Ett kungarike för en skyttekung!! Vi älskar att älska dom. Alla vill ha honom i sitt lag, han den där där som gör mål. Snygga mål, fula måla, och framför allt många mål. Men de växer inte i träden direkt. Skyttekungarna.

Man har växt upp med dem, gillat och dyrkat. Minns ni? Jag är så pass gammal att Gabriel Batistutas namn dyker upp så fort jag tänker på benämningen målskytt. Sen måste vi ju tänka vi på allsvenskan. Vinn skytteligan och du vinner per automatik en biljett till ett kontrakt utomlands. Bra klirr i kassan i de flesta fallen men inte sällan sittplats (bänkplats) på första bänkraden.

***

Vem ska ta hem skytteligan i år??

Tobias Hysén känns inte direkt stekhet. Sebastian Andersson, kan han verkligen fortsätta sin form sedan klubbytet? Paulinho, kan han hålla sig frisk? Markus Rosenberg, har han ett år till i sig som målskyttarnas målskytt?

Det finns ett gäng kandidater utan att tvivla men jag hittar inte ”den” skyttekungen. Den där givna måltjuven som alltid är på plats. Den går knappast att träna sig till, antingen har man det eller så inte.

***

När jag själv sparkade boll, på en direkt låg nivå, hade jag egentligen bara en egenskap som stack ut. Jag gjorde mål. Fula, snygga och ganska många. Jag vet inte varför men det rullade på.

När jag ser spelare med den egenskapen blir jag själaglad (och sjukt nostalgisk) och vem blir inte det?

***

Eftersom Stockholm är min hemmaplan har jag tittat lite på 08-lagens potentiella skyttekungar. Listan på kandidater blir inte jättelång.

***

I AIK har det varit riktigt trögt på anfallsfronten såhär långt. Den nyligt anländande bosniern, Sulejman Krpic,har allt yttre attribut man som supporter kan önska sig. Killen ser direkt livsfarlig ut och har också ett skapligt målfacit att visa upp. Han fick 45 minuter mot IK Sirius och det räckte för att spräcka målnollan. Att göra mål i en fullständigt ”betydelselös” match kanske inte sänker oddsen på honom som skyttekung med det gör saker och ting lättare. Många AIK:are hoppas givetvis att han ska vara ”The man” och att han nätar direkt ökar förhoppningarna. Han själv behöver inte prata om att ”folk måste ha tålamod” och att ”han måste komma in i gruppen”. Målet står på samma ställe på planen som det alltid har gjort och Krpic vet vart.

Henok Goitom har kvaliteterna att bli poängmaskin, det känns dock som att han inte kommer att vara den där stora målskytten 2017. Men vi får väl se.

***

I Hammarby får man bläddra fram och tillbaka i truppen många gånger innan man kan dra några namn som känns realistiska. Pa Dibba? Imad Khalili? Spelbolagen går inte direkt bananas över favoriter till skyttekungs-tronen i Bajen.

Pa Dibba har absolut en del mål i sig, men det är lite klart hur han kommer att användas av nye tränaren Jakob Michelsen. Dibba mår ju allra bäst i ett lag som spelar en utpräglad omställningsfotboll. Jag vet inte om det är så vi får se Hammarby 2017.

Imad Khalili har inte alls fått det att stämma sen återkomsten till den allsvenska fotbollen och det känns som att tålamodet snart är slut. Det råder inga tvivel om att den vänsterfotade forwarden är en spelare som ”har det i sig” men det verkar just nu sitta långt inne. Om Hammarby får för sig att spela med två forwards tror jag att det kan lossna men det är inget vi sett signaler på hittills.Jag tror dock att det är räddningen för en värvning som ekonomiskt är en stor investering. Att sätta pengarna på Imad som intern skyttekung i Hammarby ger nog bra pengar, men helt ärligt ser jag inga större utmanare.

***

Djurgårdens vår var tragisk när det gällde målskyttet och det offensiva spelet, några värvningar senare stod det klart att ”Han” redan fanns i truppen. Michael Olunga gjorde en höst som ingen (åtminstone väldigt få) kunde ana och därmed kom buden som inte gick att tacka nej till. Finns det ett liknande namn i nuvarande trupp?

***

Gustav Engvall kan skriva en bok som bara handlar om den senaste månaden. Det blir en spännande historia med tvära kast som ingen kunnat förutse. Förutom Bristol City. Hanbli i alla fall inte skyttekung i allsvenskan 2017.

***

Aliou Badji är onekligen ett spännande namn och omöjlig att inte jämföra med fjolårets succéman. Kan han få till saker och ting att stämma i ny miljö och på ett nytt underlag direkt från start? Kan Djurgårdens offensiv vara bättre med en frisk Kerim Mrabti och Magnus Eriksson med från start? Kim Källströms vänsterfot kan säkert också bidra. Men någon given skyttekung hittar jag inte i dagsläget. Bosse Andersson jagar febrilt och kanske träffar man rätt med den nu provspelande Haruna Garba. Men någon +15 kille känns han inte som oavsett.

***

Ronaldo(den riktiga), den redan nämnda Batistuta, Raul, Vialli. Harry Kane eller Ruud van Nistelrooy. Erkänn att ni ser en massa vackra mål inom er.

Vem står för dessa mål i årets allsvenska? Vi vet att det kommer att göras en massa mål men vi vet inte riktigt vem. Det är därför vi ser fram emot starten med stor tillförsikt.

Några nämnda, många glömda. Och ja, givetvis finns det kandidater i alla de allsvenska lagen. Jag kanske återkommer i ärendet. Nu vill jag att det här ska dra igång snarast möjligt, jag vill nämligen ha svar.