IFK Göteborg står inför en ”vattendelare” när man kliver ut på Gamla Ullevi i kvällens match. Den allsvenska ”vardagen” byts ut mot ett hägrande gruppspel i Europa League när man ställs mot Qarabag från Azerbajdzjan. En mycket svårare motståndare än vad många tror.

Det allsvenska seriespelet har inte riktigt gått så bra som IFK hade hoppats och trott hittills och man har faktiskt en bit upp till serieledande IFK Norrköping (nio poäng, dock en match mindre spelad). Vägen till SM-guldet är därmed lång och besvärlig för Blåvitt som det ser ut just nu..

Säsongen som inledningsvis präglades mycket av den svaga ekonomin med försäljningen av träningsanläggningen Kamratgården har liksom inte riktigt flutit på” spel- eller resultatmässigt fram till idag heller. Men det finns ljuspunkter och den största av dessa är givetvis kvalet till Europa League.

***

Nu står man inför det sista hindret innan turneringen drar igång ”på riktigt” och ett avancemang skulle dra ett stort streck över många av de bekymmer man hittills fått brottas med. Vill man ta till större vokabulär kan man påstå att ett avancemang skulle rädda hela IFK Göteborgs säsong. Inte minst ekonomiskt.

***

Det finns alltid en massa anledningar till att prestationer och resultat blir som de blir. Jörgen Lennartsson har fått slita hårt på sin trupp då man dragits med en hel del skador. Det täta matchandet har tagit ut sin rätt och det är inte alls konstigt. I det här läget tror jag dock att all eventuell trötthet går att ”förtränga” för stunden. Det får bli ett slags läge där man går all-in för att nå framgång. Det är i princip så att det är det som kommer att krävas – en maximal prestation.

Motståndarna, det sista höga hindret, i detta play-off möte är alltså Qarabag, ett lag vars namn inte klingar så högt som många av de andra seedade lagen som kliver in i turneringen nu. Men det här är ett riktig bra lag med många tunga ”skalper” på sitt CV och som är bra mycket skickligare än vad man först kan tro.

***

Defensiven blir ohyggligt viktig i det här första mötet. John Alvbåge har inte råd att göra några misstag alls, Mattias Bjärsmyr måste tillsammans med Thomas Rogne stänga igen mittlåset och Tom Pettersson får göra Sebastian Erikssons ”grisjobb” centralt på mittfältet.

Blåvitt måste givetvis göra mål också. Sören Rieks ska utmana och gärna komma till avslutslägen och Mads Albaek ska använda sin vänsterfot på bästa sätt. Firma Boman/Hysén (eller möjligen en av dem) måste vara skarpa när lägen dyker upp, det lär inte bli så värst många.

***

Blåvitt saknar Sebastian Eriksson som är avstängd och Gustav Engvall som inte är i full träning efter sina senaste skadebekymmer och det gör givetvis inte livet lättare.

***

Hur Jörgen Lennartsson ska formera sitt lag har jag ingen aning om men jag antar att Tom Pettersson tar plats bredvid Mads Albaek centralt på mittfältet, möjligen väljer man ett alternativ där Mikael Boman blir ensam forward. En stor nyckel för IFK Göteborg blir att stoppa de spelskickliga mittfältare som finns på gästernas centrala mittfält.

En spelare som givetvis kan bli ”tungan på vågen” i en sådan här match är Tobias Hysen, men hur är det ställt med honom, hur är det med formen? Om matchbilden blir som jag förmodar, det vill säga att gästerna blir spelförande, är en Hysén i form ett utmärkt vapen. Hysens timing och fart  i de offensiva omställningarna som Blåvitt då får förlita sig till blir ruskigt viktigt i tillägg till de fasta situationerna.

***

Hur bra Qarabag är kan jag säga men som tidigare nämnt så är det ett lag med stor erfarenhet av den här typen av matcher (bland annat har man nått gruppspelet flera gångar och även ”nosat” på Champions League. Den svaghet som möjligen kan finnas finns nog i lagets defensiva spel. Om IFK Göteborg kan få fart på sitt djupledsspel och har skärpan när lägena dyker upp kan man i bästa fall ge sig själva ett bra resultat att ta med sig till bortamatchen.

***

På gästernas meritlista finns bland annat att man slagit ut holländska FC Twente i play-off, tagit poäng av både Inter och St Etienne i gruppspelet.(2014/2015). I förra årets gruppspel slog man Anderlecht och tog poäng från AS Monaco. Det säger inte allt, men det säger en del.

***

Fullt fokus och fullt drag på Gamla Ullevi gäller. Kanske, kanske kan man sparka liv i en säsong som annars riskerar att slockna allt för tidigt med blåvita ögon.