Hammarbys tolv första omgångar har resulterat i tretton inspelade poäng och en inte alls smickrande tabellplacering. Transferfönstret öppnar snart, det här är en kortare genomgång av de olika lagdelarna och eventuella behov.

På målvaktssidan finns det ingenting speciellt att tillägga. Ögmundur Kristinsson har visserligen inte varit seriens bästa målvakt men är tillräckligt bra så länge det övriga laget gör sitt i försvarsspelet. Tim Markström har haft en vår med lite småskador och det blir viktigt att han är frisk om det uppstår något med islänningen. Unge William Eskelinen får matchträning i Aspudden/Tellus i division 2.

I backlinjen har det varit rörigt främst på grund av skador. Mats Solheim sägs vara på väg in i full träning igen och Stefan Batan är helt frisk. Även Oliver Silverholt används mest som ytterback och även han är i full träning nu. David Boo Wiklander som hämtades in sent i vår pratar framtid med klubben, men ingenting är officiellt i den frågan ännu. Birkir Mar Saevarsson har fått blickarna på sig under det pågående EM-slutspelet och antagligen har intresset ökat rejält för det utmärkte ytterbacken. Med tanke på hans betydelse för Hammarby kan inte Hammarby släppa iväg honom billigt. Å andra sidan var det länge sedan klubben gjorde en riktig plusaffär via transfer. Om Saevarsson säljs måste man in med en ny ytterback i truppen för att inte riskera att hamna i samma situation som i den första delen av säsongen.

På det centrala mittfältet finns det gott om alternativ. Den inlånade Melker Hallberg fick inte plats där och spelade större delen av sin tid i klubben som ytter. Nu har han lämnat klubben men det påverkar inte så mycket just här. Kennedy Bakircioglu har under hela våren tränat som ”balansspelare” men i princip inte spelat  några matcher på den positionen. Om ambitionen är att bli lite mer spelförande, att bli skickligare i uppspelsfasen, borde han absolut vara ett alternativ i en av balansrollerna. Johan Persson fortsätter att vara oerhörd viktig för laget, framför allt vad gäller bollvinster och den defensiva balansen.

Som offensiv mittfältare, eller ”tia”, har Erik Israelsson varit lagets absolut viktigaste spelare. Löpvillig, stark och dessutom målskytt. Det vore ytterst underligt om det inte finns utländska intressenter för den här spelaren som väl aldrig varit bättre? Här måste Hammarby vara ytterst hårdhudade i eventuella förhandlingar. Ett Hammarby utan Erik Israelsson är ett mycket svagare Hammarby på planen.

Lovande Dusan Jajic visar varje gång han får chansen(eller spelar i U21-laget) att att han har bra kvaliteter, det vore fint för klubbens andra unga talanger om åtminstone de som är i truppen får chansen någon gång.

På de tre ytterpositionerna har man snurrat runt en del, främst på grund av skador. Fredrik Torsteinbö har fått agera ytterback men nu ser det väl ut att bli tillbaka på sin ordinarie position. Som ytter kan norrmannen ställa till det rejält för många motståndare. Det lär bli Arnòr Smarason på den andra kanten och även det är en spelare som borde ha ytterligare en växel att visa upp resterande del av säsongen, bara han får spela på sin rätta position.

Amadayia Rennie är på väg bort, ytterst väntat med tanke på placeringen i ”frysboxen”. Måns Söderqvist får det inte alls att stämma och här kanske alla parter skulle må bäst av en fredlig ”skilsmässa”. Skulle dessa två försvinna och Kennedy ses som central mittfältare är det en ytterposition ”ledig”.

Brassarna Alex och Romulu får ses som forwardsalternativ nummer ett och två. Det ska räcka med dessa två, och förhoppningarna lär ligga på att Romulu ska vara än mer inskolad och van vid omständigheterna nu. Alex har varit effektiv och visat sig vara en riktig målskytt, här handlar det mer om att komma överens om ett längre kontrakt.

Isac Lidberg, pojklandslagsmannen, är utlånade till Enskede IK i Division 1 Norra där han får värdefull speltid och dessutom får visa vilken målskytt han är. Han bör med sina insatser där ha närmat sig speltid i A-laget avsevärt.

***

Petter Andersson säger några. Jag själv har ingen aning, jag minns Petter som ”för bra” för allsvenskan när han var som bäst under sin förra sejour. Nu har jag ingen aning. Bekymmer med knäna och många fler år på nacken. Petter vill tillbaka till Hammarby och antagligen är det många supportrar som lockas av tanken. Om han är frisk. Om de ekonomiska villkoren inte sätter klubben i en sits där han ”måste” bli frälsare. Kanske dyker han upp vad det lider och om han då är hel och frisk kan han definitivt ge laget ett lyft.

***

Den slutsats jag drar av ovanstående resonemang är att det inte finns några stora behov för Hammarby att värva. Nanne Bergstrand och hans stab måste besluta sig hur man ska spela/genomföra de återstående 18 omgångarna. Ifjol värvade man Jakob Orlov och ändrade sitt sätt att spela en aning. Det räckte då.

Fotboll är samtidigt en bransch där förutsättningarna snabbt kan förändras och dyker rätt spelare upp till rätt pris måste man givetvis agera.

***

Om man kan hålla nuvarande trupp någorlunda frisk är den tillräckligt stark för den ”etableringsfas” man kallar säsongen 2016. Det finns mycket mer kvalitet att få ut från många av de befintliga spelarna.

***

Birkir Mar Saevarsson och Erik Israelsson är väl de som lär ha störst intresse riktat mot sig från utlandet. Två potentiella miljonaffärer av stora mått, något som Hammarby inte varit bortskämda med de senaste åren. Bara de som sitter med alla fakta på bordet kan veta vad som är rätt och fel på både lång och kort sikt.