140212 Falkenbergs Andres Thorleifsson under träningsmatchen i fotboll mellan GAIS och Falkenberg den 12 februari 2014 i Göteborg . Foto: Per Friske / BILDBYRÅN / Cop 109

Silly seasons mest intensiva period borde vara lagd till handlingarna nu i och med att det internationella transferfönstret är stängt. Däremot bör väl Malmö FF kanske ersätta Erik Friberg medan IFK Göteborg säkert fortfarande sneglar på en anfallare, alternativt en hemvändare till. Men jag tar mig ändå en titt på det som hänt hittills och resonerar lite kring detta, plus spånar på vad som borde ske framöver.

Falkenbergs FF

IN
Tibor Joza, b, BK Häcken
Rasmus Rydén, mv, Halmstads BK
Christoffer Carlsson, mf, Hammarby IF
Rasmus Sjöstedt, b, Kalmar FF (lån)
Godsway Donyoh, anf, Manchester City (lån)
Andres Thorleifsson, anf, BKV Norrtälje

UT
Jesper Hansen, mv, Trelleborgs FF
Niclas Eliasson, mf, AIK
Victor Sköld, anf, Åtvidabergs FF
Danny Ervik, b, Mjällby AIF
Johannes Vall, b, Falkenbergs FF
Emil Jensen, b, Ny klubb ej klar

Kommentar: Nykomlingen Falkenberg har förutom sex stycken nyförvärv till planen även en ändring på tränarbänken. Succé-tränaren Hasse Eklund lämnade laget för Kalmar FF och istället kom gamle storspelaren Henke Larsson – som floppade som tränare i Landskrona Bois – in. Henke har inte jättemycket ”färdig” kvalité att jobba med utan istället en trupp som överraskade alla ifjol och som kommer slå ur ett gigantiskt underläge i allsvenskan 2014.

Laget har tappat assistkungen Niclas Eliasson och målsprutan Victor Sköld till allsvenska konkurrenter. Danny Ervik är också ett tapp som Falkenberg förmodligen sluppit. På in-sidan har vi Christoffer Carlsson som inte fick till det i Hammarby men som var mycket bra säsongen innan dess i just Falkenberg. Kreativ, speedig och i mina ögon en spelare som absolut håller allsvensk klass. Godsway Donyoh var lite blixt från klar himmel men Henke såg förmodligen någonting han gillade i Godsways utveckling i Djurgården förra året och kan han ta vid där och ta det ytterligare några steg uppåt kan det nog bli en go utväxling där.

Men mest intressant av alla inkomna namn är förstås Andres Thorleifsson som gick från division 5-spel till provträning med Heerenveen på drygt ett år. Med en bakgrund hos AIK och tidigt en stor talang som drogs med allvarliga skadebekymmer och la av satsningen. Startade om i division 5 och där samt i division 3 fullkomligt öste han in mål. Lite provspel hos bland annat Hammarby, Norrköping och nämnda Heerenveen ledde honom tillslut till provspel även med Falkenberg där han satte två baljor på 55 minuter i en träningsmatch mot Halmia och sen kritade på.

Återigen, har Henke sett något där, så finns det säkert någonting där.