IFK Göteborg är mitt uppe i ett dubbelmöte där stora ekonomiska vinster finns att göra och mitt i allt detta ska man försöka hålla liv det allsvenska spelet också. Hemmalaget Hammarby har det kämpigt och ser givetvis sin chans att utnyttja det läge som Blåvitt sitter i. 

Ni som hänger med vet redan, IFK Göteborg gjorde en väldigt bra insats i torsdags mot Qarabag i kvalet till Europa League. Laget lyckades, genom Mads Albaeks fantastiska frisparksmål och ett stenhårt defensivt jobb från samtliga spelare, ta en viktig seger med 1-0. Men det tog garanterat på krafterna.

Hammarby har väl tagit sig ur den värsta ”krisen”  men läget är fortfarande allt annat än stabilt om man tittar i tabellen. På planen har det skett ändringar till det bättre, i alla fall om man tittar på lagets försvarsspel. Imorgon saknas ytterligare några offensiva spelare och det blir intressant att se vilka val Nanne Bergstrand gör och vad utfallet blir.

***

Det var en väldigt bra laginsats som gav Göteborg segern men den tog garanterat på krafterna. Gästerna hade ett stort bollinnehav och trots att Jörgen Lennartsson (vars matchplan för övrigt var fantastisk) hade beordrat ett lägre utgångsläge i defensiven fick göteborgarna springa mycket. Många av spelarna fick springa extremt mycket. Jag vet att laget har stenkoll på den belastning spelarna utsätts för i både träning och match och att man återhämtar sig på allra bästa sätt fysiskt. Men det finns lite andra aspekter att väga in också.

Hammarby saknar Arnor Smarason och nye Pa Dibba då båda två är avstängda på grund av gula kort. Det är två avbräck offensivt och framför allt Pa Dibbas snabbhet hade kunnat komma väl till pass i den här matchen. De offensiva alternativen är verkligen inte många och förutom att Philip Haglund agerat vänsterytter de senaste matcherna måste nu den hittills helt ordinarie Smarason ersättas på något sätt. Ute ur leken är Fredrik Torsteinbö (skadad) samt Amadayia Rennie, Måns Söderkvist och Melker Hallberg som alla har lämnat klubben under det transferfönster som nu är stängt.

***

Det råder inget tvivel om att IFK Göteborg måste gå för tre poäng imorgon på Tele 2 Arena, annars riskerar man att luckan till toppduon IFK Norrköping och Malmö FF blir ännu större. Det är samtidigt omöjligt för Jörgen Lennartsson och hans stab att inte ha matcherna mot Qarabag i huvudet. Det står så oerhört mycket på spel, främst ekonomiskt för IFK Göteborg..

Exakt hur man tänker inför matchen mot Hammarby vet jag inte och inte heller hur spelarna mår rent fysiskt. Tittar man på truppen är den inte så enormt bred men nog lär det bli ett antal ändringar jämfört med torsdagens match. Vill man vända lite på det så skulle den här matchen vara ett utmärkt tillfälle för några av ”truppspelarna” att visa upp sig på allvar. Den typen av motivation ska man absolut inte underskatta. Är det någon gång man ska rotera sin trupp så är det nu.

***

Det är ganska många lag som just nu är indragna i striden runt kvalstrecket och att samla poäng är det enda som går att fundera på, hur det ser ut är oviktigt. En fråga som är intressant inför den här matchen är hur matchplanen ser ut för Hammarby. Allt tyder ju på att man kommer att fortsätta med sin mer defensivt inriktade fotboll, en lägre utgångsposition i sitt försvarsspel allt för att inte bjuda motståndarna på för mycket lägen. Även om det blir så att IFK Göteborg gör flera ändringar i lag så kommer det inte att bli lätt för Hammarby, det är inga dåliga spelare man ställs emot.

***

Sören Rieks var aningen tveksam innan torsdagsmatchen men spelade till slut, honom chansar man väl inte med? Både Tobias Hysen och Mikael Boman tog ett stort, stort jobb och slet väldigt hårt i det defensiva spelet. Alla slet väldigt bra och väldigt hårt. Hjalmar Jonsson, Billy Nordström, Martin Smedberg-Dalence och den nye islänningen Elias Mar Omarsson kan mycket väl tänkas gå in i en startelva mot Hammarby. Sebastian Eriksson var avstängd senast och är därmed disponibel, vilar Mads Albaek eller Tom Pettersson?

***

Hammarby skulle kunna försöka ”ta tag” i matchen hemma på sitt snabba konstgräs så som läget är nu, men har man spelet och spelarna tillgängliga för det? Jag tror inte det.

***

Jörgen Lennartsson är en bra och väldigt smart tränare. Givetvis är det ”fokus på en match i taget” och den typen av klyschor som kommer att hagla men så måste det vara. Alla vet i det här läget att så inte är fallet till 100 procent. Det går väl bara inte?

***

Det är svårare än normalt att förutse vilken typ av match det här kommer att bli men om jag ska gissa lite så tror jag såhär:

Jörgen Lennartsson kommer att rotera in en antal spelare i startelvan, det talar för att IFK Göteborg nog vill ”bromsa” Hammarby inledningsvis och inte släppa till något mål bakåt

Hammarby har hittat en väg till fler poäng genom ett spel som handlar mycket mer om försvarsspel än om något annat. Med de disponibla spelare man har till den här matchen vore det underligt om det ändrades.

Jag tror alltså på en ganska avvaktande match med två lag som kommer att skydda sitt eget mål i så stor utsträckning som möjligt. Givetvis kan exempelvis ett tidigt mål förändra det men ändå.

***

Det har inte varit harmoniskt i Hammarby senaste tiden och en seger mot ett motstånd av IFK Göteborgs dignitet skulle givetvis ge råg i ryggen. Inte minst med tanke på att det stundar derby mot AIK i nästa omgång.

Den blåvita klubbledningen hoppas, supportrarna hoppas och spelarna själva vill givetvis mer än gärna få möjligheten att spela (minst) sex stycken matcher i Europa League. Allt hänger på de 90 minuter (eller möjligen 120) som ska spelas på torsdag.