Sett över en serie ljuger aldrig tabellen, vi är ju bara lite drygt halvvägs ännu men sanningen närmar sig mer och mer för varje vecka. Det återstår ju mycket fotboll att spela men nog kan vi väl slå fast några saker vad gäller framtiden?

Gefle IF har det riktigt tungt och matchen hemma mot Hammarby gav inte mycket att hoppas på heller. Luckan upp till lagen ovanför strecket är inte oändligt men eftersom laget har så otroligt svårt att vinna känns det snart som en utopi att man ska klara det.

***

Hammarby som har haft en lång och tung svacka  bakom sig innan ångest.mötet var klart starkare och kunde resa hem med tre poäng. Det var tre poäng som var ytterst välbehövliga och ger laget, och tränaren Nanne Bergstrand, lite ny luft i lungorna inför mötet med Kalmar FF på hemmaplan i nästa omgång. Bergstrand har ”justerat” spelet en aning. Ytterst behövligt.

***

IFK Norrköping knep serieledningen, åtminstone tillfälligt, via två mål av Christoffer Nyman som fortsätter att imponera stort. Nyman är uppe på åtta gjorda mål nu och intresset från utländska klubbar lär fortsätta att vara stort. Två offensiva värvningar i form av David Moberg-Karlsson och Kalle Holmberg, är det täckning nog för vid tapp även av Nyman?

***

Det andra ”avsågade” bottenlaget Falkenberg fick inte med sig någonting från mötet med AIK på Friends Arena. AIK gjorde ett noll innan minuten var spelad då Falkenberg stod och tittade på. Verkligen inte den start laget behövde. Det kommer att krävas ett mirakel även för Falkenberg att klättra upp på säker mark. Nyförvärvet, lånet från Malmö FF, Luis Felipe Carvalho kommer att göra nytta i backlinjen men han behöver nog lite tid innan han är helt fräsch. En gissning är att Falkenberg får hoppas att man kan plocka några segrar på sin hemmaplan under hösten. I sanningens namn kommer det att krävas ett mindre mirakel om det ska gå vägen i slutändan.

***

IFK Göteborg ”går på knäna” efter att laget drabbats av allt fler skador. Omfattningen av alla deras skador är inte kända när jag skriver det här men klart är att det kommer att bli tufft för Jörgen Lennartsson att hänga med i toppen om man tappar fler spelare. Rykten gör dessutom gällande att Hakeem Alesaami är på väg att säljas till Palermo. Blåvitt behöver pengarna, men frågan är om inte Mats Gren måste få ta en liten del av den försäljning att handla för. Det kommer att behövas om man inte ska tappa mark. Matchen mot Jönköping gav en poäng efter kvitteringen från Tobias Hysén och trots att man pressade hårt i slutet blev det ingen seger. Laget är inne i en hård period av matcher, nu väntar ett svårt returmöte i Helsingfors.

***

Jönköping fortsätter att överraska och att laget har en god chans att klara nytt kontrakt ökar i takt både med inspelade poäng och att laget uppträder stabilt. Jag trodde det absolut inte det innan serien startade, faktiskt inte ens efter 7-8 omgångar heller. Nu är det bara att inse faktum och jag är imponerad! 1-1 mot Blåvitt är ett bevis på att laget kan ta poäng mot vilket lag som helst.

***

Östersund och Elfsborg delade på poängen efter en mållös historia på Jämtkraft Arena. Att det blev kryss var inte det som överraskade utan att det inte blev några mål. Kanske är Graham Potter på väg att få till ett fungerande försvarsspel hos ÖFK? Även Östersund går från klarhet till klarhet och ökar sin möjlighet till nytt allsvenskt kontrakt även om hösten är lång. Elfsborg får inte riktigt kontakt med den allra yttersta toppen. Kan man behålla Viktor Claesson eller är det snart dags för honom att ta steget till en annan liga? Det har jag trott i många transferfönster nu.

***

Omgången avslutas idag med Kalmar FF – Djurgården och Örebro SK – Malmö FF. Det är två högintressanta matcher där den på Guldfågeln Arena i Kalmar handlar om två lag som oroligt tittar sig över axeln och nedåt i tabellen. Elm-bröderna i förväntade nyckelroller  Kalmar för mot ett Djurgården där det blåst snålt runt tränaren Pelle Olsson efter dåliga resultat. En seger för endera laget ikväll skulle verkligen lätta på trycket lite.

Malmö FF kan ta tillbaka serieledningen om man vinner mot ÖSK men det är lättare sagt än gjort. Örebro på hemmaplan är inte någon lätt uppgift och hemmalaget ligger och lurar lite just bakom topplagen. MFF har målet tydligt inställt på guld och hittills har man visat att man verkligen kommer att vara med där uppe. Kjartansson gör mål igen?

***

Alltså:

  • Hammarby och Djurgården spelar med stor press de närmaste omgångarna
  • Gefle och Falkenberg måste tro på mirakel.
  • Är det den nuvarande topp-trion Norrköping, Malmö och AIK  som kommer att göra upp om guldet? Jag tror det

 

Några andra korta reflektioner från omgången (hittills):

  • Amin Affane hade en riktigt lyckad afton för sitt AIK mot Falkenberg med bland annat två assist. Han var lika sylvass nu som i några av de tidiga träningsmatcherna på Skytteholms IP i vintras, kanske en joker i slutstriden?
  • Tänk att taktik ”smittar”. Plötsligt ska var och varannan tränare spela trebackslinje (fembackslinje) EM-yra eller slump?
  • Det rör på sig i transferfönstret men nog förväntar vi väl oss några ”bomber” till va?
  • Malmö FF-AIK i nästa omgång har alla möjligheter att bli en väldigt sevärd match. Den matchen är oerhört viktig för båda lagen.