Det blir inte Mark Dempsey som leder Djurgården i allsvenskan efter söndagens avslutande match mot GIF Sundsvall på bortaplan. De positiva tongångarna från bägge partner övergick till tystnad för att sedan bli ett ”tack men nej tack”.

Bara de inblandade parterna vet varför man inte kunde komma överens om en förlängning men det verkar absolut inte vara några ”hard feelings” och då är det helt rätt beslut: Är man inte vara 100 procent säker på att ett fortsatt samarbete är rätt efter en längre ”smekmånad” är beslutet korrekt anser jag.

Djurgården har satt spätt på lite av de pengar man har tjänat på de senaste årets försäljningar (Sam Johnson, Omar Colley och Emil Bergström) och man har gjort det bra. Det senaste sommarfönstret blev intensivt och händer det inget jättekonstigt är truppen i klart bättre skick än vad den var inför starten av det här året.

***

Kerim Mrabti lär finnas med från start vilket såklart är ett stort plus. Haris Radetinacs kontrakt löper ut men chans till förlängning lär det väl finnas för honom va? Det är två lysande ”nyförvörv”.

***

Alexander Faltsetas lämnar klubben och även om han varit en av nyckelspelarna ett tag så anser jag faktiskt inte att han är ett så stort tapp, Djurgårdens mittfält kan behöva en annan typ av spelare faktiskt.

Magnus Eriksson med en normal försäsong och Michael Olunga som (till slut) har gjort en väldigt bra debutsäsong är två spelare som stärker Djurgården rejält.

Det finns bra saker att göra för den som tar över den här truppen.

***

Peter Gerhardsson, Håkan Ericson, Graham Potter.

Den sökande, Den vinnande och Den ultimate.

Överdrivet och taget lite ur luften. Men tre namn som ”trots allt” är värda att fundera över i mina ögon:

Peter Gerhardsson har tränat BK Häcken i åtta år, en ocean av tid i en fotbollstränares karriär. Han har arbetat i lugn och ro, förutsättningarna har blivit allt bättre dock utan att hans lag har lyckats ta det där sista steget in bland topplagen. Gerhardsson gick tidigt ut och sa att det här var sista året på Hisingen. Han har ryktas till flera klubbar och är klart sugen på en ny utmaning. Att drivkraften finns är tydlig.

Gerhardsson har under sina åtta år i Häcken stått för en positiv och offensiv fotboll något som jag tror att Djurgården vill se. Pelle Olsson lyckades med många saker, offensiven var inte en av dessa.

Peter Gerhardsson har dessutom varit högst delaktig i att flera unga spelare i BK Häcken har tagit steget vidare, ut i en annan europeisk liga eller till en annan allsvensk klubb av större mått. Djurgården förfogar över spelare med ”försäljningspotential” jag tänker på Mrabti, Olunga och säkerligen någon ytterligare. Spelare som Elliot Käck och Jesper Karlström har potential men behöver ta ytterligare steg.

***

 

Håkan Ericson, den högst lyckosamme U21-kaptenen har varit med på den här nivån länge. Hans namn har figurerat i svensk elitfotboll länge men U21-guldet förra sommaren kändes ändå som någon slags bekräftelse på hans kunskaper. Att träna ett landslag och ett klubblag är givetvis två helt vitt skilda saker men Ericsons kompetens kan ingen ifrågasätta. Hans långa erfarenhet och breda kontaktnät skulle garantera en stab av yttersta klass.

Ericsons namn dök upp under sommaren när det var klart att Peter Gerhardsson skulle lämna BK Häcken men det blev det inget av. Ericsons kontrakt löper ut 2017 (efter eventuellt slutspel tror jag) och borde således inte hindras av det.

Han har lyckats väldigt väl med U21 och har en förmåga att ”få ihop gruppen” som det så fint heter. Just den egenskapen kan vara värd oerhört mycket i ett lag där pressen utifrån är relativt stor. Som i Djurgården till exempel.

***

Graham Potter eller om vi ska vara lustiga, Harry Potter, har trollat med Östersund. Men ärligt är det ju inte det han har gjort, inte alls faktiskt utan tvärt om. Han har under många år byggt upp det här laget väldigt metodiskt. Att som nykomling i allsvenskan så fullständigt kompromisslöst fortsätta med sitt eget spel är ett kvitto på att den här tränaren vet vad han sysslar med. Det är liksom ingen slump.

Potter är god vän med ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg, det är ju dessa två som tillsammans har lyft klubben från division 2 till dit man är idag. Det är självklart starka band men jag får också känslan av att den dagen Graham Potter får ett anbud han verkligen vill ta så kommer inte Kindberg att blåneka.

Jag är fullt medveten om att Potter nyligt skrivit på ett nytt 3-års kontrakt med Östersund och att det innebär att han kostar att lösa ut. Eller? Kanske finns det en klausul, kanske inte?

Potters fotboll och hans konsekvens är något unikt och något som jag tror att många klubbar sneglar avundsjukt på ”i smyg”. Alla vill men få vågar. Vore jag sportchef i en allsvensk klubb som sökte tränare skulle en förfrågan om Graham Potter vara det första som stod på agendan. Han kanske blir för dyr eller han kanske inte vill men frågan måste ställas. Djurgården vill något med sin satsning, då ska den som leder detta var den tydligaste juvelen.

***

Peter Gerhardsson har ju även funnits med i snacket om att ta över Hammarby om Nanne Bergstrand försvinner. Åter igen, jag har ingen aning hur det ligger till utan bara en känsla av att det spåret har ”svalnat” lite. Det skulle inte förvåna om Dif är intresserade.

Håkan Ericson kan kännas lite som en joker i den här leken. Det kanske han är också men en tränare som lyckats så bra med svenska unga spelare borde väl vara intressant för ett klubblag?

Graham Potter har jag hyllat länge nog men jag anser verkligen att han har alla ingredienser för att träna ett lag med bättre förutsättningar än Östersund. Om han vill? Om han går att ”köpa loss”? Han känns perfekt oavsett vilken klubb vi pratar om.

***

Det ryktas givetvis även om Per-Mathias Högmo som hade ett kort men väldigt lyckat ihop i klubben för några år sedan. Högmo hänger lite löst som norsk förbundskapten och kan säkerligen snart vara tillgänglig. Ännu en ”hemvändare” men ett namn jag är övertygad om att Djurgården har koll på.

***

Flera utländska namn har cirkulerat men här är jag helt enkelt ute på för tunn is och lämnar det spåret just nu. Onekligen är saker och ting på gång i Djurgården och det ska bli mycket spännande att se vart det slutar.