Det är inget understatement att säga att den allsvenska inledningen har varit intensiv. Den har varit hysteriskt intensiv. Prestationer, resultat och känslor har för väldigt många inblandade åkt berg-och dalbana under de tre inledande omgångarna. Några pratar kris och andra pratar om guld. Jag vill påminna alla att det återstår 81 poäng att spela om när vi stängt igen den pågående omgången. 

För Henrik Larsson rann bägaren över rejält efter förlusten med 5-1 mot Hammarby. Han drog av några kommentarer på presskonferensen som präglat en stor del av eftersnacket. Ett medialt genidrag på sitt sätt (det vill säga att fokus hamnar på honom mer än på spelarna) men i det här fallet understryker det också de problem Helsingborgs IF har just nu.

Hammarbys inledning av serien har inte varit bra, i synnerhet inte om vi pratar om de resultat man gjort. Inledningen på matchen mot Helsingborg var absolut inte bra den heller, den var helt i enlighet men många andra inledningar under 2016. Det vill säga väldigt sömnig.

Henke Larsson fick känna glädje på Tele 2, i alla fall i några minuter. När Calle Johansson fick huvudet på en frispark i den fjärde minuten såg det ljust ut. Två minuter senare släckte Erik Israelsson den lampan med sin kvittering. Och sen fortsatte det att vara nattsvart för Larsson och hans mannar trots att solen tittade ner genom det öppna taket.

***

Henrik Larsson var tydlig efter matchen och han var arg. Jättearg. Han stegade fram till de tillresta supportrarna som vädrade sitt missnöje mot de egna spelarna. Delar av det som sas framkom sedan på presskonferensen: ”Jag ska sätta mig ner med styrelsen och prata med dem. Jag kanske inte är rätt man att leda det här laget”. Citatet är taget fritt ur minnet men innebörden klar. Henke var missnöjd med lagets prestation, med supportrarnas prestation och med sin egen insats. Han var rejält frustrerad och arg. Det var ingenting annat att vänta heller.

Hammarby gjorde fem mål och vann givetvis matchen fullt rättvist. Spelmässigt var det dock ingen ”femetta” i mina ögon. För det krävs det bättre motstånd. Det är klart att det betyder mycket att man i den tredje matchen på kort tid klarar att vända ett tidigt underläge och att göra fem mål. Det vore ett misstag av Hammarby att tro att det här var en värdemätare av något större mått förresten,  det här bajen-laget verkar behöva ett underläge för att vakna.

– Erik Israelsson ska alltid spela när han är frisk/hel nog att åtminstone småjogga. Idag gör han tre mål vilket inte händer varje match, men han är alltid där, jobbar, sliter och gör nytta. Hammarby har inte råd att ha honom sittandes på bänken.

– Alex fortsätter att göra det bra, att han fick spräcka sin allsvenska målnolla känns nog extra bra inför derbyt.

– Idag var det inga stora problem, men Bajens ytterbackar bör tillfriskna, i längden håller det inte att spela offensiva mittfältare där. Inte när motståndet blir av bättre kvalitet.

***

Jag vill inte hylla eller ”skydda” Henrik Larsson men vad hade klubben varit idag om han inte varit där? Hans namn, hans sätt att rekrytera spelare med en plånbok mindre än många klubbars växelkassa och att faktiskt få folk runt omkring att tro på egna laget. Hade någon annan gjort det bättre? Jag är tror inte det.

Henkes utspel efter matchen var mycket adrenalin och frustration, jag hoppas och tror för alla helsingborgare att det där samtalet med styrelsen mynnar ut i ännu större tro på det man gör.

***

Hammarby får chansen att ladda om till derbyt mot ett Djurgården som fortsätter att vara obesegrade. Det blir ett riktigt intressant derby.

Hammarby med Israelsson i målform, Söderkvist som såg ut att växa, 1, 2 eller till och med tre klasser efter sitt vackra mål och med ett fint derbyfacit i ryggsäcken.

Djurgården med tre raka segrar, en stelhet Sam Johnson och inte minst en bedrövlig derbystatistik att justera.

***

Hade Nanne intagit Henkes roll idag om resultatet hade varit det omvända? Inte omöjligt va?

***

Fotbollsspelare och fotbollslag gör ibland insatser som är omöjliga att analysera eller förklara varför det sker. Helsingborg var riktigt dåliga i den här matchen men det återstår 27 matcher. Tjugosju matcher alltså. 81 poäng att spela om. Åttioen. Att sätta sig ned i båten (alternativt styrelserummet) och lugna ned sig är det bästa, och enda, tips jag kan ge hela Helsingborgs IF: Sitt ned, för att laget kan mycket bättre än det man visade upp här, det vet allihopa. Nästa omgång väntar Falkenberg hemma. Det är en match man bara ska vinna.