Det blev en riktig rivstart på semifinalen mellan Hammarby och Häcken och matchen fortsatte i ungefär samma anda i de dryga nittio minuterna. Omställningarna avlöste varandra och inget av lagen fick någonsin riktigt grepp på händelserna. I slutänden blev det nog en rättvis segrare i en match jag skulle lägga i facket ”svåranalyserade”. Den offensiva skickligheten blev avgörande. 

Vi tar det i korta ordalag:

  • En grymt bra start av Hammarby och ett mål av brassen Alex och allt (nåja) såg bra ut för hemmalaget.
  • Matchen böljade friskt från start och Hammarby var bättre inledningsvis, men den svängde så sakteliga över till gästerna som fick allt fler bra lägen till omställningar/kontringar.
  • Paulinho fick två lägen. Paulinho gjorde två mål.
  • Melker Hallberg skruvade en frispark över muren som Abrahamsson i Häckens mål inte orkade hålla och det luktade förlängning.
  • Nasiru Mohammed var involverad i mycket och hans halvvolley rakt upp i krysset blev det som skickade Hisinge-gänget till final den 5 maj.

Mellan de mål som föll präglades spelet av en matchbild som svängde fram och tillbaka. Korta anfall, missade passningar och massor av omställningar för båda lagen. Så såg det ut. Att Hammarby hade 120 tuffa derbyminuter i benen syntes faktiskt inte så mycket sett till antalet löpningar som togs. Visst, kvaliteten i passningsspelet kanske hade med det att göra?

BK Häcken är ett bra lag. Tekniskt skickliga och många spelare som är väldigt kvicka, snabba och ytterst skickliga med bollen. Dessutom bemästrar laget ett passningsspel i hög fart även om det idag fanns vissa skönhetsfläckar på den fronten.

***

Hammarby har uppträtt relativt stabilt defensivt i de senaste matcherna, den här matchen blev ett steg tillbaka på den fronten med ett stort undantag: Richard Magyar var otroligt bra igen och ser mer och mer ut som en riktig försvarschef hos Bajen.

Övriga spelare och lagdelar blev lite för fega, lite för tveksamma. Det blev avgörande idag.

Att ge den skicklige Paulinho minsta lilla utrymme slutar sällan bra, det gjorde det inte för Hammarby heller. Två möjligheter, två perfekta avslut. Den här killen kommer att göra stor nytta för Peter Gerhardsson. Igen. Dessutom jobbar han stenhårt och tar långa löpningar i defensiven för att hjälpa till när det behövs. (svär lite tyst över att han uteblivit från diverse listor på sistone).

***

Kan Häcken slå Malmö FF i en final?

Självklart kan det ske. Anton Tinnerholm och Kari Arnasson(eller Rasmus Bengtsson) får kika lite på målen i den här matchen och fundera över hur man ska hålla Paulinho kort.. Dessutom möts lagen i allsvenskan, i Malmö, fyra dagar innan finalen. Då får man väl träna på att släcka ner honom.

Problemet kan emellertid uppstå på den andra kanten också. Nasiru Mohammed kan göra riktigt bra saker han med. Eller Simon Gustafsson. Eller Alexander Jeremejeff. Ja, ni förstår, offensivt kan Häcken hota alla lag i allsvenskan på mer än ett sätt.

***

Hammarby har två matcher kvar att slipa på sitt spel och det finns förbättringar att göra. Backlinjen känns klar, men sedan:

  • centralt måste man hitta en kombination som lär känna varandra bättre och vinner fler ”andrabollar”, där tappar man många chanser till längre anfall.
  • flytet och timingen i anfallsspelet såväl som det rent tekniska (passningskvaliteten) anfallsspelet måste bli ett par klasser bättre.
  • Organisationen och balansen på de egna offensiva fasta situationerna måste man nog se över, ofta slutar det med omställning för motståndarna som blir farliga.

***

Häckens offensiv är riktigt bra och de svagheter som finns är nog de defensiva. Man är sårbara när man blir satta under lite tryck och det kan exempelvis ett sådant offensivt skickligt lag som Malmö utnyttja.

Att laget med så många snabba spelare är svåra att försvara sig mot är ett faktum, hittar Gerhardsson en fungerande defensiv kan laget absolut bli ett lag som utmanar i toppen.

***

Det blir en mycket intressant final och som Gerhardsson sa efter matchen: ”Vår Europa League-dröm lever och det är vi mycket glada över”. Det har dom all rätt att vara.