Man ska inte tro på allt man hör, men en del saker man hör är det en hel del sanning i. Nanne Bergstrand tillbaka i Kalmar FF är ett faktum. Det var ett tag sedan de ryktena började cirkulera. Eller egentligen har det väl bara varit en tidsfråga? 

Då var det dags för ännu en tränare att få kliva av sitt uppdrag innan kontraktets utgång. Peter Swärdh är inte längre Kalmar FF:s tränare.

När Nanne Bergstrand fick lämna Hammarby så var det många som direkt kopplade honom till den klubb där han var så lyckosam tidigare, såväl resultatmässigt som att fostra och förädla unga, lovande spelare. Det gick inte speciellt många omgångar av årets serie heller innan Bergstrand ”sågs” på läktaren vid Kalmars matcher. Inte alls konstigt med tanke på att han bor där. Spekulationerna fortsatte och visade sig alltså vara korrekta. ”Ingen rök utan eld” även om han har sagt att han blev ”överraskad” när frågan kom. Jag undrar det jag.

Den första tiden i Hammarby blev en succé och uppflyttningen till allsvenskan kom redan på det första försöket. Det blev sedan ett evigt tjatande om processer, framtidens fotboll, Manualen och lite mer därtill. Men processen stagnerade, Bergstrand fick kasta visionerna om framtidens fotboll i papperskorgen och damma av något gammalt och hederligt: Kriga sig till nytt kontrakt. Han lyckades med det men någon fortsättning blev det inte i Hammarby.

***

Nu kommer han till ett mer eller mindre krisande Kalmar FF där behovet av trygghet är stort för att inte riskera att åka ut. Nanne vet vad som krävs för att göra det. Jag tror dock inte att vi får höra något snack om framtidens fotboll eller långsiktiga visioner än på ett tag. Det kommer att bli ungefär som den allsvenska tiden i Hammarby: nytt kontrakt ska säkras.

Det ska sägas att Kalmar FF anno 2017 i mina ögon är klart bättre än den placering man nu huserar på. Det har varit en evig sjukstuga och förhoppningsvis för Nanne och Kalmars skull återfår man man spelare snarast möjligt.

Kontraktet är skrivet på 2,5 år och vittnar ändå om att det inte ”bara” handlar om att förändringen görs kortsiktigt.

Det ska också bli väldigt intressant att se hur Melker Hallbergs fortsättning blir, låneperioden i Hammarby under Nannes ledning blev inte speciellt lyckad, i Kalmar har han dock sett klart vassare ut. Kanske kan de hitta kemin från senast de jobbade ihop i klubben?

***

Nuläget i Kalmar är allt annat än ljust, både sportsligt och ekonomiskt går klubben riktigt trögt. Självklart har alla inblandade nu en förhoppning om att Bergstrand ska kunna återupprepa de framgångar han en hade i KFF. Känslan är att han har ett stort jobb framför sig om det ska gå vägen. Trycket och förväntningarna i Kalmar är kanske inte så hårt utifrån men att många nu sätter hoppet till honom kan man utgå ifrån.

Det är samma sak som med alla andra tränarbyten som görs: det är ändå spelarna som spelar (när de inte är skadade alltså). Nanne Bergstrand kan inte trolla men säkerligen både hoppas och tror man här att tränarbytet kan lyfta några av de befintliga spelarna som hittills har underpresterat ganska kraftigt. Egentligen är det ett måste att det sker.

***

Det är kul att Nanne Bergstrand är tillbaka i den allsvenska fotbollen igen och det ska bli väldigt spännande att se hur han tar sig an uppgiften. Vi vet att han är en principfast man och en väldigt kunnig tränare som när han väl bestämmer sig är svår att få ur spår. Han lär styra skeppet med järnhand, det är kanske det som har saknats.

***

Jag gissar förresten att Henrik Rydström är nöjd över förändringen

***

Nanne Bergstrand är tillbaka i hetluften igen, det firar vi med en kanelbulle!