Säsongen är över och nu ska det städas upp i vissa klubbar. Några av de allsvenska klubbarna har det mesta på plats, andra saknar tränare. Det är, som det ofta är, en vansinnigt intressant period vi är inne i. 

Det är inte för inte som det kallas för Silly season, vissa av de saker som det viskas om är helt enkelt för löjliga för att kunna bli verklighet. Men sedan finns det ju saker som å andra sidan visar sig stämma helt eller åtminstone är trovärdiga.

***

Vad vet vi?

Malmö FF har sparkat Allan Kuhn

Hammarby har sparkat Nanne Bergstrand

Djurgården och Mark Dempsey förlängde inte sitt samarbete.

***

Vad har det ryktats om?

Malmö FF – några tror att sportchefen Daniel Andersson själv tar över, andra är inte alls inne på den linjen. Erik Hamrèn, Lars Lagerbäck och andra etablerade namn kopplas per automatik ihop med uppdrag av den här kalibern. Magnus Pehrsson har även han nämnts i sammanhanget.

Hammarby – Peter Gerhardsson, Kim Bergstrand (ihop med parhästen Thomas Lagerlöf men även med den f.d kollegan i BP, Stefan Billborn(nu i Hammarby). En rad utländska namn har också ryktats från mer eller mindre trovärdiga källor. En är den f.d spelaren David Nielsen numera tränare i danska Lyngby, men kanske framför allt Jakob Michelsen, SönderjyskE. Dansken uppges vara det absoluta huvudspåret och många väntar bara på att det ska presenteras offentligt. Den unge dansken har ett väldigt gott rykte om sig trots (eller tack vare?) sin relativt korta tränarkarriär. Klubben har sökt nya namn på väldigt bred front och Pep Cloet (Leeds) är ytterligare ett namn man har övervägt.

Djurgården – Här har det varit relativt tyst (nåja). Özcan Melkemichel kom snabbt in i bilden och där sägs sportchefen Bosse Andersson vara drivande i frågan, vad säger resten av klubbledningen? Per-Mathias Högmo har fått sparken från uppdraget som norsk förbundskapten och finns på många djurgårdares önskelista. Peter Gerhardsson har träffat många klubbar, jag blir förvånad om han inte varit föremål för diskussion även hos Djurgården. Bosse Andersson har pratat sig varm för att det behövs kontinuitet i klubben. Få tränare kan vara så synonyma med det begreppet som nämnde Gerhardsson efter sina åtta år i BK Häcken.

***

Vad väntar den nya tränaren?

Malmö FF – Utan att ha någon insyn i MFF känns det som ett uppdrag jag inte kan se många svenska tränare tacka nej till. Regerande mästare och därmed ett stundande kval till Champions League,en bevisligen utomordentligt stark trupp som innehåller många spelare av högsta klass. Lägg till en ekonomin som saknar motstycke i allsvenskan och dessutom en ungdomsverksamhet som håller ytterst hög klass. Vem säger nej?

Visst kommer kraven att vara höga men förutsättningarna ger den tillsatte personen ett väldigt bra utgångsläge.

Hammarby – Här blir det omstart efter att Nanne Bergstrand har lämnat klubben. Vad händer med den övriga staben runt laget? Resultaten under hösten har varit väldigt bra men har ”tagits” på fel sätt att spela. Här är kärnfrågan för klubben (när man väljer tränare) och för den som tar uppdraget. Hur vill klubben spela? Vilka spelare behövs och finns ekonomin för det? Kanske lockas man av Jakob Michelsens taktiska och förändringsbenägna sätt att leda ett lag med minimalistiska resurser till framgång? Så länge man har i beräkningarna att trycket runt om påverkar vem som helst och att det kan kosta kraft och energi.

Djurgården – En frisk satsning i sommarens transferfönster och ett par nyförvärv av hög klass. En frisk Kerim Mrabti måste räknas som ett lysande ”nyförvärv” och kanske, kanske får Haris Radetinac ordning på sina skador. Det spelar ingen roll vem som tar jobbet kortsiktigt, det är en klart ok allsvensk trupp som finns på plats. I och med det höjs också kraven och förväntningarna. Med ”Brwa Nouri-historien” i färskt minne måste det med all säkerhet bli rätt tränare man bestämmer sig för annars lär orden kontinuitet och Djurgården inte skrivas i samma kapitel på ett tag.

***

Många agenter och sportchefer har sin allra kanske intensivaste period just nu. Att spekulera i vilka spelare de ovan nämnda klubbarna är på jakt efter blir i mina ögon bara intressant när vi vet vilken tränare som styr i respektive lag.

Känslan är att vi vet det väldigt snart.