Det är, och kommer alltid att vara, en känslig fråga när en spelare har en viss historik och plötsligt blir föremål för en konkurrerande klubb. Vi har sett det hända förut med blandad framgång. Brwa Nouri har en tydlig koppling till AIK och nu sägs han finnas på Djurgårdens önskelista…

Det är många som har en åsikt om när spelare eller tränare ”byter jobb”, det är ju faktiskt det allt handlar om. Brwa Nouri är fotbollsspelare, han är från Stockholm och att det kan locka honom är inget konstigt. Sen vad det slutar med är en helt annan sak.

Brwa Nouri var en av de allra mest lovande spelarna som tog U19 (JSM) guld med AIK 2004. Han blev matchvinnare mot Västra Frölunda i finalen som den enda målskytten. I det laget fanns bland annat, Robert Åhman-Persson, Admir Catovic och Pierre Bengtsson, det var en bra samling spelare.

***

Brwa Nouri har alltid varit en skicklig spelare som nu dessutom mognat väldigt mycket som människa under åren borta från Stockholm.

***

Brwa Nouri är 29 år nu och har haft en resa som inte kan beskrivas som spikrak, tvärt om. Han valde till slut att lämna Stockholm och ett struligt liv på sidan om planen och åren i Borlänge och Dalkurd FF blev ett utsökt val. Efter flera lysande säsonger (de flesta i Divsion 1) i Dalkurd värvades han till Östersunds FK där den här säsongen har fått visa att han håller en hög allsvensk nivå.

***

Djurgården kommer att ha en ny tränare 2017 och framåt. Vem det blir vet inte jag, men en värvning av en sådan spelare som Brwa Nouri vindikerar att det inte kommer att bli en ”sparka och spring-tränare”. Om det vore tanken kan vi döda ryktet direkt. Brwa Nouri vill s p e l a fotboll och han vill gärna vara med i uppbyggnaden av spelet. Han är skicklig, teknisk och har med åren fått en allt bättre taktiska förmåga. Han är en playmaker.

***

Östersund har gjort en väldigt fin första säsong i allsvenskan och det beror givetvis på flera saker. En skicklig tränare och bra spelare. Klubben har flera spelare vars kontrakt löper ut och att den här klubben är medveten om sin plats i ”näringskedjan” tror jag. De vet helt enkelt att de inte kan matcha vissa klubbars lönebudgetar.

Ordförande Daniel Kindberg har sagt att ”vill spelare inte spela här så kan vi inte tvinga dem”. Samtidigt uttrycker han en stolthet över att deras sätt att utveckla spelare har gjort detta möjligt. Jag tycker att Östersund ska ha stort beröm för just det.

Lagkaptenen Alex Dyer sägs intressera IF Elfsborg och det skulle vara ytterligare ett bevis på att det Graham Potter och hans stab gör ett väldigt bra jobb.

***

Eftersom det snart är dags för den perioden ändå kan jag inte låta bli:

– OM Ebenezer Ofori säljs till liga utomlands (det har jag trott ganska länge nu) så skulle jag gissa att Rikard Norling vill ersätta honom. En bollskicklig och modig passningsspelare. En playmaker. Brwa Nouri?

***

Hur väl känner Rikard Norling till Brwa Nouri då? Väl. Väldigt väl. Rikard var tränare i AIK 2004-2008. Brwa tillhörde AIK:s organisation  ett flertal av dessa år utan att spela speciellt mycket i AIK:s A-lag (utlånad till Åtvidaberg samt spel i dåvarande samarbetsklubben Väsby United) så det är ingen okänd spelare eller person för sportchefen Björn Wesström eller chefstränaren Rikard Norling. Det kan absolut ha betydelse.

***

Det finns säkerligen ett intresse från Djurgården att värva Brwa Nouri, jag skulle tro att det är många fler klubbar än Djurgården som är intresserade. Jag tycker i alla fall att det vore konstigt om det inte vore så. Vem vill inte ha en kreativ och passningsskicklig central mittfältare i sitt lag? Tänkte väl det.

***

AIK eller Djurgården? Vill Brwa hem till 08-land igen så minskar ju antalet alternativ för spelaren om han vill fortsätta på allsvensk nivå. AIK, Djurgården, Hammarby eller Sirius.

En spelare med hans kvaliteter och kaliber behövs i alla dessa fyra lag skulle jag säga.

***

Men som jag sa antar jag att fler klubbar än så är fullt medvetna om att hans kontrakt med Östersund löper ut efter denna säsong och att många vet att det här är en spelare med egenskaper som man inte hittar vart som helst.

Här en väldigt bra och lång intervju med Brwa Nouri signerad FotbollDirekts Mårthen Bergman från februari 2016:

FD LÅNGLÄSNING: ”Jag knarkade och var drogberoende när jag spelade i AIK”