Glöm det långsiktiga snacket och glöm Petter Andersson, i alla fall för stunden. Hammarby har satt sig själva i ett läge där det enda som kan ge dem långsiktig tro är att börja vinna. Falkenberg hemma kan bli knivigare än vad många tror.

Det skiljer sex poäng mellan Hammarby och Falkenberg inför dagens match. Det enkla i det hela är matematiken och att förstå att en seger för Bajen skulle utöka avståndet till Falkenberg till nio poäng. Med en vinst skulle man skapa ett klart behagligare avstånd ner under strecket. En förlust innebär med ungefär samma kunskaper i matematik att avståndet blir tre poäng och en klart mindre gynnsam känsla för Nanne Bergstrand och hans Hammarby. Rent ut sagt en obehaglig känsla för alla grönvita.

Matchen mot Falkenberg blir viktig ur flera aspekter, förutom det ovan nämnda läget i tabellen behöver Hammarby få vind i seglet igen, att få vinna och känna att man är på rätt väg. Ledare, spelare och supportrar behöver det, man måste ta sig upp ur den nedåtgående spiral man för tillfället sitter fast i.

Falkenberg vann efter en stark vändning i Gävle senast och har återfått tron på sig själva, en ack så viktig ingrediens för ett lag.

***

Att tilldömas tre straffar på bortaplan och ändå förlora, är det ens möjligt? Ja det är tydligen, det det fick vi ett bevis på förra helgen. En tung smäll i omstarten var inte vad Hammarby behövde men Häcken – Hammarby 4-2 blev ett faktum.

***

Det lär bli en match med en hel del bollinnehav för hemmalaget, en match där man ska föra spelet och försöka driva upp tempot. Med tanke på motståndet är känslan på förhand att det är så det kommer att bli. Antagligen ligger det i matchplanen både hos Nanne Bergstrand och hos Hasse Eklund som är chef i Falkenberg. FFF kommer att vilja kontra på Hammarby, att försöka såra den backlinje som hittills inte har hanterat snabba omställningar så bra. Det finns anledning att hissa en varningens flagga för detta då flera spelare i FFF har riktigt bra fart i benen. Bland annat Christoffer Carlsson (släkten är värst?) och unge Jesper Karlsson som varit en av ljuspunkterna hos bortalaget hittills denna säsong.

***

För övrigt bör Arnor Smarason slå alla straffar för Hammarby. Har man den kylan som han har är man rätt man för det uppdraget. Eller hur!?

***

Balansen i Hammarby har varit ett problem, de onödiga och många bolltappen i fel lägen ett annat och slutligen ett backlinje som helt enkelt inte har hanterat att ”städa” efter de misstag som gjorts.

Det ska bli intressant att se hur Nanne Bergstrand formerar sin startelva. Behåller Kennedy Bakircioglu sin plats som balansspelare? Vem ersätter Alex på topp? Får Lars Saetra och Richard Magyar en ny chans tillsammans som mittbackar?

***

Åter igen så måste det påpekas att det inte ännu är någon kris eller katastrof och läget för krisrubriker måste låta vänta på sig lite till. Inte nu. Inte än. Om Hammarby förlorar idag så närmar sig dock den tiden där det inte längre går att undvika den typen av vokabulär och ”stämpel”. Några tycker säkerligen att det finns anledning till det redan nu.

***

Petter Andersson är klar, det stod klart under gårdagen och det är givetvis en väldigt bra rekrytering för Hammarby. Men för stunden är han inte redo att spela och det kommer att finnas tillfällen att återkomma just runt den rekryteringen tillfällen framöver.

***

Under pausen i dagens match presenteras Petter Andersson för publiken på Tele 2 Arena och han kan självklart räkna med ett stort jubel. Alla hammarbyare måste hoppas att just det jublet inte blir kvällens största. Hammarbys viktigaste långsiktiga åtgärd är nämligen att vinna matchen mot Falkenberg.