Nu har det spelats tre omgångar av trettio, det vill säga 10 procent av serien. Det har gått undan med ett väldigt intensivt schema och det har redan hunnit hända hur mycket som helst. Allsvenskan ser så här långt ut att kunna bli precis så där jämn och oförutsägbar som gör att man blir alldeles snurrig.

Det återstår massor av matcher således mängder av poäng att spela om men ändå finns det åtminstone varningsflagg i några klubbar och givetvis också flera klubbar som startat lysande. En liten snabb genomgång av lagen så här långt.

Frågetecknet?

Malmö FF: Har inte alls motsvarat de förhoppningar jag har på dem. Den nye tränaren Allan Kuhns smekmånad är över och att matchen mot Elfsborg i nästa omgång gäller rätt mycket är inte någon överdrift. Kravet på att MFF ska vara bättre än ifjol finns hos alla, det duger inte att halka efter redan nu.

Utropstecknet!

Djurgårdens IF: har startat lysande och leder serien med tre raka segrar och 9-1 i målskillnad. I ett lag där nyckelspelare har saknats är det Sam Johnson och Kevin Walker som har varit segerorganisatörer hittills. Nästa omgång väntar derby mot Hammarby.

Styrelsesurret

Helsingborgs IF: Det mesta är sagt här, usel inledning och Henrik Larsson har varit i samtal med både supportrar och styrelse. Laget har inlett svagt och nu väntar seriejumbon Falkenberg på Olympia. Bättre läge att ta tre poäng får man inte, håller man bara nerverna i styr så löser man det.

Norrlandsfönstret

GIF Sundsvall: Tog en poäng mot AIK i premiären och följde upp med seger i Malmö i denna omgång, otroligt starkt. Har tagit steg i sitt anfallsspel och tror på det fullt ut. Måste få ordning på hemmaspelet, närmast väntar ett formstarkt Örebro SK

Svaghetstecknet

Falkenbergs FF: Så här långt seriens klart svagaste lag och kommer verkligen att få kriga för sin existens. Hoppas på den nyligt signerade anfallen Lord Ofosuhene. Han måste vara grymt bra för att rädda detta.

Truppsnurren

AIK: Efter en svag premiären och en Andreas Alm som vevade på om att man ”redan låg bakom” har man hittat mer rätt de övriga två matcherna. Tog en rättvis seger mot Östersund och följde upp med en insats mot Blåvitt där man var värda klart mer än den poäng man fick. Omsätter mycket spelare i startelva och matchtrupp men hittills har det fungerat ok.

Nykomling 1

Östersund: Pigg start och fyra poäng måste ses som godkänt. Ser intressanta ut och kommer säkerligen att växa in i det ännu bättre när spelarna vant sig än mer med tempot. Fina att se på men det naiva kommer att kosta baklängesmål och poäng..

Nykomling 2

Jönköping: Har inlett klart bättre än vad jag trodde på förhand och har gjort bra matcher. Frågetecken nu om målvaktens Anton Cajtoft blir borta länge (skadad mot Örebro). Skaplig startelva men aningen tunn trupp. Gefle på hemmaplan känns inte omöjligt.

Stabiliteten

IFK Göteborg: Efter två raka hållna nollar sprack det med besked mot AIK. Dock inga insläppta spelmål utan endast fasta situationer. Detta är ännu ett lag med mycket skadade backlinjespelare. Har fått igång Tobias Hysén, nu måste Gustav Engvall vakna också.

Förbundskaptenen

IFK Norrköping: Blir av med managern Janne Andersson efter uppehållet men det har inte påverkat laget alls hittills. Har täppt igen luckan efter Alexander Fransson på ett bra sätt. Ser ut att kunna gå mot en bra säsong i år igen. Fram till uppehållet känns man definitivt som en toppkandidat.

Processmanualen

Hammarby: Tog sin första seger i tredje omgången, något som nog gav ett visst lugn runt klubben. Skadebekymmer på främst flera ytterbackar oroar. Säger sig vara klart bättre än ifjol, det har man inte visat upp ännu.  Derbyt mot Djurgården blir en vägvisare mot var säsongen pekar?

Sol-och-vårarna

Örebro SK: Verkar just nu kunna göra en klart mycket bättre vår än ifjol och smyger med i toppen. Har många spännande anfallsvapen och känslan är att man kan ”vinna på olika sätt. Lugn Det verkar råda lugn och ro i klubben vilket så klart är en fördel.

Skadeskjutna

BK Häcken: Har ett mycket spännande lag men har drabbats av en mängd skador som påverkar resultaten. Är ett mycket skickligt offensivt lag, frågetecknen finns defensivt , dock har Peter Abrahamsson i målet har inlett sylvasst. Har i Paulinho en av allsvenskans bästa forwards. Samuel Gustafsson mot sitt definitiva genombrott?

Normaliteten

Gefle: Har gett sig själva en helt ok start. Nyförvärvet Simon Skrabb har börjat producera och det egna spelet blir allt bättre. Känns ungefär lika stabila som man brukar vara. Bortamatch mot J-Södra närmast på schemat, dags för Oremo att börja leverera?

Elm street

Kalmar FF: Elm-bröderna i fokus, hittills mest för att de inte spelat. Mycket i offensiven hänger på Antonsson. Papa Diouf också en spelare att respektera. Blåvitt borta i nästa match blir tufft oavsett status på bröderna. Går nog mot en relativt tuff säsong.

Frågetecken 2

IF Elfsborg: Ett lag jag hade hoppats mer på inledningsvis men som inte riktigt fått det att lossna. Har stora kvaliteter men så här långt uppträtt ganska ”kantigt”.  Måste växla upp några nivåer nu och det tror jag att man kan göra. MFF hemma i nästa, ett bra läge att visa vad man kan.