målgrupp mestadels bestående av män. Åldrarna varierar, men ute på fältet är det oftast 25-30 åringar man stöter på och någon äldre tjock herre som bestämmer. Inte alls olikt hur de ser ut i diverse supportergrupperingar runt om i Sverige. Det är två väldigt homogena grupper på många sätt. Man har sina egna regler inom gruppen, sin egen jargong och man håller alltid ihop i alla situationer oavsett vad som är rätt eller fel. Man golar aldrig.
Jag tror många har läst om polisens övervåld och tänkt att det är huliganer som själva förtjänar det. Ofta tror man inte saker ska hända en själv, jag är ju ingen huligan? Jag har märkt en helt annan sida som växt fram successivt under flera år om hur poliser många gånger provocerar fram situationer och skapar våldsamheter. Om det speglar att det svenska samhället har blivit tuffare de senaste åren kan jag inte svara på men en tydlig förändring har skett. Till det negativa. I dagarna blev jag själv drabbad av polisens övervåld efter matchen mellan AIK och Malmö FF.

För er som inte känner mig, så arbetar jag med ett supporterprojekt som heter Supporterhuset. En satsning för positiv läktarkultur som ska bli hemmet för alla MFF-supportrar. En av våra målsättningar är jobba för att få unga MFF-supportrar att hitta sin identitet och hitta en naturlig plats där de kan få utlopp för ett positivt engagemang, så att det inte tar fel former. Jag har själv varit ung. Tidigare har jag styrt upp allt från föreläsningar, till de beryktade europakampanjerna och mycket annat runtom MFF. Mitt liv har kretsat kring klubben sen jag var en liten barnunge, för Malmö FF och läktaren. Våren 2014 blev jag dessutom nominerad till månadens Malmöbo för mitt engagemang kring Malmö FF:s supporterscen, där jag vågade lyfta en del frågor som har varit tabubelagda. Det har varit allt från fotbollsvåld till problemen med homofobi inom idrotten.

Igår på väg ut från arenan gick jag tillsammans med min flickvän och hennes kompis då jag blev attackerad och det var inte några fotbollshuliganer som var förövarna. Vi var på väg till vår bil som var parkerad i centrala Stockholm. Stockholmspolisen hade bestämt sig för identifiera två personer och hade slagit en järnring runt sektionen. Man såg redan hur adrenalinet pumpade hos vissa av poliserna när de gick runt och fingrade på sina batonger. Jag försökte prata med Malmös supporterpolis som jag känner mycket väl och vädjade att han kunde lösa situationen själv då jag kände på mig att denna situation var på väg att eskalera. Jag sa även till mina vänner att hålla sig vid bussarna. Färskt i minnet hade jag en händelse som inträffade i samband med matchen mellan Djurgårdens IF och Malmö FF för två helger sedan, när polisen från ingenstans gick bärsärk utanför bortasektionen där MFF supportrarna stod och firade segern med sång. Inte en djurgårdare i sikte. Slutade med att en kille fick ett batongslag i huvudhöjd men lyckades få upp handen som skydd. Han kanske aldrig mer kommer få tillbaka känslan i några av hans fingrar.
Mitt i vår diskussion igår dyker en polis upp från ingenstans och ställer sitt ansikte ungefär en centimeter från mitt och säger några mycket fula ord. Allt för provocera Jag ryggar reflexmässigt tillbaka, säger att jag inte pratar med honom. Det räckte. Han försöker slita ner mig. Han lyckas inte. Fler och fler poliser hoppar in och batongslagen haglar över min kropp. Jag försöker slita mig loss av paniken från slagen, som verkligen haglar från alla håll. Reflexmässigt. Jag faller till sist till marken medvetslös av ett slag som kommer snett bakifrån. Det blir svart en kort stund. När jag ligger på marken väljer en polis att gå fram och sparka mig när jag fortfarande inte är helt vid medvetandet, sen släpar man mig längst marken ett par meter. Misshandeln är nästan 20 sekunder lång. En fredagskväll på krogen hade det räknats som ett mordförsök och förövaren hade garanterat blivit dömd med tanke på bevisen som finns.

Det första jag tänkte på var att min näsa var bruten för det rann mycket blod och den var öm. Adrenalinet hade inte släppt än och vi väljer att övernatta hos en vän i Stockholm för att istället åka hem dagen efter. När jag vaknar på morgonen börjar jag dagen med pissa blod. Hela min kropp är totalt blåslagen och min nacke smärtar fruktansvärt antagligen efter sparken från polismannen när jag ligger medvetslös. Jag åker till sjukhuset och dokumenterar skadorna. Jag kommer skicka in en JO-anmälan men jag frågar mig, till vilken mening? Alla vet att det är lönlöst. Det kommer inte leda någonstans. Men om vi bara fortsätter vara tysta och låta polisen trakassera oss utan att säga ett ord kommer vi ingenstans. Då kommer övervåldet fortsätta.
Jag som fotbollssupportrar är inte rädd för några andra lags supportrar. Jag har massor av vänner runtom i flera klubbar i Sverige. Jag är rädd för den farligaste huliganfirman i Sverige, den svenska polisen.
Jag vet att fler supportrar runt om i hela Sverige kan känna igen sig i min beskrivning och min upplevelse. Liknande händelser som det här sker över hela landet i princip varje fotbollsomgång. Rubrikerna är icke befintliga och ingen blir straffad. Nästa dödsfall i svensk fotboll kommer inte orsakas av någon firma.
Den kommer tyvärr att orsakas av polisens övervåld. Jag är rädd att jag inom kort kommer få referera till min eget inlägg. Det är dags att öppna ögon för detta inom kort kommer något allvarligt hända. Jag vill verkligen inte behöva säga ”vad var det jag sa”.
Här kan ni se allt. Det är jag på den vänstra sidan.”

Låt det sjunka in någon minut.

Det går liksom inte att ducka för den här videon. Ni kan ju tänka er vilket rabalder det hade blivit om det hade varit supportrar från det andra laget som hade gett sig på killen som blir nedbrottad och slagen när han ligger ner.

* Men alla gånger poliser råkat ut för obehagligheter från supportrar då, säger ni?
– Nu är det såhär att polisen i Sverige har våldsmonopol och därmed följer ett HELT annat ansvar.

* Men jag har gått på fotboll under 18 års tid och aldrig varit i kontakt med polis i samband med det. Man råkar ju inte ut för sånt om man inte ”söker upp det”?
– Det är möjligt att folk tjafsar, provocerar, är stökiga och så vidare. Så är det med största sannolikhet i många av fallen. Men det ursäktar inte att polisen går över gränsen och använder mer våld än nödvändigt.

Och om jag inte är snett på det så har aldrig någon polis i Sverige dömts för övervåld under, eller omkring, ett idrottsarrangemang. Inte en enda gång har alltså en endaste polis begått ett övertramp. Hur rimligt tycker ni det låter när ni ser videon?

Nu visar videon kanske inte hela händelsen och vi vet inte vad som skett innan. Men uppenbarligen har ingenting skett som har fått polisen att behöva agera.

Det står två killar, Marko och en till, framför 15-talet poliser. Bakom kommer tiotalet andra supportrar som snabbt backar när polisen går dit.

Så vad bör Mark, som blir nedbrottad, ha sagt/gjort för att den reaktionen av polisen INTE ska vara ett övertramp?
”Jag har en pistol i bakfickan och om jag inte får hämta min bil nu så kommer jag skjuta er! Förresten så kan jag ta fram pistolen och skjuta er även om ni ligger med två pers över mig och trycker ner mig mot marken, men om ni samtidigt sparkar och slår på mig med batong när jag ligger under två personer som håller fast mig, då är ni safe.”

Ja, då är reaktionen rimlig.

Slutligen: Det förvånar mig oerhört att stora medier som DN, TV4, SVT, Aftonbladet, Expressen etcetera inte har ”allmänredaktioner” som tar tag i det här (vilket de kanske gör just nu och då ber jag om ursäkt för förvåningen).

För om man gång på gång kan fasas över vad huliganerna ställer till med kring idrottsevenemang (vilket jag också tycker är helt förjävligt) så blir ens trovärdighet noll och ingenting om man blundar för en video som den här.

Det kanske till exempel är dags för ett ”SVT Debatt” till, eller vad säger du Janne?

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15