Nu är det verkligen hög tid, det är hög tid att stänga försäsongen 2016 och säga varmt välkommen till den allsvenska tävlingssäsongen 2016. Det är verkligen inte en enda dag för tidigt. 

Tiden går snabbt när man har roligt sägs det och det kan väl stämma. Det har varit en väldigt rolig försäsong och möjligheterna att följa alla lag har aldrig varit större. TV-sända försäsongsmatcher från konstgräsplaner med snöhögar som extra bollkallar. TV-sändningar från klart varmare breddgrader där allsvenska lag har sparrat varandra eller lag från andra ligor. En dröm för alla suktande supportrar eller, som mig, fotbollsidioter.

***

Att vänta på en tävlingssäsong är inget man behöver göra längre än till februari numera. Svenska Cupen har på så många sätt äntligen hittat rätt och det gruppspel som numera utgår en stor del förberedelserna inför serien är perfekt. Det enda negativa med upplägget är att de ”vanliga” träningsmatcherna numera känns otroligt tama. Ett nödvändigt ont liksom.

När man ser mer av alla lag vill man ju hoppas och tro att man också vet mer än innan. Den känslan sitt i ungefär fram till dess att man ska tippa hur alla lag ska prestera (eller inte). Då blir det problem i alla fall. Mitt försök till tabell finns i slutet av den här krönikan i alla fall. Just nu har jag i alla fall lika stor chans som alla andra att få rätt. Så det så.

***

Vintern och våren erbjuder höga berg och djupa dalar. Fansen kastas mellan hopp och förtvivlan när lagen pendlar rejält i prestationer. Cupen har spetsat till det ännu mer, nu är det skarpt läge tidigt. Men kan man utläsa något av resultaten i cupen? Ja? Eller nej? Fast kanske lite ändå?

***

Malmö FF, IFK Göteborg, IF Elfsborg, IFK Norrköping och AIK är mina toppkandidater. Uteblir något av dessa lag måste det ses som ett misslyckande, så enkelt är det. Kapaciteten är stor i dessa klubbar och kraven på framgång likaså.

***

Det finns ju de som gör allvar av försäsongen, tabeller och liknande. Det är inget jag skulle luta mig mot. Cupen är möjligen till viss del fingervisande. Det övriga är det inte. I mina ögon. Man får gå på den totala känslan av de prestationer som görs och de spelare som värvas in eller säljs. Eller så bara gissa vilt.

När alla träningsmatcher är spelade och bara cupfinalen återstår, ja då har vi ett transferfönster som kan ändra förutsättningarna i allra sista stund. Tack för det liksom.

***

Örebro SK och BK Häcken känns som de största ”jokrarna” på förhand, väldigt hög nivå när de är som bäst, klarar man att hålla distansen ut?

***

Unga spelare och nyförvärv är de som oftast är ”bäst” tidigt på året. Laddade och mer fokuserade av inspiration, fulla av tillförsikt att visa vad man går för. Vilka är det som har visat så mycket att de får möjligheten att vara med på riktigt allvar?

***

Helsingborg, Hammarby, Kalmar och Djurgården har alla vissa kvaliteter men lär knappast nå högre än en mittenplacering. Lyckas något gäng med det är det en succé och bara att gratulera.

***

Östersund, Gefle, Sundsvall, Jönköping Södra och Falkenberg får enligt mig göra upp längst ned i tabellen. Att jag har lagt båda nykomlingarna här är väl knappast någon överraskning och är inte särskilt vågat heller.

***

En tabell innan serien om hur allt ska sluta kan ju verka ganska korkat egentligen men samtidigt är det ju för roligt för att låta bli. Jag har sett alla lag, en del mer och en del lite mindre. Minst två matcher med varje lag är det jag har att luta mig mot. Det är ju faktiskt en hel del men ändå alldeles för lite. Frågan är ändå om det skulle hjälpa att se ännu mer, för alla står på noll.

1)Malmö FF – Revansch att jag, klass rakt igenom truppen.
2)IFK Göteborg – Ramstarka och svårslagna, bör absolut utmana.
3)IF Elfsborg – Har inte vunnit på ett tag men har en mycket bra trupp.
4)IFK Norrköping – Regerande mästare med en trupp för toppen. Mer påpassade nu.
5)AIK – Nära men inte hela vägen. Kan mycket väl nå längre med en bra vår.
6)Örebro SK – Drömhöst 2015, ser fortsatt väldigt vassa ut. Bra balanserad trupp.
7)BK Häcken – Väldigt vassa offensivt, kan man täta bakåt också?
8)Helsingborg – Jobbar med tuff ekonomi, har värvat smart. Spännande trupp.
9)Hammarby – Kloka värvningar, blandar högt och lågt. Är brassarna räddningen?
10)Kalmar – Elm, Elm och Elm. Faktiskt. Så mycket hänger på dessa. Främst på Rasmus.
11)Djurgården – En hel del nytt in. Känslan är att skador gör det tufft, särskilt våren.
12)Östersund – Ny bekantskap. Väldigt ambitiösa med sitt spel, måste nog anpassa sig.
13)Gefle – Har utvecklat sitt eget spel. Tungt tapp i backlinjen, ingen jättebred trupp.
14)Sundsvall – Vill ta steg men känns lite tunna. Måste ta fler poäng hemma.
15)Jönköping Södra – Nya och motiverade. Behöver få ut 100% av sitt kunnande.
16)Falkenbergs FF – Har dansat på strecken länge och har tappat mer till i år.

***

Inga fler betydelselösa matcher på mycket länge. Varje tackling, passning, mål eller missad chans räknas nu. Det finns bara ett läge och det är att sätta full fart framåt, framåt mot att uppnå sina egna och andras drömmars mål. 

Var hälsad Allsvenskan 2016!