Alexander Isak. Det är sannerligen inte första gången jag skriver det namnet. Det är garanterat inte sista gången heller.

Många tycker att det överdrivs runt den här spelaren. Att media haussar, att AIK haussar och att det rent allmänt är ”för mycket”.

Det kanske stämmer, det blir kanske tjatigt. Men, om nu Real Madrid är redo att hosta upp i storleksordningen 80-100 miljoner kronor för en 17-åring med 24 allsvenska matcher i ryggsäcken (varav 19 från start) så är det värt varenda liten artikel som finns. Det är knappast ett luftslott i formen av en spelare. Det finns substans.

***

Alexander Isak har levererat över förväntan i princip sedan den dagen hans namn blev känt för allmänheten utanför AIK. Det finns liksom knappt något dåligt att skriva. Och här kommer mer saker som jag haft glädjen att få ta del av.

Det rent spelmässiga kan ni nog och där vet vi att kvaliteterna finns och att hans kyliga framträdanden borgar för att det finns ännu mer att hämta framöver.

***

Det blir allt tydligare varför det här har varit en sådan ”saga” i princip från dag ett. Det är en ödmjuk och klok 17-åring vi pratar om här. En målmedveten ung man som redan i väldigt tidiga AIK-år gav skenet av att vilja mer än ”bara” spela på och se vad som skulle hända.

Han beskrivs av de som jobbat nära honom som en lojal kille som inte alls har dragits med i det som ibland uppenbaras bland unga spelare i ”storklubbarna”. Agenterna flockas, scouterna cirkulerar och spelaren hamnar i ett konstant sken av att ”redan vara stjärna”. Alexander Isak har fortsatt spela, värnat om att få ”lira med sina kompisar” samtidigt som han målmedvetet jobbat vidare. Det är inte jättevanligt i sammanhanget.

Många är antalet spelare som inte blir mer än ungdomsstjärnor och ”försvinner” i mängden, många kanske till och med slutar med fotbollen i ren besvikelse av att inte nå sina drömmar.

***

I den hårda djungel som fotbollsvärlden är behöver man skinn på näsan, folk runt omkring sig som inte har en massa egenintressen i vad som ska ske. Man är klart hjälpt av en familjesituation och en klubb som står stadigt runt om.

Alexander Isak har haft den hjälpen av familj, rådgivare och klubb. Visst har AIK ”skyddat” Alexander Isak rätt mycket från media men det har nog varit helt rätt väg att vandra. Hans tid i media lär ju knappast vara förbi.

***

Det är många klubbar som har studerat den här spelaren väldigt noga och då pratar vi om några av de allra största klubbarna i världen. Det är ett faktum och nu verkar det vara skarpare läge än på länge med Real Madrid. Är det då rätt väg att packa väskorna för att försöka slå sig in i en av världens bästa klubbar?

***

Hur många fotbollsspelande 17-åringar skulle säga nej till Real Madrid? Det är ingen vetenskaplig undersökning men min gissning är att vi är närmare 0 procent än 1 procent. Real Madrid, helt ärligt så går det väl inte att säga nej?

Det finns risker med allt, det finns definitivt risker när du lämnar tryggheten i Sverige för en högre nivå. Det fattar alla. Flytta till England, Holland eller vilket annat land du vill. Det är tuffare klimat och hårdare konkurrens på alla sätt.

Olyckskorparna säger att man dödar sin egen karriär med ett val likt detta, men jag undrar verkligen om det stämmer?

Självklart är det så att konkurrensen är mördande här men det är även otroliga möjligheter. Alltså så stora att man inte riktigt kan begripa det.

Skulle det gå helt åt skogen kan man ändå räkna hem att utvecklingsmiljön i sig (fotbolls och träningsmässigt) har gett spelaren fina chanser till utveckling. I slutändan handlar det om spelaren själv och hur han tacklar allting.

***

AIK vill ha rejält betalt, med all rätt, och det exkluderar rätt stor andel av de klubbar som har följt Alexander Isaks framfart. Tyska, holländska och säkerligen även klubbar från andra ligor ( exempelvis Paris SG) har suktat efter hans signatur. Vi pratar om stora pengar här inte bara med svenska mått mätt utan alldeles svindlande summor.

***

Vidare spel i AIK under första halvan av 2017 verkar rimligt (på grund av Real Madris stopp att registrera spelare) och det är ju bingo för alla.

  • För Alexander Isak själv som kan fortsätta utvecklas.
  • För AIK som får tillgång till en av allsvenskans mest lovande forwards.
  • För Real Madrid som som säkrar sin investering och inte behöver flytta honom mitt i den egna säsongen.

***

Det finns aikare som anser att under 100 miljoner är för lite, att ”värdet” är större än så. Det kanske det är och vi som inte gör dealen har ingen aning. Men jag säger det igen: Om AIK landar i närheten av 80-100 miljoner är det en fruktansvärt bra affär. Alexander Isak har som jag tidigare nämnt 29 allsvenska starter och 10 gjorda mål. Att prislappen ligger där den gör styr ju inte AIK egenhändigt. Lek lite med siffrorna vad hans värde är per allsvensk match eller vad de 10 målen är värda. Ni kommer att bli överraskade.

***

100 miljoner kronor. Det kan man göra ganska mycket roligt med.

***

Det är inte officiellt och det kanske inte ens sker men ändå: Om det blir affär så känns det med det man vet så här långt spännande. Alexander Isak har tagit varje steg i sin utvecklingstrappa med nästan löjligt lätthet. Nu kommer det att krävas ännu mer än så, det står klart. Det är en kanske en utopi men om någon svensk 17-åring ska klara av ett steg likt detta är Alexander Isak den jag tror har störst chans att lyckas. Jag skulle knappt bli förvånad.